Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

Met het gepaste tromgeroffel breiden we ons aanbod uit met een karaktervolle witte wijn. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili. De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam.

Volle maaltijdwijn, gerijpt op Franse eik

Deze intens goudgele maaltijdwijn biedt in de neus een weelderig boeket van tropische vruchten, zoals mango en rijpe ananas. De malolactische gisting geeft dan weer rijke boteraroma’s. Die matchen perfect met de fijne vanille- en houttoetsen, ontstaan door de acht maanden rijping op Franse eiken vaten.

Zijn brede en volle aanzet en uitstekende structuur dankt deze bijzondere chardonnay aan het zorgvuldige handwerk in de wijngaard. Dat leverde druiven met sterk geconcentreerd sap op. In de lange finale proef je een mooie mineraliteit en fraîcheur.

Deze premiumwijn doet het perfect bij romige gerechten, zeker met vis. Denk aan gegratineerde sint-jacobsschelpen, zeetong ‘à la meunière’, rijke groentecurry’s met kokos of veggie tajines. Schenk hem goed gekoeld, op 10 à 12 °C.

Perfect terroir in Chili

In de prestigieuze wijnregio Colchagua is Oxfam-partner Red del Vino de enige coöperatie van kleinschalige wijnbouwers. Deze vallei is met haar bodem van leem en zand weinig vruchtbaar, maar leent zich perfect om wijndruiven te telen. Doordat de wortels van de wijnrank tot dieper in de bodem moeten reiken, nemen ze complexere mineralen, geuren en smaken op. Dankzij het lage kustgebergte en de koele zeebries rijpen de druiven bovendien traag, wat zorgt voor sterke aroma’s en frisse zuren.

Met het grootste respect voor dit terroir produceert Red del Vino sinds enkele jaren chardonnaydruiven, naast de voor de regio traditionele cabernet en carmenère. De Campesino Chardonnay Gran Reserva is de vierde telg in het rijke Campesino-gamma. Net als zijn voorgangers is ook deze chardonnay een vegan wijn.

Wijncoöperatie Red del Vino

Bekijk het filmpje dat we in 2015 maakten, bij de start van deze samenwerking en de lancering van de Campesino Carmenère.

Jaar na jaar betere chardonnay

Het verhaal van deze uitstekende nieuwe wijn begint al in 2017. Met een toevalstreffer: terwijl Oxfam Fair Trade op zoek was naar een hoogkwalitatieve chardonnay, bleek dat wijnboer Gerardo Orellana Díaz van Red del Vino ook chardonnaydruiven kweekte, maar die nog niet zelf tot wijn verwerkt had. Jammer genoeg haalde de oogst van dat jaar nog niet het niveau dat we voor ogen hadden.

Maar het ‘leergeld’ dat Oxfam en de coöperatie betaalden, bleek goud waard. Red del Vino stelde het werk in de wijngaard verder op punt en zocht aansluiting bij een gespecialiseerde wijnmakerij. De oogst van 2018 resulteerde in de — door Test-Aankoop geroemdeCampesino Chardonnay.

In 2019 mikten Red del Vino en Oxfam samen nog een trapje hoger: een houtgelagerde chardonnay uit Chili. Wijnbouwer Gerardo bereidde zijn wijnranken voor op een Gran Reserva-wijn. Om druiven — en dus wijn — met sterker geconcentreerde smaken en aroma’s te verkrijgen, knipte hij meer druiventrossen weg.

De coöperatie investeerde in kwalitatieve wijnvaten van Franse eik om de wijn in te laten rijpen. Ze kreeg een financieel duwtje in de rug van Oxfam-Wereldwinkel Sint-Job-in-’t-Goor, nadat vrijwilliger Martine Baels onder de indruk van hun ondernemingszin terugkeerde van een bezoek aan haar Chileense vrienden.

Om zeker te zijn van een topresultaat, gingen de wijnbouwers van Red del Vino opnieuw in zee met hun vaste wijnmaker Luca Hodgkinson. De rol van deze expert is niet te onderschatten. Hij wist een Chileense chardonnay te maken die zo rijk is dat je je bijna in de Bourgogne waant.


Gerelateerde berichten

Schenk je al fairtradekoffie of eerlijk sap? Maak het duurzame plaatje compleet met composteerbare drinkbekers.

Bij Oxfam Fair Trade houdt het engagement voor een duurzame wereld niet op bij het fairtradelabel. Eén van de manieren om ook in jouw organisatie een stapje verder te gaan, is kiezen voor herbruikbare kopjes en glazen. Lukt dat niet altijd? Dan zijn onze composteerbare bekers een mooi plan B.

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.

Bio en fair trade assortiment

Bio en fair trade: een winnende combinatie voor jouw bedrijf

Wat je je relaties voorschotelt, zegt veel over je bedrijf of organisatie. Met een keuze voor biologische producten laat je zien dat je duurzaamheid serieus neemt. En daar helpt Oxfam Fair Trade je graag bij.

Maya 25013

Nieuw: biologische quinoakoekjes met honing

Fan van onze quinoakoekjes met chocolade? Goed nieuws, we hebben er een variant bij: de lichtkrokante quinoa biscuits met heerlijk zoet-kruidige Argentijnse honing.