Fairtradewijn van Oxfam

Wereldwijn uit eerlijke handel is een onze troeven. Alle fairtradewijn Oxfam Fair Trade komt van kleinschalige wijnproducenten met wie we dagelijks bouwen aan sterke, persoonlijke banden.

Ons wijnteam selecteert in Chili, Argentinië en Zuid-Afrika een gevarieerd aanbod aan feestelijke wijnen en fairtradewijnen voor elke dag. Speciale reserva’s en ongecompliceerde klassiekers, allemaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Wat maakt een wijn fair trade?

Oxfam-wijnen zijn fairtradegecertificeerd en komen van vakmensen die hun werk in goede omstandigheden, met kennis van zaken en met liefde doen. Sinds 1976 kopen we al onze eerlijke wijn rechtstreeks van onze partners, aan een rechtvaardige prijs.

Bovendien krijgen deze wijnproducenten een fairtradepremie. Hoe ze die precies besteden, wordt democratisch beslist. Maar altijd investeren ze in projecten waar iedereen baat bij heeft: de boer.inn.en, hun families en soms zelfs de volledige regio.

Daarnaast steunt Oxfam essentiële projecten bij zijn partners: het verbeteren van de ecologische duurzaamheid, omschakeling naar bioteelt, noodhulp bij natuurrampen …

Kortom: jouw keuze voor fairtradewijn heeft impact op vele vlakken.

Voorbeeld: wijncoöperatie La Riojana uit Argentinië

Met het extra budget uit fairtradeverkoop financierde La Riojana in het verleden al een waterput, een middelbare school en een gemeenschapscentrum. Nu bouwt La Riojana aan een medisch centrum. Een grote stap vooruit in een streek waar zieken nog de wekelijkse passage van een rondreizende arts moeten afwachten.

la riojana - wijngaard

Oxfams partners: meer dan wijnboeren

Oxfams wijnpartners zijn stuk voor stuk ambassadeurs voor eerlijke handel. Sommige kan je zelfs zonder overdrijven pioniers noemen.

Koopmanskloof uit Zuid-Afrika was de eerste producent in de wereld om een fairtradegecertificeerde wijn te produceren. De organisatie is een rolmodel voor andere wijnproducenten én zet zich in voor de economische empowerment van zwarte Zuid-Afrikanen.

Vinos Lautaro uit Chili steekt als coöperatie haar nek uit voor alle kleinschalige landbouwproducenten, niet alleen voor haar eigen leden. Fair trade op de kaart zetten is een belangrijk doel van deze Oxfam-partner sinds 1997.

Capel, onze Chileense pisco- en schuimwijnproducent, is de enige coöperatie op de piscomarkt en een voorbeeld voor anderen. Capel biedt zijn leden naast financiële voordelen een gegarandeerde afzet, een sociaal vangnet en administratieve hulp.

Capel

Lid zijn van deze coöperatie is een levensstijl, het gaat verder dan financiële of productieve overwegingen.

Javier Marcos, export manager Capel (Chili)

Oxfam-wijn: bio en vegan bovenop fair trade

Vandaag is 1 op de 4 Oxfam-wijnen al biologisch gecertificeerd. Tegen 2030 streven we naar een volledig bio wijnassortiment, de RAZA-lijn is dat nu al.

Waarom? Omdat biologische druiventeelt en wijnproductie een duurzaam alternatief vormt voor de alomtegenwoordige grootschaligheid en monocultuur in de wijnsector. Biologische wijnbouw stimuleert de biodiversiteit in de wijngaard en weert chemische producten. Ook aan het wijn maken komen geen kunstmatige stoffen te pas.

Naast biowijnen schenkt Oxfam Fair Trade ook heel wat vegan wijnen. Dat betekent dat er bij de druiventeelt en vinificatie geen dieren of dierlijke producten gebruikt worden.

100 % gerust genieten, dus.

Door sommeliers gescreend en goedgekeurd

Na de nauwkeurige selectie en controle door Oxfams eigen wijnspecialist laten we elke wijn analyseren in een erkend extern labo.

Alle informatie die we zo verzamelen delen we met onze wijnproducenten in Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. Ook de jarenlange kennisuitwisseling met hen zorgt ervoor dat de kwaliteit van onze fairtradewijnen blijft stijgen.

Onafhankelijke wijnrecensenten, sommeliers en Test Aankoop bevestigen dat.

Sensus extra brut een strakke bubbelwijn met hints van citrus en perzik.”

Sommelier Dirk Rodriguez in De Morgen Magazine (08/12/2021)

Campesino chardonnay is een glanzend kristalheldere, puur strogele wijn. Als geurstart zeer fijne biscuit met daarna rijpe appel en gekonfijte ananas. Qua smaak verrassend fris, zelfs grassig van toon voor een chardonnay. Je proeft zowel exotische vruchten (witte perzik) als citrusfruit en zeste, maar ook kaneel en zoete vanille. Verbluffende fraîcheur.”

Sommelier Nico Van Rysselberge van vzw Sommeliers-Conseil (09/02/2021)

Over RAZA malbec-shiraz: “Gelijke delen shiraz en malbec in deze Argentijn die ons onthaalt op viooltjes, en rijp zwart fruit met een exotische kruidensalsa van vanille, kokosnoot en vette drop.”

Sommelier Dirk Rodriguez in De Morgen Magazine (08/12/2021)

Ontdek alle Oxfam Fair Trade-wijnen

Onze in-huis wijnspecialist selecteert wijnen voor elke gelegenheid en bij elk gerecht: van klassiekers zoals chardonnay, over unieke monocépages zoals país, tot parels als de malbec gran reserva. De eerlijke Oxfam Fair Trade-kwaliteit is er binnen elk budget, in kleine en grote formaten.

Term: Wijn