Duurzaam consumeren: met Oxfam Fair Trade zit je goed

Als fairtradeorganisatie die opgericht werd door een van de pioniers in eerlijke handel, de vzw Oxfam-Wereldwinkels, is Oxfam Fair Trade in hart en nieren een duurzame organisatie. En daar willen we steeds verder in gaan. Fair trade blijft onze kern, maar ook op andere aspecten zetten we vandaag veel sterker in. We bundelden onze inspanningen in het Duurzaamheidsplan 2021-2027. Lees even mee.

Blijf je graag op de hoogte? In onze nieuwsbrief lees je als eerste hoe Oxfam je kan helpen om je duurzaamheidsdoelen te behalen.

“Oxfam Fair Trade is een duurzame, stimulerende, gezonde en inclusieve organisatie die ‘leads by example’ met als doel een duurzame planeet voor alle belanghebbenden en dit via de productie, logistiek en verkoop van duurzame, eerlijke, gezonde en hoogwaardige voedselproducten.” Zo luidt onze strategische doelstelling.

Met het eind 2019 opgestelde duurzaamheidsplan bij de hand, hebben we 2020 benut om onze acties meetbaar te maken. Vanaf 2021 zetten we, systematischer dan ooit, concrete stappen vooruit.

Oxfam Fair Trade is een duurzame, stimulerende, gezonde en inclusieve organisatie die 'leads by example' met als doel een duurzame planeet voor alle belanghebbenden en dit via de productie, logistiek en verkoop van duurzame, eerlijke, gezonde en hoogwaardige voedselproducten.

1. Een 100 % biologisch assortiment

Met je keuze voor Oxfam Fair Trade, kies je steeds vaker óók voor bio. Vandaag is ruim de helft van onze producten al bio. In het koffieassortiment gaat het al over twee derde. Ons streefdoel is de volle 100 % biologisch te laten certificeren tegen 2030.

2. Verpakkingen: duurzaam in al hun vormen

Minder verpakkingsafval en op lange termijn een wereld zónder vervuilende verpakkingen. De weg is nog lang, maar wij bouwen er vol overtuiging aan mee. We gaan resoluut voor meer gerecycleerd, biobased of composteerbaar.

duurzame landbouw

3. CO2-neutraler dan -neutraal

Ook op het vlak van de broeikasgassen die we uitstoten stellen we onszelf een ambitieus doel. Tegen 2025 willen we CO2-positief zijn. Dat is nog een stapje verder dan CO2-neutraal.

Om daarin te slagen:

  • blijven we monitoren welke uitstoot we met onze eigen activiteiten in België veroorzaken, ook al is die nu al minimaal.
  • bekijken we met onze partners en leveranciers waar in onze ketens de CO2-uitstoot naar beneden kan.
  • compenseren we de emissie die we niet kunnen reduceren, onder meer door extra te investeren in klimaatprojecten van onze producenten.

4. Ontwikkeling en groei in Noord en Zuid

Oxfam Fair Trade laat zich in 2021 door B Corp certificeren.

Oxfam Fair Trade staat voor positieve impact op gemeenschappen, zowel hier in België als in de landen waar onze partners-producenten actief zijn. Duurzame bedrijfsvoering is geen trend waar we achteraan hollen, maar de kern van ons bestaan. Daarom scoren we ook meteen opvallend hoog in de evaluatietool om een B Corp-certificering te behalen. En durven we de hoogste status – ‘Best for the World’ – voorop te stellen tegen 2025.

5. Fair trade, Oxfam-stijl: meer dan een label

Oxfam Fair Trade 24644

We staan al 50 jaar met onze beide voeten in het fairtradeveld en zijn vastberaden daar te blijven tot álle handel is. En dat vraagt meer dan een label op onze verpakkingen. We innoveren in fair trade door in te zetten op een leefbaar inkomen voor de producenten en aandacht te eisen voor de mensenrechten en het milieu in alle handelsketens.

Duurzaamheid is nooit zwart-wit

Oxfam Fair Trade bekijkt met zijn partners-producenten voortdurend welke aanpassingen mogelijk zijn om het assortiment naar een duurzamer niveau te tillen.

Duurzaamheidscoördinator Tom Feyaerts:

“Een passe-partout-aanpak werkt hier niet. Onze partners produceren in enorm verschillende omstandigheden. Daarom gaan we met de ene producent eerst werken aan duurzamere verpakkingen en bij de andere eerst inzetten op duurzamer transport of gezondere producten.”

Fair trade blijft voor Oxfam hét hoofdcriterium en het absolute minimum. Product per product bekijken we hoe we onze volledige ketens ook op andere vlakken kunnen verduurzamen.

“Dat gebeurt stap voor stap, rekening houdend met de mogelijkheden van onze partners. Het is een constant afwegen van wat het beste is voor onze klanten, onze producenten en de planeet,” besluit Tom.

Fairtradekoffie Norandino Peru Oxfam

Gerelateerde berichten

Fair trade, bio & eco, vanbinnen en vanbuiten

Eerlijk zijn onze producten van nature. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk veel breder dan dat. Naast fairtradegecertificeerd zullen alle onze producten eind 2030 biologisch gecertificeerd zijn. En ook onze verpakkingen worden ecologischer.

Oxfam Fair Trade CO2-neutraal tegen 2025

Of preciezer: Oxfam Fair Trade wil tegen eind 2025 CO2-positief zijn. Nóg minder uitstoot veroorzaken dan wat CO2-neutraal is, betekent dat. We reduceren onze emissie met 15 % tegen 2025 en met 30 % tegen 2030. Hoe we dat aanpakken lees je hier.

Oxfam Fair Trade gaat voor hoogste B Corp-score

Bijdragen aan een inclusieve en duurzame economie is de bestaansreden van Oxfam Fair Trade. Daarom gooit het meteen hoge ogen in de evaluatietool om een B Corp Certification te behalen. En jawel, mission accomplished: we zijn B Corp-gecertificeerd!

Aan de boeren die de cacao leveren voor Oxfams Bite to Fight-chocolade betalen we een extra premie die de kloof dicht met een leefbaar inkomen. Bovenop de fairtrademinimumprijs en de vaste fairtradepremie.

Innoveren in fair trade, voorbij het label

Innoveren doen we ook binnen het gebied waar we het meest ervaring hebben: fair trade. Geruggensteund door Oxfam-Wereldwinkels vzw blijven we ook na 50 jaar op dezelfde nagel kloppen. Alle handel moet eerlijk worden. En daarvoor is meer nodig dan een label op een product.