Als een van de best verkochte fairtradekoffiemerken in België heeft Oxfam-koffie de grootste impact op de levensomstandigheden van de koffieboeren. Daar doen we het voor. Maar ook jou willen we het allerbeste bieden. Want het is dankzij jouw keuze voor Oxfam-koffie dat wij in het Zuiden zo veel kunnen bereiken. Hoe verzekeren wij dat jij jouw bezoek, klanten en medewerkers fairtradekoffie van onberispelijke kwaliteit inschenkt? Je leest het hier.
Koffie lijkt in theorie een eenvoudig product. De bessen groeien aan een plant, worden geplukt en ontpit. De pitten worden gedroogd, gebrand en gemalen. Klaar! In werkelijkheid komt er natuurlijk heel wat meer bij kijken om goede koffie te produceren.
Aandacht voor kwaliteit in koffieteelt en -verwerking
Waar en hoe de koffie geteeld wordt, beïnvloedt de smaak en de aroma’s. Daarom werken wij samen met kleinschalige koffieboeren die zich verenigen in coöperaties, liever dan met enorme plantages. En daarom selecteren we duurzaam geproduceerde koffie uit de beste koffieregio’s in de wereld, zoals Yirgacheffe in Ethiopië, de hooglanden van Congolees Kivu en de flanken van het Peruaanse Andesgebergte.
Daarbovenop vraagt elke stap van het productieproces een grondige kwaliteitscontrole: van bes tot kopje. En dat nemen we samen met onze koffiecoöperaties en -verwerkers heel serieus.
Voor Oxfam Fair Trade-koffie in de winkelrekken terechtkomt, wordt hij minstens vijf keer geproefd en goedgekeurd. Dat gebeurt in ons eigen koffielabo, in dat van onze producenten in het Zuiden en bij onze branders hier in België. En altijd volgens een gestandaardiseerde methode die door een onafhankelijke controle-instantie uitgewerkt en erkend is.
Kwaliteitskoffie produceren is erg arbeidsintensief. Vanaf de oogst tot in de branderij, lukt het alleen met voortdurende strenge controle en selectie.
Alleen de beste koffiebessen
Het begint al op het veld: onze producenten plukken alleen de rijpe, dieprode koffiebessen. Met de hand. Voor de beste kwaliteit is het van groot belang de koffie daarna zo snel mogelijk te verwerken. Nog dezelfde dag worden ze gewassen in grote bassins met water. De bessen die bovendrijven zijn niet goed: die gaan eruit.
Daarna wordt het vruchtvlees van de koffiebessen machinaal verwijderd en kunnen de pitten – de koffiebonen – fermenteren. Na één tot anderhalve dag worden ze te drogen gelegd. Tijdens die droogperiode van enkele weken, verwijderen gespecialiseerde mensen dagelijks met de hand de slechte bonen. Daarvoor gaan ze af op de kleur van de boontjes.
Kwaliteit bepalen volgens geijkte methodes
Na de droogperiode brandt en proeft de koffiespecialist van de coöperatie voor het eerst een staal van de koffie. Zo controleert die de kwaliteit en kan hij of zij inschatten hoe het eindproduct zal smaken. Wanneer de professionele cupper bij de producent tevreden is, stuurt hij een staal van het lot koffie op naar Oxfam Fair Trade.
In het Oxfam Fair Trade-koffielabo branden en cuppen we het staal van onze partner. Opnieuw volgens het SCAA-protocol proeven we welke smaken de koffie allemaal te bieden heeft: van honing tot frambozen, van kastanje tot whisky. Je houdt niet voor mogelijk welke smaken een geoefend cupper allemaal in een kopje koffie kan ontdekken.
Koffie proeven volgens het SCAA-protocol
De Specialty Coffee Association of America heeft een geijkte methode opgesteld om op een 100 % objectieve en internationaal erkende manier de kwaliteit van een lot koffie te bepalen. Bij het ‘cuppen’ wordt elk detail onder controle gehouden: de mate waarin de bonen gebrand zijn, het materiaal van de kopjes, de verhouding koffie-water, de temperatuur van het water, noem maar op.
Tijdens het proeven sporen we ook eventuele ‘defecten’ op. Dat zijn smaken die absoluut niet thuishoren in jouw kop koffie. De ergste is aardappelsmaak, een gevolg van kevers die de koffiebessen doorboren (zie filmpje). Maar ook een smaak als ferment – schimmelsmaak of fenol – betekent overduidelijk dat we het lot waaruit het koffiestaal komt moeten afkeuren.
Dankzij de prima opvolging door onze koffiecoöperaties kunnen we na het cuppen meestal wél groen licht geven om het volledige lot te verschepen. Meer zelfs: we kopen koffie die volgens SCAA de score ‘excellent’ verdienen. En wist je bovendien dat 2 op de 3 pakjes Oxfam Fair Trade-koffie naast fair trade ook bio zijn?
Proeven, branden en weer proeven
Zodra de koffie in de haven van Antwerpen aankomt, keurt Oxfam Fair Trade weer een staal. De resultaten vergelijken we met de scores die het staal vóór verscheping kreeg.
Om onze klanten zo vers mogelijke koffie te kunnen aanbieden, branden we geen grote hoeveelheden tegelijk. Pas wanneer de voorraad gebrande Oxfam Fair Trade-koffie slinkt, vertrekt de groene koffie vanuit het havenmagazijn naar onze koffiebrander.
Net voor het branden checkt de meesterbrander op zijn beurt de groene koffie. Hij wil zeker zijn van de kwaliteit voor hij grote hoeveelheden gaat branden, en soms mengen. Meteen na het branden, cupt hij nóg een keer. Hier controleert hij of de smaak, de brandgraad, enzovoort voldoen aan wat met Oxfam Fair Trade afgesproken is.
Kwaliteits-check en dubbelcheck
Nu is de koffie klaar om naar onze klanten te vertrekken. Maar dat gebeurt pas na een laatste controle door Oxfam Fair Trade’s koffie-experten. Voor er ook maar één pakje over de toonbank gaat, proeven we zélf de koffie uit elk geproduceerd lot.
Alle vakjes afgevinkt? Dan gaan onze chauffeurs de baan op om jouw klanten, bezoekers en medewerkers van de beste fairtradekoffie te voorzien.Ook koffiekenners wereldwijd bevestigen onafhankelijk deze kwaliteit. In eigen land selecteren gerenommeerde barista’s Oxfam Fair Trade-koffie voor hun creaties. Internationaal scheert onze Congo-koffie van de coöperatie Sopacdi hoge toppen: eenmaal wonnen ze de SPP Café Awards, andere jaren waren ze finalist. Ook leden van Comsa, onze koffiepartner uit Honduras, winnen geregeld de ‘Cup of Excellence’-wedstrijd in hun land.
Naast kwaliteit van de bovenste plank leveren we natuurlijk de eerlijkste koffie mét een prima service. “We kunnen als groot bedrijf beslist een samenwerking met Oxfam Fair Trade aanraden. Niet in het minst om de geweldige service en kwaliteit, maar ook om de duurzaamheid die dit partnerschap onderschrijft,” getuigt Mady Verlaeckt van onze klant Den Azalee.
- de best verkochte fairtradekoffie in België
- de grootste impact voor de koffieboer
- onze vertegenwoordiger informeert je over onze service en zet je op weg om onze koffie op de beste manier te zetten