Wijnassortiment La Riojana

Argentijnse fairtradewijn brengt hele regio tot bloei

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

In de droge, stoffige Famatina-vallei aan de voet van de Argentijnse Andes, bundelen de wijnboeren van La Riojana al 80 jaar de krachten om schitterende wijnen te produceren. Hun gerenommeerde RAZA-assortiment gaat van schuimwijn tot rosé, van wit tot rood, en is grotendeels bio. Bovendien verenigt de coöperatie maar liefst 80 % van de wijnboeren in de regio. Daardoor brengt ze een enorme vooruitgang voor de hele gemeenschap.

Fair trade zorgt voor basisvoorzieningen

La Riojana groeide in de afgelopen decennia uit tot een sterke speler op de competitieve Argentijnse wijnmarkt. De coöperatie bestaat uit zo’n 500 wijnboeren. Van hun druiven maakt La Riojana zelf wijn, die ze zelf bottelt. Zo pikken de boeren ook een graantje mee van de extra pesos die dat oplevert.

Als fairtradegecertificeerde coöperatie investeert La Riojana bovendien systematisch in de gemeenschap waarvan ze deel uitmaakt. De boeren die lid zijn, bepalen samen waar de verdiende fairtradepremies naartoe gaan. Zo bouwden ze, met de steun van Oxfam en andere fairtradekopers, al een waterput, een middelbare school en een cultureel centrum in en rond het dorp Tilimuqui.

Op dit moment wordt met man en macht gewerkt aan een groot gezondheidscentrum.

Dokter in de buurt voor iedereen

La Riojana streeft ernaar in 2021 het gezondheidscentrum te kunnen openen. Dat zal een grote stap vooruit betekenen voor de achtergestelde regio rond Tilimuqui. Voorlopig moeten zieke bewoners nog het wekelijkse bezoek van een rondreizende dokter afwachten. Over een jaar kunnen ze eindelijk in hun eigen buurt naar de huisarts, psycholoog, oogarts of verloskundige.Toen Covid-19 eerder dit jaar de wereld lam legde, liep helaas ook de bouw van het centrum vertraging op. Eind augustus konden de werkzaamheden herbeginnen, met de nodige maatregelen om de arbeiders te beschermen. Ondertussen is de bouw tot voorbij de helft gevorderd.

Groene coöperatie vergroent omgeving

Net als bij alles wat ze doet, houdt de coöperatie La Riojana ook bij dit project rekening met het milieu. Op en rond de site van het gezondheidscentrum plant het uiterst doordacht bomen en planten aan. Ze kiezen voor soorten die goed groeien in deze woestijnachtige streek én die extra voordelen bieden voor de mensen in de omgeving.

Zo komen er stevige bomen die de gebouwen uit de wind en in de schaduw zetten, terwijl ze de lucht zuiveren en vogels en insecten aantrekken. Bovendien helpen ze de erosie van de vruchtbare bodem tegen te gaan.

Ook in hun wijngaarden hechten de producenten van La Riojana veel belang aan ecologie. Jaar na jaar schakelt een groter deel van hun land over op bioteelt. Dat merk je ook in het Oxfam Fair Trade-aanbod: recent nog werd hun RAZA pinot gris biologisch. Dankzij de jarenlange inzet van de wijnboeren zullen alle Oxfam-wijnen van deze partner tegen eind 2021 bio zijn. Een plan dat we vanuit Oxfam vol overtuiging ondersteunen, want bio en fair trade zijn twee handen op één buik.

“Ongekende dynamiek” door landbouwschool

De middelbare landbouwschool waarvoor La Riojana het initiatief nam, vierde in mei haar tiende verjaardag. Het Colegio Nacional Agrotécnico is de eerste technische middelbare school in de ruime regio en de eerste door fair trade gefinancierde school in Argentinië.

In mei 2010 opende de school met 33 leerlingen, vandaag klokt ze af op 530. Zonder dit colegio hadden de meesten onder hen geen middelbare school kunnen volgen. Veel van de 183 jongeren die er ondertussen afstudeerden, zitten nu aan de universiteit. Vaak in richtingen als landbouwingenieur, ingenieur of – je raadt het nooit – wijnmaker (oenoloog).

De oprichting van de school school bracht voor Tilimuqui ook andere voordelen met zich mee. Ze creëerde jobs en – misschien nog het belangrijkste – ze verbond het dorp met de buitenwereld, omdat ze leerlingen uit de ruime regio aantrok.

Oxfam Fair Trade-wijnaankoper Wim Melis spreekt lovende woorden over dit project van La Riojana: “Tien jaar geleden was dit een brak veld in een bijna verlaten woestijndorpje. Nu volgen hier meer dan 500 leerlingen een landbouwopleiding en ontketent de school een ongekende dynamiek in de regio. De fairtradepremie heeft dit in gang gezet, maar ondertussen staat dit project op zichzelf. Met een fantastisch beheer, drive en visie.”

Dit jaar maakte Oxfam Fair Trade ongeveer €11.000 aan fairtradepremies over aan La Riojana, bovenop de eerlijke prijs voor hun wijn. Met jouw keuze voor hun excellente wijnen steun je dus rechtstreeks de mensen in dit achtergestelde Argentijnse gebied.