Eerlijke handelsrelaties: houvast in coronatijd

Corona treft de hele wereld, dus ook Oxfams leveranciers in alle uithoeken ervan. Onze partners, zoals wij ze noemen. In tijden als deze maken we dat partnerschap echt waar. Over járen heen bouwen we met deze producentengroepen een stevige handelsrelatie en een vertrouwensband op.

banner FoodFrontLiners

Een relatie zonder tussenschakels, die meer inhoudt dan kopen en verkopen voor een eerlijke prijs. Een ‘korte keten’, ook al komt het van ver. We betaleneen fairtradepremie die de hele gemeenschap ten goede komt. We garanderen een langetermijnrelatie, we betalen onze leveringen vooruit, we ondersteunen en adviseren op alle mogelijke vlakken … en in hoge nood bieden we extra hulp vanuit het Partnerfonds.

En dus houden we ook tijdens deze crisis een vinger aan de pols bij deze vaak kwetsbare boeren en coöperaties. Hieronder lees je nieuws over onze koffie- en cacaopartners uit Afrika.

Fair trade geeft zekerheid

Onze partners wereldwijd geven aan dat Oxfams manier van samenwerken hen veerkrachtiger maakt in de huidige crisis. Fairtrade International, de wereldwijde organisatie die de Fairtrade-criteria vastlegt, besliste bovendien dat coöperaties de fairtradepremie tijdelijk flexibeler kunnen gebruiken. Zo kunnen ze deze nu onmiddellijk inzetten voor mondmaskers of sensibiliserend materiaal.

  • Doordat onze partners aan correcte prijzen kunnen verkopen, glijden ze niet meteen in een financiële put nu hun verkoop klappen krijgt. Onze partners kunnen op ons rekenen voor de lange termijn. Ook als de coronacrisis hen zou beletten om alle afspraken na te komen.

Congo is in lockdown en in de steden moeten de mensen verplicht een mondmasker dragen. Daarnaast mogen maximaal 20 personen samenkomen op één plek. Voor Sopacdi, een van de producenten van onze Congo-koffie, vraagt dit heel wat extra organisatie. Ze zitten volop in het oogstseizoen en op de plaatsen waar koffiebessen opgekocht en gewassen worden, is het erg druk.

Op het vlak van de export blijft alles voorlopig min of meer normaal functioneren. Maar de vraag naar Kivukoffie daalt wel. In vergelijking met vorig jaar kon onze partner Sopacdi nog maar de helft van het aantal verkoopscontracten afsluiten. Kopers die voor de crisis interesse toonden, maar nog geen contract hadden afgesloten, houden de boot af.

  • Veel van onze partners investeerden de fairtradepremies die ze in het verleden van ons kregen in gezondheidscentra en sanitaire voorzieningen. Dat helpt vandaag om het coronavirus op afstand te houden in de gemeenschappen waar ze werken.

Bij onze cacaopartner Ecookim in Ivoorkust houdt de lockdown de medewerkers vast in de hoofdstad Abidjan. Dat maakt het moeilijker om de cacaoboeren overal in het land te ondersteunen. De coöperaties die tot de koepel Ecookim behoren, geraken wel tot bij de boeren. Zij verdelen hygiënekits en sensibiliseren de mensen over het virus. Net zoals tijdens de ebola-uitbraak hameren de vormingswerkers erop om drukke plaatsen te vermijden en vaak de handen te wassen. Hiervoor werken ze ook samen met plaatselijke radiostations, die de mensen in de plaatselijke talen informeren. Over het algemeen houdt Ecookim de moed erin: “Het regenseizoen begint voorzichtig. Als de weersomstandigheden zo blijven, zou de volgende oogst een goede kunnen worden.”

Hetzelfde geldt bij de jonge coöperatie Coopasa. En deze meldt ons nog een lichtpuntje: deze boeren produceren naast cacaobonen ook zeep van cacaovet. Door de grote vraag naar zeep rendeert deze nevenactiviteit meer dan gewoonlijk.

De koffieboeren van Cococa in Burundi zijn volop aan het oogsten. Dat betekent dat er veel volk bijeen komt op plaatsen waar koffiebessen verzameld en gewassen worden. Cococa neemt hier extra hygiënische maatregelen. De financiële steun van het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels zorgt voor extra ondersteuning om materiaal en producten aan te kopen en hun leden te sensibiliseren.

Samen maken we het verschil

Aan boeren zoals onze partners danken we de heerlijke fairtradechocolade, -koffie, -wijn … die ons wat verstrooiing biedt tijdens deze lockdown. Naast talloze andere voedingsproducten. De #foodfrontliners die dit alles produceren, zijn vaak onzichtbaar. Al zijn ze onmisbaar.

Jouw engagement als klant om boeren meer zekerheid te bieden, maakt in deze crisisperiode een belangrijk verschil. Door voor Oxfam Fair Trade te kiezen geef jij hen wat ze verdienen. Een beter inkomen, vertrouwen in de toekomst én gezien worden in het ingewikkelde kluwen dat de internationale handel is.

Maak jij mee het verschil? Bekijk hier het faire food assortiment.


Gerelateerde berichten

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili.

De nieuwe koffieoogst uit Oost-Congo is er!

De eerste container kwam al aan, rechtstreeks van bij onze Oost-Congolese partner Sopacdi. En daar is onze koffiespecialiste Adeline bijzonder blij mee. “De kwaliteit is super! Mooie aciditeit, toetsen van rabarber, lichtzoetige karamel met een volle afdronk.”

Belgisch kwaliteitsbier: da’s JUSTE!

Een schuimend biertje. Belgischer kan het niet. En voortaan kan je er ook nog écht zorgeloos van genieten. Oxfam lanceert drie fairtradegecertificeerde Belgische speciaalbieren, met het grootste respect voor de mensen die er hun hart en ziel in gelegd hebben. We noemen ons bier: JUSTE.

Koffie-event Oxfam Fair Trade, 13/11/2018, Vooruit Gent

Evenement "Koffiebonen uit Oost-Congo"

Dinsdagochtend 13 november. Het kruim van de Belgische koffiesector verzamelt zich in de Gentse Vooruit voor de lancering van het nieuwste Oxfam Fair Trade-product: Congokoffie in boontjes. Na indrukwekkende getuigenissen door twee koffieproducenten volgt een rondetafelgesprek met mensen uit de sector.