Toosten op een bruisende toekomst

Iets te vieren? Zet de Argentijnse bubbels dan maar koel, want er mag geklonken worden. Niet in het minst op de successen die de coöperatie La Riojana de afgelopen jaren dankzij fair trade heeft kunnen boeken.

Meer en meer

La Riojana, een coöperatie van wijnproducenten in noordwest-Argentinië heeft het behoorlijk druk. De afgelopen jaren zagen zij hun aantal gestaag stijgen. Hun geheim? Het coöperatieve model. De boeren zien met hun eigen ogen dat samenwerken werkt en willen deel uitmaken van het succes.

Kinderen met toekomstplannen

Het project waar ze bij La Riojana niet over uitgepraat raken is de middelbare school in Tilimuqui. Ooit een onooglijk dorpje zonder stromend water, is het nu een actieve gemeenschap waar mensen uit de hele regio zich komen vestigen.

Voor La Riojana waren de prioriteiten altijd duidelijk. De fairtradepremie moest in de eerste plaats zorgen voor de basisvoorzieningen. Zo kreeg Tilimuqui een paar jaar geleden dankzij fair trade een waterput van 160 meter diep, met een reservoir van 3000.000 liter. Een heel belangrijke vooruitgang, want de streek is zeer droog en er was een gebrek aan drinkwater.

Daarna kwam onderwijs aan de beurt. In 2010 startte La Riojana met een middelbare school in Tilimuqui, in juni 2014 zijn de eerste studenten afgestudeerd. Sinds de start is er elk jaar een klas bijgekomen. 70% van de leerlingen zijn kinderen van de leden van de coöperatie.

Onderwijs is hoop voor de toekomst. Voor de komst van de school hadden de kinderen van La Riojana weinig tot geen vooruitzichten op hoger onderwijs. Nu de school op volle toeren draait, hebben de jongeren grote plannen. Ze willen verder studeren voor ingenieur, bioloog of … wijnmaker.

Experimenteren met duurzaamheid

Omdat de school zo’n succes is, zijn er plannen om 6 klassen en 6 labo’s bij te bouwen. De middelbare school heeft een uitgesproken focus op landbouw. De kinderen krijgen praktijklessen tussen de olijfbomen en wijnranken die de school omringen. Ze kunnen experimenteren met irrigatiesystemen, zonnepanelen en milieuvriendelijke teelttechnieken. Groene lessen voor een groene toekomst.

De school zorgde ook voor bijkomende jobs. Niet alleen voor leerkrachten. Een school moet ook gepoetst en onderhouden worden en er moet gekookt worden in de kantine.

Medisch Centrum Tilimuqui

Een volgende project dat in de steigers staat, is een medisch centrum dat zich zal specialiseren in een vaak voorkomende ziekte in het noordwesten van Argentinië. Een gevolg van een gebrek aan ijzer in het drinkwater. Hier zal de hele regio baat bij hebben. Zo wil La Riojana ook aangeven dat de fairtradepremie er voor iedereen moet zijn. De waterput was voor de mensen van Tilimuqui zelf, de school voor de wijde omgeving rond Tilimuqui en het medisch centrum zal voor de hele regio een stap vooruit betekenen.

Tijd voor fun

Maar, tien jaar nadat de eerste basisvoorzieningen er kwamen, is het ook wel eens tijd voor plezier. Daarom start La Riojana met de bouw van een gemeenschapscentrum. Hier kunnen de leden en hun gezinnen nieuwe hobby’s leren, sporten, zwemmen en in de zomer kamperen. Het centrum moet de jongeren een gezond en sociaal alternatief bieden voor de besteding van hun vrije tijd.

Voetafdruk

Naast alle initiatieven die La Riojana neemt voor de leden en hun families, maakt de coöperatie ook werk van een lagere ecologische voetafdruk. Ze zijn een van de eerste coöperaties in Argentinië die hiervoor een audit lieten uitvoeren en die een compensatieprogramma hebben opgestart voor de CO2 die ze uitstoten met het transport van hun wijn. Ze maken er ook werk van nog zuiniger met water om te springen en zonne-energie te gebruiken.


Gerelateerde berichten

Bite To Fight: Tayoro, onze man ter plaatse, zet er z'n tanden in

In 2019 lanceerden we het samenwerkingsproject met de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan. Het product uit deze samenwerking is de Bite to Fight-chocoladelijn. We betalen een extra premie rechtstreeks aan de boeren voor de cacao in deze repen.

Duurzame honing en herbebossingsproject in Brazilië

Reis even mee naar de Caatinga, een semi-woestijn in het Noordoosten van Brazilië. Een van de droogste en armste regio’s van het land, maar met ideale omstandigheden om honing te produceren. Onze partner Casa Apis verenigt en ondersteunt hier imkers om op een duurzame manier hun brood te verdienen.

Wijnassortiment La Riojana

Argentijnse fairtradewijn brengt hele regio tot bloei

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili.