Chileense wijnmarkt in woelig water

Doorheen de jaren is Chili een vermaard wijnland geworden. Het zachte klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor unieke teeltopportuniteiten van bijzondere druivenrassen zoals bijvoorbeeld de Carmenère. Nu stuit de Chileense wijnmarkt op ecologische en economische uitdagingen. Uitdagingen waar fairtradeprincipes een antwoord op bieden.

Doorheen de jaren is Chili een vermaard wijnland geworden. Het zachte klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor unieke teeltopportuniteiten van bijzondere druivenrassen zoals bijvoorbeeld de Carmenère. Nu stuit de Chileense wijnmarkt op ecologische en economische uitdagingen. Uitdagingen waar fairtradeprincipes een antwoord op bieden.

Wat Oxfam uniek maakt is de rechtstreekse band met de mensen ter plaatse. Oxfams wijnaankoper Wim Melis ging in november 2023 ter plaatse bij Vinos Lautaro, Red Del Vino en Capel. Tijdens zijn bezoek nam hij de gevolgen van de klimaatverandering waar, de omschakeling naar bio en gloednieuwe projecten zoals het gendercomité van Red Del Vino.

Klimaatverandering voelbaar

Kurkdroge perioden, afgewisseld door regenhozen. Zo verging 2023 in België én in Chili. Na verschroeiende maanden werden de boer.in.nen van Vinos Lautaro in juni verrast door felle overstromingen. Afhankelijk van de locatie ten opzichte van de lokale waterlopen varieert de schade van onaangenaam tot desastreus. Het goede nieuws? Verschillende velden zijn reeds in omschakeling naar bio waardoor de begroeiing de bodem vastgehouden heeft. De vruchtbare grond is gelukkig niet weggespoeld. Biologische voeding is dus naast gezonder en natuurlijker ook klimaatbestendiger. Daarom streven we naar een 100% bio en fair productaanbod tegen 2030.

Daarnaast investeren Vinos Lautaro en Capel in een efficiëntere bewatering. Voorheen werkten telers enkel met bevloeiingsirrigatie. Hierbij worden rivieren afgetapt en stromen die door de velden, waarbij alles bewaterd wordt. Nu maken steeds meer leden de shift naar druppelirrigatie waarbij wijnranken zeer gericht water krijgen. Zonnepanelen en een pomp sturen het irrigatiesysteem aan.

Nilo Alcayaga van CAPEL in de Elqui Vallei, CAPEL, De Elqui rivier wordt afgetapt via een kanaal naar de wijngaard, zoals die van Nilo, Dat reservoir van Nilo wordt zo gevuld, met de pomp, aangedreven door zonnepanelen, wordt dan via efficiënte druppelirrigatie de wijngaard bevloeid.
Nilo Alcayaga van CAPEL in de Elqui Vallei, CAPEL, De Elqui rivier wordt afgetapt via een kanaal naar de wijngaard, zoals die van Nilo, Dat reservoir van Nilo wordt zo gevuld, met de pomp, aangedreven door zonnepanelen, wordt dan via efficiënte druppelirrigatie de wijngaard bevloeid.

Geteisterde markt

Ook de Chileense wijnmarkt wordt geteisterd door hevige veranderingen. Enerzijds wordt er minder geëxporteerd en anderzijds wordt het steeds duurder om velden voor wijngaarden te kopen. Waar de grote spelers kunnen teren op schaalvoordelen is dit bij kleinschalige wijnboeren niet het geval. En hier maakt Oxfam het verschil. Door te werken volgens een coöperatief model zijn druiventelers zeker van een vaste afname en worden leden het hele jaar in maandelijkse schijven betaald. De fairtrademinimumprijs geeft ook zekerheid op een interessante prijs voor de druiven. Zeker in woelige waters met bijvoorbeeld lage marktprijzen biedt dit een enorme geruststelling om terug te vallen op een jarenlang partnerschap.

Versterking lokale gemeenschappen

Het verschil dat gemaakt wordt voor de lokale gemeenschappen, tegen structurele ongelijkheid in, is net waarom we kiezen om met Chileense partners samen te werken. Niet steeds lokaal, wel steeds korte keten.

Ondanks de uitdagingen waar de Chileense wijnmarkt voor staat, werken partners aan bijzondere initiatieven. Zo heeft Red Del Vino een gendercomité opgericht. Ze zetten in op vakmanschap maar ook over vrouwelijk leiderschap, eigenwaarde tot informeren over intrafamiliaal geweld. Dit type forum trekt veel jongeren aan. Er waait een frisse wind aan de horizon.

Rodrigo Valenzuela and Daniela Castro visiting Oxfam Fair Trade – Wine

Wil je deze Chileense wijnpartners meer slagkracht geven?

Koop hun wijn via onze webshop en steun rechtstreeks hun projecten.