Innoveren in fair trade, voorbij het label

Innoveren doen we ook binnen het gebied waar we het meest ervaring hebben: fair trade. Geruggensteund door Oxfam-Wereldwinkels vzw blijven we ook na 50 jaar op dezelfde nagel kloppen. Alle handel moet eerlijk worden. En daarvoor is meer nodig dan een label op een product.

Leefbaar inkomen voor de boeren

Aan de boeren die de cacao leveren voor Oxfams Bite to Fight-chocolade betalen we een extra premie die de kloof dicht met een leefbaar inkomen. Bovenop de fairtrademinimumprijs en de vaste fairtradepremie.

Met het partnerschap ‘Bite to Fight for a Fair Income’ gaan Oxfam en de coöperatie CPR Canaan een stap verder dan fair trade: aan de boeren die de cacao leveren voor Oxfams Bite to Fight-chocolade betalen we een extra premie die de kloof dicht met een leefbaar inkomen. Bovenop de fairtrademinimumprijs en de vaste fairtradepremie.

Een leefbaar inkomen (‘living income’), dat de basisbehoeften van het gezin dekt en een kleine buffer biedt, blijft voor veel kleinschalige landbouwers buiten bereik. Zelfs wanneer ze onder fairtradevoorwaarden kunnen verkopen.

Oxfam Fair Trade maakt hier een speerpunt van en wil een stijgend aantal boeren op weg zetten om een leefbaar inkomen te verwerven.

Mensenrechten en milieu centraal in álle productieketens

Oxfam wil een leidende rol spelen om bedrijven te wijzen op de zorgplicht die ze hebben op het vlak van de mensenrechten en het milieu in hun productieketen, de zogeheten ‘human rights due diligence’.

In samenwerking met Oxfam-Wereldwinkels vzw en de KU Leuven zoekt Oxfam Fair Trade uit hoe een KMO een due diligence-beleid in de praktijk kan brengen. Daarvoor houden we onze eigen koffieketen tegen het licht. En ook hier is het inkomen van de boeren – en de leefbaarheid daarvan – een belangrijk thema.

Onze eigen ervaring zien we als een belangrijke stap om ons pleidooi voor zorgplicht kracht bij te zetten.

Oxfam Fair Trade neemt uiteenlopende initiatieven om over de hele lijn nog duurzamer te worden.

Meer over onze duurzaamheidsstrategie


Gerelateerde berichten

Fairtradekoffie Norandino Peru Oxfam

Duurzaam consumeren: met Oxfam Fair Trade zit je goed

Als fairtradeorganisatie die opgericht werd door een van de pioniers in eerlijke handel, de vzw Oxfam-Wereldwinkels, is Oxfam Fair Trade in hart en nieren een duurzame organisatie. En daar willen we steeds verder in gaan.

Sustainable Development Goals

In jouw bedrijf aan de slag met de SDG’s? Gebruik de kracht van fair trade.

Kiezen voor fair trade is een gemakkelijke manier om ook jouw schouders onder duurzame ontwikkeling te zetten. Hoe dat juist zit, lees je hier.

Schenk je al fairtradekoffie of eerlijk sap? Maak het duurzame plaatje compleet met composteerbare drinkbekers.

Bij Oxfam Fair Trade houdt het engagement voor een duurzame wereld niet op bij het fairtradelabel. Eén van de manieren om ook in jouw organisatie een stapje verder te gaan, is kiezen voor herbruikbare kopjes en glazen. Lukt dat niet altijd? Dan zijn onze composteerbare bekers een mooi plan B.

#StaySafe koffiepauze

Tips voor een veilige koffiehoek in coronatijden

Na zo'n lange tijd thuis is het heerlijk om terug praatjes met de collega's te maken aan de koffiemachine. Maar hoe verloopt zo'n koffiepauze op een veilige manier? Enkele concrete tips voor werkgevers en werknemers!