Waar komt Oxfam Fair Trade-koffie vandaan?

De ene koffie is de andere niet. Een beetje koffieliefhebber proeft meteen het verschil tussen een kwaliteitskoffie en een basic koffie. En zoals bij de meeste lekkernijen heeft wat jij in je kopje krijgt veel te maken met de kwaliteit van de grondstof. Zonder goede koffiebessen, geen uitgebalanceerd bakje troost. Daarom nemen we je mee naar de herkomst van de Oxfam Fair Trade-koffie. En vertellen je wat die te maken met de kwaliteit van ons eindproduct.

De ene koffie is de andere niet. Een beetje koffieliefhebber proeft meteen het verschil tussen een kwaliteitskoffie en een basic koffie. En zoals bij de meeste lekkernijen heeft wat jij in je kopje krijgt veel te maken met de kwaliteit van de grondstof. Zonder goede koffiebessen, geen uitgebalanceerd bakje troost. Daarom nemen we je mee naar de herkomst van de Oxfam Fair Trade-koffie. En vertellen je wat die te maken met de kwaliteit van ons eindproduct.

We zouden hier een wereldkaart kunnen plaatsen en aanduiden uit welke landen onze koffie komt. Het zijn er zeven: Congo, Ethiopië, Burundi en Tanzania in Oost-Afrika, en Honduras, Nicaragua en Peru in Latijns-Amerika. Maar als je te weten wil komen welke invloed de herkomst heeft op de kwaliteit, moet je verder kijken:

  • Waar op de wereld groeit de koffie?
  • Hoe wordt de koffie geteeld?
  • En in welke omstandigheden gebeurt dat?

De mooiste flanken van de koffiegordel

Koffie groeit niet zomaar overal. Alleen in de koffiegordel of ‘bean belt’ kan de struik gedijen. Die gordel is de strook in het Evenaarsgebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Daarbinnen leveren struiken die op grotere hoogtes groeien de beste kwaliteit op, omdat ze hun bessen trager ontwikkelen.

Je vindt Oxfams koffieproducenten dan ook vooral in heuvelachtige gebieden en op hoogplateaus. Onze drie soorten single origin-koffie komen bovendien uit regio’s die bekend staan om hun uitzonderlijke kwaliteit:

  • Ethiopië: de regio Yirgacheffe is de oorspronkelijke bakermat van de koffie en geldt wereldwijd nog steeds als een kwaliteitslabel
  • Congo: het hoogland rond het Kivumeer levert een aromatische koffie met een heel herkenbare smaak op
  • Peru: de traag groeiende koffiestruiken op de flanken van de Andes leiden tot een intense en romige koffie

Duurzaam beheerde koffiestruiken

Onze producenten produceren koffie in samenwerking met de natuur. De koffiestruik voelt zich het meest in haar sas in bosachtige gebieden en groeit het best in de schaduw van grotere bomen. Dus is schaduwteelt the way to go voor onze producenten. Dat heeft ecologische voordelen én levert de beste koffie op.

Onze producenten hanteren vaak agro-ecologische methodes, ze gebruiken nauwelijks chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen en kennen de lokale ecosystemen als geen ander. Twee derde van de Oxfam Fair Trade-koffie is dan ook biologisch gecertificeerd.

Bovendien komt onze koffie van kleinschalige producenten die hun – over generaties heen opgebouwde – knowhow delen met elkaar en met ons. Want wanneer ze samenwerken kunnen ze verder springen dan alleen.

Producenten verenigd in coöperaties

De Oxfam Fair Trade-koffie komt rechtstreeks van 11 partners in Afrika en Latijns-Amerika. Allemaal coöperaties van kleinschalige koffieboeren.

Van waar die keuze voor coöperaties? 65 % van alle landbouwgrond in de wereld is in handen van de 1 % boeren die meer dan 50 hectare land bezitten. Die groeiende grootschaligheid is nefast voor kostbare ecosystemen en voor de grip die kleine boeren hebben op hun plek in de handelsketens.

Dus, waarom verkiezen wij coöperaties boven grootschalige plantages?

  • Door zich te verenigen staan boeren sterker tegenover de grote concerns die het voor het zeggen hebben in de internationale handel.
  • Coöperaties verdelen de opbrengsten eerlijk onder de boeren en investeren ermee in de hun gemeenschappen.
  • Kleinschalige boeren produceren voedsel op de meest ecologisch efficiënte manier.

Daarbovenop zetten wij in op langetermijnsamenwerkingen met onze partners-producenten. We bouwen een wederzijdse vertrouwensband op die houvast geeft in wankele tijden. Waar nodig ondersteunen we hen ook om uit te groeien tot sterke spelers op de koffiemarkt.

Dit alles zorgt ervoor dat koffieboeren op termijn kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van armoede. En dat ze kunnen overstappen op een positieve spiraal: door kwaliteit te produceren, kunnen ze meer verdienen, waardoor ze kunnen investeren en nog betere kwaliteit kunnen leveren.

Nu, de juiste bodem, ecologische teelttechnieken en goede omstandigheden voor de boeren maken nog niet vanzelf een kwaliteitsvol eindproduct. Dat vraagt ook een feilloze opvolging van de grondstof, van bij de teelt van de bessen tot op het punt dat jij een pakje koffie openmaakt.

Lees ook hoe we die garanderen.