Fairtradekoffie van Oxfam

Fairtradekoffie? Da’s Oxfam-koffie. De pionier staat garant voor impact bij de producent én kwaliteit in jouw kopje.

Nog vóór er in België een fairtradelabel bestond, importeerden we al aan eerlijke koffie uit Tanzania. Sinds 1971 is Oxfam Fair Trade een van de best verkopende fairtrademerken van het land. En die decennia aan expertise in koffie, die proef je bovendien in elk kopje dat je drinkt.

Waarom maakt Oxfam Fair Trade-koffie een verschil?

2 miljard. Zoveel kopjes koffie per dag drinkt de wereldbevolking. En met een wereldwijde omzet van 200 miljard euro per jaar is koffie big business. Maar dat enorme bedrag wordt niet eerlijk verdeeld.

Zowel bij de koffiebranders als bij de grote handelaars hebben een tiental westerse mastodonten 40% van de markt in handen. Grote bedrijven krijgen steeds meer macht en richten zich op hun eigen groei. De rest van de sector is daarvan de dupe.

Naar de onmisbare mensen bij de bron gaat nauwelijks aandacht. De koffieboer.inn.en moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun grond jaar na jaar verder uitgeput raakt. Koffietelers, loonarbeiders en het milieu dragen de druk en risico’s van de hele productie- en handelsketen.

Dat moet veranderen. De huidige koffiesector is verre van duurzaam: noch voor de mensen, noch voor het milieu. Oxfam zet in op beide fronten, want ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

21 cent: koffieboer leeft nog altijd in extreme armoede

Het daginkomen van een koffieboer.in varieert van land tot land en is moeilijk exact te becijferen. Maar een studie van Fair Trade International en True Price (2017) berekende dat koffieproducenten in Oeganda gemiddeld 21 dollarcent per dag verdienen. Dat ligt ver onder de grens van extreme armoede, 75 dollarcent per dag.

Een leefbaar inkomen is een mensenrecht. En dus blijft Oxfam België daar voor strijden, samen met jou!

Hoe creëert Oxfam Fair Trade-koffie impact voor de producenten?

Omdat we de impact voor onze partners-producenten graag exponentieel zien groeien, hanteren we enkele heldere principes.

  • We gaan voor langdurige relaties met coöperaties van kleinschalige, kwetsbare koffieproducenten. Doordat we jaarlijks bij hen aankopen, kunnen deze boer.inn.en op een bepaald inkomen rekenen. Dat laat hen toe te plannen en te investeren.
  • We betalen hen de fairtrademinimumprijs + fairtradepremie + kwaliteitspremie. Als de koffie biologisch gecertificeerd is, komt daar nog een biopremie bovenop. De boer.inn.en van de coöperatie beslissen democratisch waarvoor ze de premies inzetten (onderwijs, gezondheidscentra, materiaal, …).
  • We betalen tot 60% vooruit aan de coöperatie, daarmee kan die de oogst van haar leden voor een correcte prijs opkopen.
  • We kopen rechtstreeks van de koffieproducenten, onze koffie is traceerbaar tot bij de coöperatie.
  • We zetten actief in op duurzame teelt, samen met onze producentencoöperaties. Met agro-ecologische technieken werken we aan klimaatbestendige koffieplanten en kwalitatievere oogsten. We begeleiden boeren bij het behalen van een bio-certificaat, wat hun kansen op de wereldmarkt vergroot en voor koffie van betere kwaliteit zorgt. Twee op de drie pakjes Oxfam Fair Trade-koffie zijn al biologisch gecertificeerd, tegen 2030 mikken we op de volle 100% bio.
  • Als pionier in fairtradekoffie blijven we aan expertiseopbouw, sensibilisering en beleidsbeïnvloeding doen. Samen met meer dan 7000 onvermoeibare vrijwilligers. Met Oxfam Fair Trade-koffie gebruik je als consument je stem voor een economisch systeem met écht eerlijke handelsregels.

Extra ondersteuning voor de kwetsbaarste koffieboeren

Naast een eerlijke koffieprijs bieden we onze fairtradepartners, dankzij ons Partnerfonds, extra ondersteuning op uiteenlopende vlakken:

  • De koffieproductie intensiever en duurzamer maken door het aanplanten van nieuwe koffiestruiken, via agro-ecologie en goede teelttechnieken.
  • Inzetten op andere gewassen en veeteelt om boeren minder afhankelijk te maken van het al dan niet slagen van de koffie-oogst.
  • Vormingen over spaar- en kredietkassen, gendergelijkheid, …
  • Aandacht voor kwaliteit en selectie, van oogst tot verwerking.
  • Extra afzetmarkt via andere kopers op de nichemarkt van ethische kwaliteitskoffie.

Hoe garandeert Oxfam de kwaliteit van jouw fairtradekoffie?

Waar en hoe de koffie geteeld wordt, beïnvloedt de smaak en de aroma’s. Daarom werken wij samen met  kleinschalige koffieboeren die zich verenigen in coöperaties. En daarom selecteren we duurzaam geproduceerde koffie uit de beste koffieregio’s in de wereld, zoals Yirgacheffe in Ethiopië, de hooglanden van Congolees Kivu en de flanken van het Peruaanse Andesgebergte.

Daarbovenop vraagt elke stap van het productieproces een grondige kwaliteitscontrole: van bes tot kopje. En dat nemen we samen met onze koffiecoöperaties en -verwerkers heel serieus. Voor Oxfam Fair Trade-koffie in de winkelrekken terechtkomt, wordt hij minstens vijf keer geproefd en goedgekeurd. Dat gebeurt in ons eigen koffielabo, in dat van onze producenten in het Zuiden en bij onze branders hier in België. En altijd volgens een gestandaardiseerde methode (het SCAA-protocol) die door een onafhankelijke controle-instantie uitgewerkt en erkend is.

Kortom, kwaliteitskoffie produceren is erg arbeidsintensief. Vanaf de oogst tot in de branderij, lukt het alleen met voortdurende strenge controle en selectie. Maar voor minder gaan we niet.

Dé troeven van Oxfam-koffie

  • 50 jaar ervaring in koffie en eerlijke handel
  • Een enorme keuze aan koffiesoorten, formaten en zetwijzen, voor thuis en op het werk
  • Faire prijzen, ook voor jou
Term: Koffie