Argentijnse klassewijnen doen hele regio floreren

Aan de voet van de Argentijnse Andes op 1100 meter boven de zeespiegel vinden we ‘s lands grootste wijncoöperatie, La Riojana. Ze verenigt 500 boerenfamilies die een schitterende fairtradewijn produceren. Hun visie? Wijn maken doe je op een ethische en ecologische manier.

Aan de voet van de Argentijnse Andes op 1100 meter boven de zeespiegel vinden we ‘s lands grootste wijncoöperatie, La Riojana. Ze verenigt 500 boerenfamilies die een schitterende fairtradewijn produceren. Hun visie? Wijn maken doe je op een ethische en ecologische manier.

De wijnboeren van La Riojana produceren reeds 82 jaar klassewijnen: van parelende schuimwijn tot witte, rode en roséwijn. Doordat de coöperatie 80% van de kleine en middelgrote wijnproducenten in de streek overkoepelt, is ze een krachtige motor voor de lokale duurzame ontwikkeling.

Marie-José Saavedra, sommelier van La Riojana.

Bio, nog beter

De verantwoordelijke en klimaatvriendelijke manier om aan landbouw te doen toont zich onder andere in de productie van biologische wijnen. Ruim 30% van La Riojana’s wijnen draagt intussen het bio-label. Het gaat hier om een uitstekend assortiment, reden waarvoor Oxfam Fair Trade enkel nog kiest voor de biowijnen bij La Riojana. Zo kunnen we sinds kort de BIO RAZA Malbec Gran Reserva aanbieden, en dat is meteen ook weer een stap dichter bij ons doel: alle Oxfam Fair Trade producten zullen 100% bio zijn in 2030.

Fair trade en coöperatie gaan hand in hand

Partners krijgen bij Oxfam Fair Trade een fairtradepremie bovenop de eerlijke prijs. Die dient de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Als fairtradegecertificeerde coöperatie investeert La Riojana systematisch in haar gemeenschap. De boeren die lid zijn, bepalen samen waar de verdiende fairtradepremies naartoe gaan.

Partners krijgen bij Oxfam Fair Trade een fairtradepremie bovenop de eerlijke prijs.

Deel een tractor

De fairtradepremie heeft al verschillende waardevolle projecten bekostigd. Zo kunnen de kleinere boeren (met minder dan 5 ha domein) hun grond efficiënter bewerken door 2 tractors te delen. De ene helft van het uurloon van de tractorchauffeur bekostigen ze zelf, de andere helft wordt bijgepast met de fairtradepremie.

Het gloednieuwe medische centrum Los Pioneros. Geen week meer wachten op de rondreizende dokter!

Op de gezondheid!

Het glas heffen op de gezondheid? Met een wijn van La Riojana ter hand, kan je dat vrij letterlijk doen. Na het oprichten van een middelbare landbouwschool is de bouw van het nieuwe medisch centrum Los Pioneros afgerond. Iedere fles wijn van La Riojana die je nu koopt, steunt de aankoop van medisch materiaal. Zo kunnen ze vanaf 2024 zowel algemene medische zorg als kraamzorg bieden. Mensen uit de regio kunnen er dan een huisarts, psycholoog, oogarts of verloskundige bezoeken. Geen week meer wachten op de rondreizende dokter! Daarnaast bevindt er zich ook een onderzoeks- en behandelingscentrum voor regionale endemische ziekten. Nog toekomstplannen? Jazeker, zoals een ambulance om ook de meer afgelegen dorpen toegang te geven tot zorg. In 2022 maakte Oxfam Fair Trade € 9075 aan fairtradepremies over aan La Riojana, bovenop de eerlijke prijs voor hun wijn. Met jouw keuze voor hun excellente wijnen steun je dus rechtstreeks de producenten, arbeiders en burgers in deze regio.

La Riojana in het wijnfestival

Je vindt een selectie van het La Riojana-assortiment in het wijnfestival. Van 1 november tot 31 december 2022 krijg je 15 % korting op 2 dezelfde wijnen uit het wijnfestival. Shop online of in de wereldwinkel in je buurt.