Nieuw: biokoffiebonen uit Oost-Congo

Oxfam Fair Trade presenteert: biologische fairtradekoffiebonen uit de Oost-Congolese Kivustreek.

  • Single origin koffie van het hoogland rond het Kivumeer
  • Een aromatische koffie met een aangename body en een fijne aciditeit
  • 100% arabica

Karakteristieken Congokoffie

  • Hoogte: 1400 tot 2000 meter boven de zeespiegel
  • Geproduceerd door kleinschalige koffieboeren en 100% geoogst met de hand
  • ‘Fully washed arabica’: de koffiebessen worden in een centraal wasstation ontpulpt, gewassen en gedroogd. Deze minutieus gecontroleerde manier van verwerken resulteert in een uniforme, mooi uitgebalanceerde koffie.
  • Bio- en fairtradegecertificeerd
  • Typische fruitige toetsen (rabarber, rood fruit) in combinatie met een kruidig, complex aroma
  • Medium gebrand
  • Zetmethode: espresso, filter of cafetière

Koffie uit de Kivu-streek

Oxfam Fair Trade koopt de groene koffie rechtstreeks aan bij een coöperatie van kleinschalige producenten, gevestigd in het hoogland langs het Kivumeer. De bodem en het klimaat van de Kivu-streek vormen de ideale ingrediënten voor het produceren van hoogwaardige arabicakoffie.

Oxfams Congokoffie is een uitzonderlijk kwaliteitsvolle, single originkoffie (‘fully washed arabica’), afkomstig van Sopacdi, partner van Oxfam-Wereldwinkels uit de Kivustreek in Congo. Met dit product toont Oxfam aan dat het mogelijk is om op een andere, transparante en eerlijke manier aan handel te doen, ook in de moeilijkste omstandigheden.

Wie bepaalt de spelregels?

Voor ongeveer 25 miljoen kleinschalige landbouwers in het Zuiden is koffie de voornaamste bron van inkomsten. Samen produceren ze ongeveer 80% van de koffie in de wereld. Maar een handvol internationale handelaars en koffiebranders hebben alles voor het zeggen in de weg die de koffie aflegt voor hij in je kop belandt: zij bepalen de prijzen en de spelregels.

Kleine boeren moeten hun koffie verkopen aan tussenhandelaars die voor grote bedrijven werken. Informatie over correcte prijzen en de situatie op de wereldwijde koffiemarkt bereikt de boeren nauwelijks. Dat maakt hen erg afhankelijk van deze opkopers. Als ze zich organiseren in een sterke coöperatie kunnen koffieproducenten zich weren tegen deze machtige spelers. Oxfam-Wereldwinkels helpt hen daarbij.

Een pakje hoop

De Koffie Barometer, een onderzoeksrapport van o.a. Oxfam-Wereldwinkels dat in juni 2018 verscheen, schetst een triest beeld van de koffiesector. Terwijl grote fusies en overnames er de toon zetten, gaat er amper aandacht naar de steunpilaar van de sector: de koffieboeren. Zij moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun land jaar na jaar verder uitgeput raakt.

Oxfam bewijst dat een andere handelsketen mogelijk is en biedt een reëel alternatief aan producenten en consumenten.

De koffieketen

De keten van onze Congokoffie is direct en transparant. We bieden een alternatief aan koffieproducenten.

Na het oogsten wordt de koffie in wasstations van de coöperatie gefermenteerd en gewassen. Dit ‘station de lavage’ is de sleutel in de lokale koffieketen. Na het fermenteren, wassen en drogen bekomt men zogenoemde perkamentkoffie. Voor het ontdoen van het perkamentvlies en het exportklaar maken van de koffie huren de coöperaties een fabriek. De coöperatie blijft dus eigenaar van de koffie en verzorgt daarna zelf de export uit DR Congo.

Oxfam Fair Trade koopt de koffie rechtstreeks van de coöperaties en importeert hem naar Europa. Oxfam staat verder in voor de logistieke afhandeling tussen Goma en Antwerpen. Eenmaal de koffie in België is aangekomen, laten wij de koffie branden. De koffie blijft eigendom van Oxfam Fair Trade. Na verpakking komt het pakje koffie, via de magazijnen van Oxfam-Wereldwinkels in Gent, terecht in alle wereldwinkels in België.

Proef ‘m snel!


Gerelateerde berichten

Faire feesten met premium wijnen

Geen feestperiode zonder goede wijnen. Rood en vol, fris en fruitig, sprankelend en verleidelijk. Maar bovenal: fair en kwalitatief.

Biorietsuiker in een nieuw, duurzaam jasje

De biorietsuiker van Oxfam Fair Trade zit voortaan in een 100 % recycleerbare, bio-based Tetra Pak, in de plaats van een klassiek plastic zakje.

Oxfam Fair Trade 20262

Nieuw: glamoureuze BIO RAZA Selection Chardonnay uit Argentinië

Deze Argentijnse topper van onze partner La Riojana, gerijpt op vaten van Franse eik, is een glamoureus feest op zichzelf. Meester-wijnmaker Rodolfo Griguol had hier persoonlijk een hand in.

Binnenkort: een nieuwe, bekoorlijke bioschuimwijn!

Even biologisch als ze fair trade is. Even lekker als ze mooi is. Een lichtgouden kleurenpalet, fijne pareling. De nieuwe bioschuimwijn is een streling voor het oog en de tong.