Den Azalee en Oxfam: “Oxfam is een grote meerwaarde voor ons en ondersteunt onze kernboodschap.”

Sinds 2009 werkt maatwerkbedrijf Den Azalee samen met Oxfam Fair Trade. De organisatie heeft drie verschillende sites en overal genieten zowel personeel als klanten van Oxfam-koffie. In hun restaurants serveren ze wijn, schuimwijn en de BIO decafkoffie.

Sinds 2009 werkt maatwerkbedrijf Den Azalee samen met Oxfam Fair Trade. De organisatie heeft drie verschillende sites en overal genieten zowel personeel als klanten van Oxfam-koffie. In hun restaurants serveren ze wijn, schuimwijn en de BIO decafkoffie.

“We kunnen als groot bedrijf beslist een samenwerking met Oxfam Fair Trade aanraden”, aldus teamleider Mady Verlaeckt. “Niet in het minst om de geweldige service en kwaliteit, maar ook om de duurzaamheid die dit partnerschap onderschrijft.”

In 1995 begon Den Azalee in Sint-Niklaas bescheiden, met zes mensen in het kringloopcentrum en strijkatelier. Vandaag omvat de sociale organisatie drie Kringwinkels, een sociaal restaurant, een fietspunt … en telt ze meer dan 300 werknemers.

Directeur Peter Maris stond in 1995 mee aan de wieg van de organisatie. Het OCMW van Sint-Niklaas startte met een project om arbeidsplaatsen te creëren voor wie moeilijk werk vond. Een kleine, maar ambitieuze werkgever binnen de sociale economie was geboren. Hoe ambitieus precies? Mady Verlaeckt: “Binnen de eerste 2 jaar van ons bestaan, zamelden we 150 ton spullen in om te recycleren of verwerken. Ze werden per kruiwagen opgehaald. Vandaag verzetten we meer dan 3.000 ton, waarvan 50 % wordt hergebruikt en 44 % gerecycleerd tot herbruikbare grondstoffen.”

Vandaag genieten 325 werknemers er van een zinvolle, betaalde job: in een van de drie Kringwinkels, in het sociaal restaurant waar dagelijks circa 100 man aanschuift voor een betaalbare maaltijd, bij het fiets(herstel)punt aan het station van Sint-Niklaas of bij de ‘handige harry’-dienst die daken isoleert en woningen renoveert en nog veel meer. Ongeveer 250 onder hen waren al heel lang werkloos. Die mensen hebben nu betaald werk, krijgen een opleiding, waardoor ze de kans krijgen om door te stromen van de sociale naar de ‘gewone’ economie. Ze worden bijgestaan door een dertigtal gemotiveerde vrijwilligers.

Oxfam & Den Azalee: samen strijden voor een leefbaar inkomen

Mady: “De visie en missie van Den Azalee zijn kristalhelder: we geven toekomst aan mens en milieu. Kunnen werken is een recht voor iedereen die dat wil. Daartoe ontwikkelen we regionaal gerichte activiteiten en tewerkstelling, volgens het principe van duurzaam, milieubewust en ethisch verantwoord ondernemen. Mensen met een leefloon, ‘leven’ niet echt. Want mocht je nog twijfelen: met een leefloon zit je onder de armoedegrens.” Hierin sluit Den Azalee nauw aan bij Oxfam. Ook wij ijveren voor een dergelijk leefbaar inkomen, hier en in verre landen, waar bijvoorbeeld de producenten van onze cacao en koffie wonen.

Mady bevestigt: “Het spreekt voor zich dat we onze visie en missie graag vertaald zien in de organisaties waarmee we in zee gaan, en daarom past Oxfam zo goed bij ons. Oxfam staat voor onder andere eerlijke handel. Eerlijke handel is strijden tegen onrecht en armoede, waar ook Den Azalee sterk op inzet.

Oxfam-koffie voor iedereen: 300+ werknemers en alle klanten

Den Azalee schenkt al meer dan 10 jaar koffie van Oxfam Fair Trade en dat doen ze werkelijk overal. In de personeelscafetaria, in de cafetaria’s van de Kringwinkels in Sint-Niklaas, Temse en Sint-Gillis-Waas. Wie in het bijzonder geniet van de koffie? De klanten en werknemers van het sociaal restaurant en Bistro De Variant. Mady vult aan: “De koffie wordt enorm gesmaakt. Maar ook een glaasje wijn of schuimwijn van Oxfam! En als we wat te vieren hebben, komen ook de cadeautjes uit de Oxfam-Wereldwinkel.”

“Ik kan een samenwerking alleen maar aanraden”, gaat ze verder. “Heel wat ondernemers in Sint-Niklaas dragen intussen duurzaamheid in hun bedrijfscultuur hoog in het vaandel. Een samenwerking met Oxfam kan dit engagement enkel maar versterken.”

Heel wat ondernemers in Sint-Niklaas dragen duurzaamheid in hun bedrijfscultuur hoog in het vaandel. Een samenwerking met Oxfam kan dit engagement enkel maar versterken.

Mady Verlaeckt, Den Azalee

Tweeling-DNA

Den Azalee mag zich zonder zelfgenoegzaam te zijn een bedrijf noemen dat het goede voorbeeld geeft. Ze vinken meerdere duurzame vakjes af: binnen de hergebruiksector en het circulaire ondernemen, het milieu, en de sociale economie voor tewerkstelling. Het DNA van Den Azalee reflecteert in dat van Oxfam, meent Mady. “Zodoende is Oxfam een grote meerwaarde voor ons en ondersteunt de organisatie onze kernboodschap.”

2021, alles kan beter!

Mady blikt reikhalzend vooruit naar een nieuw jaar. Vanwege zichzelf en het hele team van Den Azalee heeft ze nog een heldere boodschap: “Hergebruik is tegenwoordig veel meer dan wat goede voornemens formuleren bij de start van een nieuw jaar. Het is intussen een beleving geworden. Tweedehands, is altijd eerste keus. Of dat zou het moeten zijn. Niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor leven en bewegen, ruimte in je hoofd. Wie kringt, die wint, dat is onze leuze. Wie wint? Het milieu en ook de mensen die het met minder moet stellen. Zo winnen we allemaal. De keuzes die we vandaag maken zijn immers doorslaggevend voor morgen.”