Nieuwe Bite to Fight karamel en zeezout.

Karamel en zeezout: nieuwe Bite to Fight melkchocolade

Zorgeloos genieten met fairtradechocolade? Er is een nieuwe smaak in het Oxfam Bite to Fight-assortiment. Je kan de karamel-zeezout melkchocolade als on-the-go reep krijgen of als tablet. De grotere zeezoutkorrels zorgen voor een verslavend lekkere textuur. Zeker als je weet dat je met iedere hap duurzame chocolade mee strijdt voor een leefbaar inkomen.

Zorgeloos genieten met fairtradechocolade? Er is een nieuwe smaak in het Oxfam Bite to Fight-assortiment. Je kan de karamel-zeezout melkchocolade als on-the-go reep krijgen of als tablet. De grotere zeezoutkorrels zorgen voor een verslavend lekkere textuur. Zeker als je weet dat je met iedere hap duurzame chocolade mee strijdt voor een leefbaar inkomen.

Bite to Fight voor een leefbaar inkomen

Het Bite to Fight-logo gespot op je chocoladeverpakking? Dan bevat jouw lekkernij cacao van de telers van CPR Canaan in Ivoorkust. Met hen zette Oxfam het Bite to Fight-project op, dat gericht is op een leefbaar inkomen behalen voor de cacaotelers en hun gezinnen. Zo’n inkomen laat ook toe dat zij een buffer opbouwen voor moeilijke tijden. Goed voor de producent? Check. 

Hoe zit dat precies in elkaar?

  • Oxfam betaalt een extra premie per ton cacao, bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie.
  • De cacaoboer.inn.en engageren zich om die te investeren in toekomstgerichte ingrepen, zoals agro-ecologische landbouwmethodes, het ontwikkelen van andere inkomstenbronnen (bv. honingproductie) en gendergelijkheid, zoals het toekennen van sleutelrollen aan de vrouwen binnen de coöperatie.

Strijd tegen klimaatverandering

De cacaosector is berucht om zijn grootschalige ontbossing. Bite to Fight betaalt een premie per jaar per boom die blijft staan. Daarbovenop worden boeren ondersteund om op agro-ecologische wijze te produceren. Deze methode is beter voor de planeet maar is ook klimaatbestendiger en zorgt voor een betere oogst. Goed voor de planeet? Dubbelcheck.

Wat is de link tussen fair trade en klimaat?

Velden vol cacaobomen in de volle zon groeien snel en brengen op korte termijn sneller op. Op lange termijn verarmt deze monocultuur de bodem en zijn bomen kwetsbaar voor droogte en ziektes. Hierdoor worden nieuwe bossen gerooid en begint het verhaal opnieuw. Allesbehalve een duurzaam model.

Fairtradeprincipes bieden een oplossing. Naast een eerlijk loon voor cacaoboer.in.nen speelt de productie met respect voor de planeet een grote rol. Door agroforestry technieken zoals extra (schaduw)bomen planten, ontstaat er een microklimaat. Zo kunnen (cacao)bomen klimaatverandering beter aan. Door de diversificatie van de teelt en de kleinschaligheid van coöperaties is er geen sprake van monocultuur. Daarnaast biedt voorfinanciering een vertrouwen in de toekomst. Zo kunnen landbouwers investeren in hun bodem en in agroforestry.


Voor en door vrouwen

Binnen Bite to Fight zijn er spaar- en kredietgroepen opgericht door en voor vrouwen. Door samen te sparen, zorgen ze voor een appeltje voor de dorst én stimuleren ze ondernemerschap. Bij de klassieke bank passeren, betekent een hele dure lening. Of zelfs helemaal geen. Met leningen bij hun eigen spaar- en kredietgroep AVEC kunnen deze vrouwen investeren in hun boerderij, nieuwe velden kopen tot een restaurant starten.

Zet je tanden in de strijd voor een leefbaar inkomen

Proef de nieuwe karamel en zeezout Bite to Fight chocolade tijdens de Week van de Fair Trade.