Oxfam ondersteunt coöperaties van landbouwers door hun producten op de markt te brengen. We verkopen voedingsproducten die in de smaak vallen bij de eigentijdse consument. Ons doel is om zo het lot van duizenden boeren te verbeteren. Deze aanpak maakt ons uniek. Boeren zijn voor ons geen leveranciers, het zijn partners.

Oxfam wil een markt met rechtvaardige handelsregels. Een markt waarop elke verkoper een eerlijke kans maakt. Want handel die eerlijk verloopt, is de beste hefboom voor ontwikkeling en een menswaardig bestaan. Daarvoor zullen wij blijven ijveren. Tot alle handel eerlijk is!

Eerlijke handel begint bij een faire prijs

Oxfam beschouwt eerlijke handel als een hefboom voor structurele ontwikkeling in het Zuiden. Uiteraard betalen wij onze producenten een eerlijke prijs en krijgen die daar boven op een fairtradepremie. Dat geld besteden ze aan projecten waarvan de hele gemeenschap kan genieten.

Oxfam Fair Trade garandeert de coöperaties een samenwerking op lange termijn. En ze kunnen rekenen op ondersteuning en advies op verschillende vlakken (technisch, financieel, organisatorisch). Want uiteindelijk willen we voor producenten een sterke marktpositie.

Bovendien maken wij via sensibilisering consumenten, bedrijven en overheden warm voor fair trade. Want eerlijke handel is meer dan een certificaat. Het is ook op ecologisch vlak een duurzame keuze. Niet alleen een eerlijke prijs geeft hoop op een betere toekomst, ook de manier waarop we omgaan met onze planeet en onze grondstoffen telt mee. Daarom is meer dan de helft van ons assortiment biologisch gecertificeerd.

Oxfam investeert in agroecologie

Eerlijke handel vraagt om eerlijke regels

Oneerlijke handelsregels geven kleinschalige producenten in het Zuiden geen kansen op de internationale markt. Met het brede assortiment kwalitatieve fairtradeproducten toont Oxfam Fair Trade hoe het anders kan. Oxfam Fair Trade handelt met producenten in het Zuiden volgens de principes van eerlijke handel. Een menswaardig inkomen, een fairtradepremie voor de gemeenschap en een samenwerking op lange termijn geven de producenten de garantie dat ze kunnen investeren in hun ontwikkeling.

Oxfam Fair Trade is dus veel meer dan enkel een aanbieder van fairtradeproducten. Samen met de partners in het Zuiden en de vrijwilligersbeweging van Oxfam-Wereldwinkels in het Noorden ijveren ze voor eerlijke handelsregels voor iedereen. Tot álle handel eerlijk is!

Duurzaam op alle vlakken

Bij Oxfam Fair Trade staan biologische productie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Biologische teelt is het antwoord van kleinschalige producenten in het Zuiden op het dominante landbouwmodel, dat energie en water verslindt. Daarom is bijna de helft van de producten van Oxfam Fair Trade afkomstig van biologische landbouw.

Samen met partners in het Zuiden

Oxfam Fair Trade kiest resoluut voor een structurele langetermijnrelatie met haar partners en begeleidt hen om de drempels naar de internationale markt te slopen. Dit gelijkwaardige partnerschap geeft kleinschalige producenten in het Zuiden de zekerheid dat ze kunnen investeren in de toekomst en dat Oxfam er ook na de oogst van dit jaar zal zijn voor hen.

Handelspartners en ontwikkelingspartners

Met sommige partners in het Zuiden heeft Oxfam Fair Trade al een heel parcours afgelegd. We hielpen kleine coöperaties uitgroeien tot bloeiende ondernemingen die hun fairtradeproducten wereldwijd verkopen.

Daarnaast werken we met heel kleine, soms premature, partners waar we mooie opportuniteiten zien voor de internationale markt. Deze ontwikkelingspartners ondersteunen we om gecertificeerd te raken, om een businessplan op te stellen, om de kwaliteit van hun producten te verbeteren en om beter samen te werken in hun coöperaties. Zodat ook zij kunnen opgroeien tot succesvolle handelspartners. En precies dat maakt Oxfam uniek. Voor ons zijn boeren geen leveranciers, het zijn partners.