Vrouwenkoffie Women’s Hope: vrouwenkracht van kunst tot kopje

Schenk vrouwenkoffie op 8 maart. De Women’s Hope koffie wordt geproduceerd door Rebuild Women’s Hope op het eiland Idjwi aan het Kivumeer. Zoals de naam het zegt zorgen deze koffiebonen voor hoop en vooruitgang in de regio. Straffe koffie met een wolkje feminisme.

Schenk vrouwenkoffie op 8 maart. De Women’s Hope koffie wordt geproduceerd door Rebuild Women’s Hope op het eiland Idjwi aan het Kivumeer. Zoals de naam het zegt zorgen deze koffiebonen voor hoop en vooruitgang in de regio. Straffe koffie met een wolkje feminisme.

Toen we begin 2023 aankondigden dat Oxfam Fair Trade een ‘vrouwenkoffie’ zou lanceren, verslikten een aantal Facebook-gebruikers zich in hun drankje. “Komt er dan ook een mannenkoffie?!” sneerden ze. Nochtans is er aan ‘mannenkoffie’ geen tekort: tot op heden worden de meeste branches gedomineerd door mannen, de koffiesector in het bijzonder. We vonden het maar zo gepast om iedereen de kans te geven om élke dag een aromatische kop vrouwenkoffie te drinken. Te beginnen op 8 maart, vrouwendag.

Vrouwenkoffie, what’s in a name?

Waarom we Women’s Hope ‘vrouwenkoffie’ noemen? De koffiecoöperatie Rebuild Women’s Hope (RWH) bestaat uit 70% vrouwelijke leden. De coöperatie én stichting is opgericht door Marcelline Budza en situeert zich op het eiland Idjwi in het Kivumeer in Congo. De regio kent een turbulente en onstabiele politieke situatie en vrouwen in het bijzonder voelen hier de gevolgen van.

RWH focust zich in het bijzonder op vrouwenrechten en gendergelijkheid. Oxfam startte deze samenwerking op in 2023. RWH heeft ook een agro-ecologisch project lopen: ze planten inheemse bomen en struiken aan die de koffieplant beschermen tegen de grillen van het weer en die tegelijk de bodem gezonder maken.

Koffieboerinnen nemen het heft in handen

De koffiecoöperatie zorgt voor vooruitgang in de hele regio. Denk aan een leefbaar inkomen voor de koffietelers maar ook extra jobs buiten het koffieseizoen. De vrouwen in de coöperatie krijgen bijvoorbeeld lessen lezen, schrijven, brood bakken, … met jobopportuniteiten en verbeterde levensomstandigheden als gevolg.

Rebuild Women’s Hope timmert hard aan de economische positie van vrouwen, gezondheidszorg en mensenrechten. En dat timmeren mag je letterlijk en figuurlijk nemen. Ze geven workshops rond gelijkheid tussen mannen en vrouwen maar hebben ook een kinderafdeling en gynaecologisch centrum in het ziekenhuis gebouwd.

https://www.rebuildwomenshopedrc.org

Pracht op het pakje, kracht in het kopje

De biologische Women’s Hope koffie is gemaakt van 100 % arabica en smaakt vol en fruitig. Deze krachtige koffie is een prachtig pakje gegoten, ontworpen door Belgisch-Congolese kunstenares Bahati Simoens. Bahati woont momenteel in Johannesburg, Zuid-Afrika, en maakt levendige figuratieve schilderijen die sterk geïnspireerd zijn door haar Afrikaanse erfgoed. Haar werk draait om felle kleuren in combinatie met zwarte lichamen die gevierd worden in een wereld zonder witte blik.

Bahati put uit haar alledaagse ervaringen en observaties en verwerkt zachtheid en een warme houding in haar werk. Met haar schilderijen wil ze de zwarte cultuur in al zijn rijkdom en diversiteit weergeven en verheffen. Haar unieke stijl, gekenmerkt door krachtige en dynamische penseelstreken, roept een gevoel van beweging en emotie op en nodigt de kijker uit om zich op een visceraal niveau met het werk bezig te houden. Bahati’s werk is tentoongesteld in galeries en musea in Zuid-Afrika, Europa en de Verenigde Staten.

We zagen een mooie connectie tussen de vrouwenkracht van de koffieboerinnen van Rebuild Women’s Hope en de inspiratie en werken van Bahati. Daaruit vloeide het kunstwerk “Eyes like sunrise”.

Women’s Hope vrouwenkoffie: krachtig van kunst tot kopje

Koop vrouwenkoffie in de webshop of de dichtstbijzijnde wereldwinkel vanaf 8 maart.