La Riojana: coöperatief wijn maken is goed voor alle boeren

La Riojana overkoepelt 80% van de kleine en middelgrote wijnproducenten in de provincie La Rioja. Dankzij de coöperatie kunnen de aangesloten boeren materiaal goedkoper aankopen. En zonder La Riojana zouden ze nooit op de fairtrademarkt geraakt zijn, waar ze een mooie prijs voor hun wijn krijgen.

Een comité, het ‘Organo Mixto’, beslist over de besteding van de fairtradepremie. De fairtradepremie wordt vooral gebruikt voor educatie (bouwen van scholen of informaticacursussen), waterputten, milieubescherming en gezondheidszorg. Daarnaast krijgen ze heel wat technische ondersteuning van de coöperatie. Viviana Michel, de landbouwdeskundige, bezoekt elke boer vier of vijf keer per jaar. Met hen checkt ze de toestand van de wijngaard. Viviana geeft het startsein voor de oogst.

Sinds 1996 werkt La Riojana aan de overschakeling naar biologische landbouw. Al 168 hectare wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd. Biologische wijnproductie zit in de lift in Argentinië, al gaat het nog maar om twee procent van de totale Argentijnse wijnproductie. Maar er zijn goede vooruitzichten, bevestigt ook Pancho Barreiro, organisator van de Fair of Organic Wines in Buenos Aires: “De temperaturen zijn goed voor de productie van biologische wijnen, omdat druivenplagen niet kunnen overleven. Ze sterven binnen een dag, wat het makkelijk maakt om op een natuurlijke manier biologische wijn te produceren.” (bron)

La Riojana is één grote familie. De leden zoeken samen naar oplossingen voor elk probleem dat opduikt. Ze streven ernaar samen de kwaliteit van hun wijnen nog te verbeteren. Zo bekijken ze momenteel of het haalbaar is om te investeren in een eigen installatie om schuimwijn te maken. Dat zou hen minder afhankelijk maken van de huidige verwerker. Die is vijfhonderd kilometer verderop gevestigd en behandelt La Riojana, als ‘kleine garnaal’, soms stiefmoederlijk.


Gerelateerde berichten

Bite To Fight: Tayoro, onze man ter plaatse, zet er z'n tanden in

In 2019 lanceerden we het samenwerkingsproject met de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan. Het product uit deze samenwerking is de Bite to Fight-chocoladelijn. We betalen een extra premie rechtstreeks aan de boeren voor de cacao in deze repen.

Duurzame honing en herbebossingsproject in Brazilië

Reis even mee naar de Caatinga, een semi-woestijn in het Noordoosten van Brazilië. Een van de droogste en armste regio’s van het land, maar met ideale omstandigheden om honing te produceren. Onze partner Casa Apis verenigt en ondersteunt hier imkers om op een duurzame manier hun brood te verdienen.

Wijnassortiment La Riojana

Argentijnse fairtradewijn brengt hele regio tot bloei

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili.