Oxfams recept voor een vegan menu

De missie van Oxfam Fair Trade reikt verder dan eerlijke handel. Ook duurzaam produceren en ethisch consumeren dragen we hoog in het vaandel. En daar hoort plantaardig eten zeker bij. Of je het nu voor het klimaat doet of voor de dieren, vaker vegan eten is een goed idee. Met deze tips gidsen we je door ons vegan assortiment en helpen we je om je klanten goed te informeren!

Duurzaam consumeren? Probeer vegan!

Een waaier aan nieuwe combinaties van groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden lacht je toe. Vul ze aan met seitan, tempeh, tofu en alternatieven voor zuivel en eieren, en je bord ligt overvol met plantaardig lekkers.

De vegan keuken is minstens zo veelzijdig als de klassieke, dus waarom zou je het niet een keer proberen? Vaarwel vlees, vis, kaas en eieren … welkom groentestoofpot en seitanstoverij. Mét frietjes en veganaise!

Wat maakt plantaardig eten duurzamer?

  • De veeteelt en de zuivelindustrie hebben een grote ecologische voetafdruk: uitstoot van broeikasgassen, hoog waterverbruik, bodemvervuiling … Vlees en andere dierlijke producten aan de kant laten staan, is één van de manieren om jouw voetafdruk te beperken.
  • Gewassen voor veevoeder nemen landbouwgrond in waarop plantaardig voedsel voor mensen verbouwd kan worden. De productie van één kilogram rundvlees kost minstens 10 kilogram graan. Plantaardige voeding produceren gaat dus een stuk efficiënter.
  • Kiezen voor plantaardige voeding, bespaart bovendien dierenleed.

Gezond vegan eten

Evenwichtig eten blijft de basisboodschap, of je nu een omnivoor bent of 100 % voor vegan gaat. Ook de nieuwe voedingsdriehoek stimuleert ons om meer plantaardige en minder dierlijke ingrediënten te eten. Voor onze gezondheid en die van de planeet.

Puur plantaardig eten is zeker gezond. Maar schrap niet zomaar de ingrediënten van dierlijke oorsprong van je menu. Zorg dat je ze op de juiste manier vervangt.

“Hoe meer zaken je schrapt, des te meer kennis je moet hebben om een goed voedingspatroon te houden,” vertelde de hoofddiëtist van UZ Antwerpen in Over Eten (VRT). Let er zeker op dat je genoeg calcium, ijzer, eiwitten, vitamine B12 en omega 3-vetzuren binnenkrijgt.

4 onmisbare Oxfam-producten voor jouw klanten

Wijn

Bij elk vegan gerecht past een wijn uit het brede Oxfam Fair Trade-aanbod. De meeste van deze wijnen zijn ook helemaal vegan. Dat wil zeggen dat er geen afgeleide dierlijke producten worden gebruikt tijdens de vinificatie. Vaak wordt immers gelatine, vislijm, ei-albumine of melkcaseïne om de nog troebele wijn te klaren, net voor het filteren. Bij onze vegan wijnen wordt in de plaats bv. kalksteen of benoniet gebruikt. Ook komen er geen dieren te pas aan de druiventeelt. Tenzij als natuurlijke onkruidbestrijders. 100 % gerust genieten, dus.

Pure chocolade

Ligt het aan het feit dat cacao dopamine doet vrijkomen in je lichaam? Komt het omdat je precies weet waar jouw reep vandaan komt? Geen idee. Maar dat je van deze chocolade gelukkig wordt, staat buiten kijf. Kies jij voor het pure spul of voor deze intense tofu-chocoladetaart?

Quinoa

In dit zogenaamde pseudograan – eigenlijk is het een zaad – zitten dubbel zoveel eiwitten als in zilvervliesrijst of tarwe. Net als peulvruchten en soja helpt quinoa je dus om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bovendien kan je er alle kanten mee uit in de keuken. In de eerste plaats is het een fijne afwisseling voor rijst of couscous. Maar je kan er ook koekjes of een origineel ontbijtje mee maken!

Dadels

Een zoete zonde, maar vergeleken met klassieke snoep een goede keuze! Dadels zijn rijk aan vezels en mineralen. Bovendien vrolijken ze uiteenlopende gerechten op: van granola, over gebak, tot een dampende tajine. Die van Oxfam zijn bovendien van de smeuïgste soort én ondersteunen de Palestijnse zaak. Fair trade en vegan ten top in één klein vruchtje!

Bekijk zeker ook de tips van Try Vegan, een campagne die je op weg helpt om vaker plantaardig te eten.


Gerelateerde berichten

Problemen in de aanvoerketen door grote vraag & COVID-19

De wereldwijde vraag naar grondstoffen en producten boomt, waardoor er in veel havens een tekort is aan containers. Dit, gepaard met regelmatige uitbraken van COVID-19 in vertrekhavens en bijhorend tekort aan personeel of lockdowns, bemoeilijkt de aanvoer, wat resulteert in lange wachttijden en stijgende prijzen.

Oxfam Fair Trade 24552

Nieuw: paaseitjes per 2 kilogram

Niets gaat boven een chocolaatje bij een kop koffie of thee. En in de paastijd mag dat zelfs een paaseitje zijn, toch? Goed nieuws voor wie véél paaseitjes verzet: onze gevulde fairtrade-eitjes zijn er nu ook in een massieve 2 kg-verpakking. Let op: ze zijn exclusief verkrijgbaar op bestelling.

Krokante sesamreep met pure chocolade

Fans van crunchy sesam, opgelet! We voegen nog wat extra punch toe aan je favoriete energiebooster. Onze populaire sesamreep krijgt een zusje: een variant verrijkt met pure chocolade.

Oxfam Fair Trade 26008

Dit vindt Dominique Persoone van Oxfam-honing

Voor Het Laatste Nieuws vergeleek chocolatier Dominique Persoone de smaak en de kwaliteit van 10 soorten honing die in de supermarkt te koop zijn. Onze biologische vloeibare honing viel duidelijk in de smaak: “Als je proeft met je ogen dicht, lijkt het of je boven al die bloemetjes vliegt",...