Nieuw: biokoffiebonen uit Oost-Congo

Oxfam Fair Trade presenteert: biologische fairtradekoffiebonen uit de Oost-Congolese Kivustreek.

  • Single origin koffie van het hoogland rond het Kivumeer
  • Een aromatische koffie met een aangename body en een fijne aciditeit
  • 100% arabica

Karakteristieken Congokoffie

  • Hoogte: 1400 tot 2000 meter boven de zeespiegel
  • Geproduceerd door kleinschalige koffieboeren en 100% geoogst met de hand
  • ‘Fully washed arabica’: de koffiebessen worden in een centraal wasstation ontpulpt, gewassen en gedroogd. Deze minutieus gecontroleerde manier van verwerken resulteert in een uniforme, mooi uitgebalanceerde koffie.
  • Bio- en fairtradegecertificeerd
  • Typische fruitige toetsen (rabarber, rood fruit) in combinatie met een kruidig, complex aroma
  • Medium gebrand
  • Zetmethode: espresso, filter of cafetière

Koffie uit de Kivu-streek

Oxfam Fair Trade koopt de groene koffie rechtstreeks aan bij een coöperatie van kleinschalige producenten, gevestigd in het hoogland langs het Kivumeer. De bodem en het klimaat van de Kivu-streek vormen de ideale ingrediënten voor het produceren van hoogwaardige arabicakoffie.

Oxfams Congokoffie is een uitzonderlijk kwaliteitsvolle, single originkoffie (‘fully washed arabica’), afkomstig van Sopacdi, partner van Oxfam-Wereldwinkels uit de Kivustreek in Congo. Met dit product toont Oxfam aan dat het mogelijk is om op een andere, transparante en eerlijke manier aan handel te doen, ook in de moeilijkste omstandigheden.

Wie bepaalt de spelregels?

Voor ongeveer 25 miljoen kleinschalige landbouwers in het Zuiden is koffie de voornaamste bron van inkomsten. Samen produceren ze ongeveer 80% van de koffie in de wereld. Maar een handvol internationale handelaars en koffiebranders hebben alles voor het zeggen in de weg die de koffie aflegt voor hij in je kop belandt: zij bepalen de prijzen en de spelregels.

Kleine boeren moeten hun koffie verkopen aan tussenhandelaars die voor grote bedrijven werken. Informatie over correcte prijzen en de situatie op de wereldwijde koffiemarkt bereikt de boeren nauwelijks. Dat maakt hen erg afhankelijk van deze opkopers. Als ze zich organiseren in een sterke coöperatie kunnen koffieproducenten zich weren tegen deze machtige spelers. Oxfam-Wereldwinkels helpt hen daarbij.

Een pakje hoop

De Koffie Barometer, een onderzoeksrapport van o.a. Oxfam-Wereldwinkels dat in juni 2018 verscheen, schetst een triest beeld van de koffiesector. Terwijl grote fusies en overnames er de toon zetten, gaat er amper aandacht naar de steunpilaar van de sector: de koffieboeren. Zij moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun land jaar na jaar verder uitgeput raakt.

Oxfam bewijst dat een andere handelsketen mogelijk is en biedt een reëel alternatief aan producenten en consumenten.

De koffieketen

De keten van onze Congokoffie is direct en transparant. We bieden een alternatief aan koffieproducenten.

Na het oogsten wordt de koffie in wasstations van de coöperatie gefermenteerd en gewassen. Dit ‘station de lavage’ is de sleutel in de lokale koffieketen. Na het fermenteren, wassen en drogen bekomt men zogenoemde perkamentkoffie. Voor het ontdoen van het perkamentvlies en het exportklaar maken van de koffie huren de coöperaties een fabriek. De coöperatie blijft dus eigenaar van de koffie en verzorgt daarna zelf de export uit DR Congo.

Oxfam Fair Trade koopt de koffie rechtstreeks van de coöperaties en importeert hem naar Europa. Oxfam staat verder in voor de logistieke afhandeling tussen Goma en Antwerpen. Eenmaal de koffie in België is aangekomen, laten wij de koffie branden. De koffie blijft eigendom van Oxfam Fair Trade. Na verpakking komt het pakje koffie, via de magazijnen van Oxfam-Wereldwinkels in Gent, terecht in alle wereldwinkels in België.

Proef ‘m snel!


Gerelateerde berichten

World Fair Trade Day: ook jouw bedrijf kan meedoen!

World Fair Trade Day gaat dit jaar door op 11 mei. Op die dag – en de hele week ervoor – willen we graag jouw keuze voor Oxfam Fair Trade-koffie vieren.

Koffie-event Oxfam Fair Trade, 13/11/2018, Vooruit Gent

Evenement "Koffiebonen uit Oost-Congo"

Dinsdagochtend 13 november. Het kruim van de Belgische koffiesector verzamelt zich in de Gentse Vooruit voor de lancering van het nieuwste Oxfam Fair Trade-product: Congokoffie in boontjes. Na indrukwekkende getuigenissen door twee koffieproducenten volgt een rondetafelgesprek met mensen uit de sector.

Belgisch appelsap van Oxfam Fair Trade

Nieuw: vers, Belgisch appelsap

Vanaf nu komt het Oxfam Fair Trade-appelsap uit Belgische boomgaarden in omschakeling naar bio. Als leverancier van eerlijke handelsproducten steunen we nu ook boeren in eigen land. Want ook Belgische producenten kunnen een duwtje in de rug gebruiken!

Oxfam Fair Trade 20263

Nieuw: Campesino Chardonnay

De Campesino Chardonnay is het resultaat van het werk van 19 kleinschalige wijnbouwers die lid zijn van de coöperatie Red del Vino in Colchagua, Chili. Deze witte wijn, een typische Chardonnay, is momenteel onderweg naar onze magazijnen!