Met twee nieuwe chocoladesmaken – melkchocolade met geroosterde zoute maïs en fondantchocolade met koffieroom – bouwen we verder aan een eerlijkere chocolade-industrie. Want voor onze Bite to Fight-chocolade betalen we een extra premie aan cacaoboer.in.nen. Bovenop de fairtrademinimumprijs en –premie.
Nieuwe fairtradechocolade
Ons Bite to Fight-assortiment breidt uit met 2 nieuwe smaken. Onze Belgische melkchocolade met stukjes zoute geroosterde maïs verrast iedere chocoladeliefhebber. Onze andere mood-booster is de pure chocoladereep met koffieroom. Door het handige formaat en de verrassende combo worden dit gegarandeerd je nieuwe favoriete snacks.
Cacao: een ongelijke sector
Het probleem in de chocolade-industrie kan je samenvatten in één zin: de cacaoproducenten krijgen niet genoeg betaald.
Voor een levenswaardig inkomen zou een Ivoriaanse cacaoboer 2,45 dollar per gezinslid per dag moeten verdienen. Vandaag ligt het gemiddelde fors lager. Veel producenten leven dan ook in extreme armoede.
Ondertussen blijven de grote spelers groeien en stijgen hun opbrengsten.
Bite to Fight voor een leefbaar inkomen
Een leefbaar inkomen maakt een einde aan de ongelijkheid. Daarmee bedoelen we een inkomen waar een gezin van kan leven: woning, voeding, kledij, onderwijs, gezondheidszorg en een buffer voor onvoorziene kosten.
Het goede voorbeeld geven we zelf, met het Bite to Fight-pilootproject. Daarvoor werken we sinds 2016 samen met de coöperatie CPR Canaan in Ivoorkust. Voor hun cacao betalen we een extra premie rechtstreeks aan de leden. Bovenop de fairtrademinimumprijs en –premie. Op die manier overbruggen we de kloof naar een leefbaar inkomen.
Iedereen back to school
Wist je dat cacao in oktober geoogst wordt? Cacaoboer.inn.en krijgen hun inkomen dus nadat het schoolgeld betaald moet worden. Daarom betalen wij een voorschot: zo verlagen we de drempel om kinderen naar school te sturen.
De producenten investeren de premie in projecten voor duurzame cacaoteelt én een leefbaar inkomen. Enkele voorbeelden zijn:
- De oprichting en het beheer van spaarkassen door en voor vrouwen.
- De aanleg van boomkwekerijen om aan schaduwteelt te kunnen doen – waardoor cacaobomen beschermd zijn tegen hitte.
- Het inzetten op teeltdiversificatie: bananenbomen doen dienst als schaduwbomen, er worden tomaten en rijst geteeld en bijenkassen zorgen voor kruisbestuiving én honing. Op die manier hebben de boer.inn.en ook buiten het cacaoseizoen een inkomen.
Samen doorbreken we de cyclus
Met wat ze verdienen, dekken cacaotelers hun kosten niet. Velen leven in extreme armoede, en dat is geen op zichzelf staand probleem. Armoede leidt tot:
- Kinderarbeid. Telers schakelen noodgedwongen kinderen in als goedkope of gratis werkkracht. Het gaat dan over zware en gevaarlijke arbeid, zoals kappen met machetes.
- Ontbossing. Telers kunnen niet investeren in duurzame landbouwtechnieken. Om hun productie op peil te houden of te verhogen, kappen ze bos om meer cacaovelden te hebben.
(Ver)kies eerlijke handel op 12 oktober
Het hele Bite to Fight-assortiment vind je in je dichtstbijzijnde wereldwinkel. Maar tijdens Week van de Fair Trade (2 tot 12 oktober) roepen we nóg luider om te kiezen voor fair trade. Op zaterdag 12 oktober krijg je zelfs een gratis tablet of reep chocolade. Het enige wat je moet doen? Een lege verpakking van eender welk chocolademerk meenemen. Daarmee toon je dat jij eerlijke handel verkiest.
Koop Bite to Fight online
Koop jouw favoriete Bite to Fight-smaken in de Wereldwinkel of in de webshop.