In 1971 kocht Oxfam de eerste koffie uit Tanzania. Het was de eerste 100 % fairtradekoffie in België. Met ondertussen 50 jaar ervaring op de teller, en opgericht vóór ’s lands officiële Fairtrade-keurmerk, is Oxfam bovendien de meest verkochte fairtradekoffie.

Circa een halve eeuw geleden werden we de fairtradepionier van België. En sinds al die tijd prijkt ons koffieassortiment bovenaan de tabellen met verkoopcijfers. Ons verhaal is nog lang niet ten einde, want die leiderspositie levert niet alleen flink wat impact op, wat meer is: we care a lot!

Dé troeven van Oxfam-koffie

Als Belgisch fairtradepionier maakt Oxfam Fair Trade het verschil

  • Voor de boeren: een eerlijke prijs en nauwe samenwerking om samen te bouwen aan een echt duurzame koffieteelt. Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt de coöperaties op vlak van verduurzaming, management, vermarkten van hun producten, …
  • Voor de consumenten: (biologische) fairtradekoffie van uitmuntende kwaliteit, aan een competitieve prijs en mét volledige transparantie in de productieketen.
  • Voor het milieu: inzet op duurzame en klimaatvriendelijke teelttechnieken, omschakeling naar biologische teelt.

Grootste impact voor de koffieboeren

De jaren ervaring en de positie als een van de marktleiders vertalen zich in nog meer positiefs.

Dixit Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “Als marktleider (in fairtradekoffie) creëer je logischerwijs ook de grootste impact voor de boeren. De rol van de fairtradepionier is bovendien om de consumenten te sensibiliseren en zo de markt te ontwikkelen voor koffie uit eerlijke handel.”

Hoeveel levert onze impact concreet op voor de koffieboeren in het Zuiden? Laten we dat even illustreren met cijfers voor de periode 2003-2019: 6.600 ton koffiebonen, oftewel 3,4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies.

Besluit: hoe meer koffie er aan fairtradevoorwaarden verkocht wordt, hoe hoger de inkomsten, de premie, en dus de voelbare impact voor de boeren!

Bij Oxfam zien we die impact graag exponentieel groeien en waken we er nauwgezet over. Daarom:

  • werken we uitsluitend met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten
  • kopen we rechtstreeks aan; onze keten is volledig traceerbaar
  • gaan we langdurige relaties aan en kopen jaarlijks aan; dit biedt de boeren inkomstgarantie
  • bieden we de mogelijkheid tot voorfinanciering
  • betalen we een eerlijke prijs: fairtrademinimumprijs + biopremie + kwaliteitspremie
  • zetten we actief in op duurzame teelt (biologisch en agro-ecologie); 65 % van ons koffieassortiment is bio!

En drink jij al Oxfam-koffie op het werk?

Je bezoekers, klanten en werknemers verwennen en meteen de juiste, eerlijke toon zetten? Dat doe je — onder andere — door hen een kopje fairtradekoffie aan te bieden.

Van de gepaste koffiemachine, tot de makkelijke 1 kg verpakkingen: op je werk drink en serveer je voortaan Oxfam-koffie. Het fairtradechocolaatje en -suikertje maken het geheel helemaal af.

Ontdek onze koffieservice voor bedrijven

Jaren ervaring! En dat proef je.

En die decennia van eerlijke handel drijven levert uiteraard een uitmuntende kwaliteit op. Die kwaliteit wordt bovendien nauwlettend in de gaten gehouden, onder andere door een in-house koffie-expert.

Het resultaat? Een uitgebreid assortiment koffie van 250 gram en 1 kilogram; van bio single origine, over milde blends, tot smaakvolle biodecaf.

Koffiecapsules

Bonenkoffie

Gemalen koffie