10 redenen om voor fair trade van Oxfam te kiezen

10 redenen om voor fairtradekoffie van Oxfam te kiezen

Fairtradekoffie is fairtradekoffie. Of niet soms? Maakt het eigenlijk iets uit of je jouw bestellingen bij Oxfam plaatst of ergens anders? Reken maar van yes. We geven je 10 gegronde redenen om vanaf nu resoluut voor fair trade van Oxfam te kiezen. Bovenop onze uitmuntende kwaliteit, natuurlijk.

Fairtradekoffie is fairtradekoffie. Of niet soms? Maakt het eigenlijk iets uit of je jouw bestellingen bij Oxfam plaatst of ergens anders? Reken maar van yes. We geven je 10 gegronde redenen om vanaf nu resoluut voor fair trade van Oxfam te kiezen. Bovenop onze uitmuntende kwaliteit, natuurlijk.

1. Rechtstreeks partnerschap met de koffieboeren

We kopen de onverwerkte koffie rechtstreeks van duurzame koffiecoöperaties. Zij kunnen erop rekenen dat we jaar na jaar opnieuw bij hen kopen. Ook versterken we hen op andere vlakken, zoals de organisatie van hun coöperatie of hun overstap op agro-ecologische teelt.

2. 50 jaar expertise in eerlijke koffiehandel

Dus ook 50 jaar impact voor de koffietelers. Nog vóór er in België een certificeringsorganisatie opstond, importeerde Oxfam al aan fairtradevoorwaarden koffie uit Tanzania. Sindsdien is het een van de bestverkopende fairtrademerken van het land. Als pionier vinden we het bovendien ook onze taak om de markt voor faitradekoffie verder te ontwikkelen.

3. Alléén koffie uit duurzame en kleinschalige teelt

Alle Oxfam Fair Trade-koffie wordt verantwoord geproduceerd. Hét doel van het bedrijf is namelijk boeren wereldwijd eerlijke kansen te bieden. Via echte partnerschappen, die in moeilijke (corona)tijden enorm waardevol blijken. En met respect voor de planeet, ook bij koffie die nog niet biogecertificeerd is. Kortom: duurzaamheid staat voorop, altijd en overal.

4. 2 op de 3 pakjes zijn bio

En tegen 2030 zijn ze dat allemaal. Vandaag draagt de helft van de Oxfam Fair Trade-producten het biolabel. Bij koffie is dat nu al twee derde.

5. Onze verpakkingen worden steeds duurzamer

Rekening houdend met de kwaliteit en de versheid van onze producten, zoeken we onophoudelijk naar manieren om verpakkingen duurzamer te maken. Meer bepaald: we opteren voor hernieuwbare grondstoffen en goed te recycleren verpakkingsmateriaal. Onze vacuümpakjes koffie bevatten alvast geen aluminium meer. Ze zitten ook in een plasticvrije omverpakking.

6. Oxfam Fair Trade gaat voor het hogere doel

Achter het coöperatieve bedrijf Oxfam Fair Trade staat de ngo Oxfam-Wereldwinkels. Een groot deel van de winst uit onze verkoop investeren we in cruciaal werk dat meebouwt aan een eerlijke wereld voor álle boeren. Zo houden we met de tweejaarlijkse Koffiebarometer een vinger aan de pols in de koffiesector.

7. Innovatie in fair trade

Fair trade eindigt voor Oxfam niet bij de certificering van onze producten. Want het kan altijd nog beter. Daarom zijn we een leidende stem in het debat over een leefbaar inkomen voor boeren wereldwijd en nemen we initiatieven om bedrijven te wijzen op hun verantwoordelijkheid over de mensenrechten en het milieu in hun productieketens.

8. Met aandacht voor het klimaat

Terwijl eerlijke handel de kern van Oxfam Fair Trade blijft, kijken we steevast ook naar andere aspecten van ‘duurzaamheid’. Zoals onze ecologische voetafdruk. Tegen 2025 willen we meer dan CO2-neutraal zijn. We minimaliseren onze uitstoot in België en in onze ketens, en compenseren wat nog overblijft.

9. Jij scoort SDG-punten

Overschakelen op duurzame koffie is een gemakkelijke eerste stap om beter te scoren op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Haal Oxfam Fair Trade-koffie in huis en je helpt de wereld om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te behalen.

10. Correcte prijzen en fairtradepremie

Dat spreekt voor zich! Eerlijke handel is onze core business. Natúúrlijk betalen we onze koffieboeren dus de fairtrademinimumprijs. Plus een fairtradepremie om te investeren in hun gemeenschap, zoals de fairtradecertificering voorschrijft. Vaak krijgen ze daar nog een kwaliteitspremie en een biopremie bovenop.

Vastberaden om voortaan Oxfam-koffie te drinken en te serveren?
Bekijk ons assortiment

Koffieservice van Oxfam Fair Trade: koffie én een apparaat op maat van jouw organisatie of bedrijf
Een apparaat op jouw maat

Hoe het koffiegebruik er ook uitziet in jouw organisatie, school, kleine of grote bedrijf, Oxfam Fair Trade levert het ideale apparaat mee met de koffie. Kopen, huren of uitlenen? Samen vinden we de best passende formule, zodat jij zorgeloos perfecte koffie kan zetten.

Alles over de koffieservice