Tips voor een veilige koffiehoek in coronatijden

Na zo’n lange tijd thuis is het heerlijk om terug praatjes met de collega’s te maken aan de koffiemachine. Maar hoe verloopt zo’n koffiepauze op een veilige manier? Enkele concrete tips voor werkgevers en werknemers!

koffiekop fairtrade oxfam

Tips voor werkgevers

 1. Start de koffiemachines correct op. Het koffietoestel heeft even stilgestaan, dus wees er lief en geduldig mee en neem de handleiding er even bij. Zonder koffie vallen op de eerste werkdag na de lockdown lijkt ons geen ideaal scenario!
 2. Voer het spoel- én reinigingsprogramma uit. Geef bacteriën geen kans en reinig de onderdelen extra grondig. Zeker als ze met melk in aanraking komen.
 3. Voor het béste kopje na lange stilstand: voeg verse koffie(bonen) toe.
 4. Desinfecteer de bedieningsknoppen aan de buitenzijde van het toestel.
 5. Zet alcoholhandgel klaar naast het toestel, zodat iedere werknemer het klavier of de knop kan ontsmetten voor gebruik.
 6. Markeer met tape op de grond 1,5m rond het koffieapparaat. Dit is de “safe & fair coffee zone”.
 7. En wat met koekjes en suiker? Handen wassen is de oplossing, of je kiest voor individueel verpakte suikersticks, chocolaatjes, etc. Bekijk hier alle monoverpakkingen.

Tips voor werknemers

 1. Breng je eigen koffiemok mee en was hem nadien ook zelf weer af.
 2. Vermijd het aanraken van het touchscreen met je vingers. Om je keuze aan te duiden op het koffietoestel gebruik je:
  1. de achterkant van je eigen schrijfpen of potlood met gum, die je nadien ontsmet.
  2. een papieren zakdoekje rond je vingers dat je nadien weggooit.
 3. Suiker? Koekje? Geen probleem, maar was of ontsmet je handen voor je er ééntje uit de doos neemt, en: aanraken = opeten!
 4. Was je handen! Zing twee keer Happy Birthday, zo ben je zeker dat je ze lang genoeg gewassen hebt. Neem een alcoholhandgel mee in je tas als handen wassen met water en zeep niet kan.

Geniet van de (h)eerlijke koffiepauze!

#StaySafe koffiepauze

Gerelateerde berichten

Week van de Fair Trade promotie

Promoacties tijdens Week van de Fair Trade (7-17 oktober 2020)

Het is weer Week van de Fair Trade. Feest! En wij trakteren: contacteer ons voor 17/09 en geniet van niet te versmaden promoacties op jouw lievelingsproducten bij Oxfam!

Sustainable Development Goals

In jouw bedrijf aan de slag met de SDG’s? Gebruik de kracht van fair trade.

Kiezen voor fair trade is een gemakkelijke manier om ook jouw schouders onder duurzame ontwikkeling te zetten. Hoe dat juist zit, lees je hier.

Schenk je al fairtradekoffie of eerlijk sap? Maak het duurzame plaatje compleet met composteerbare drinkbekers.

Bij Oxfam Fair Trade houdt het engagement voor een duurzame wereld niet op bij het fairtradelabel. Eén van de manieren om ook in jouw organisatie een stapje verder te gaan, is kiezen voor herbruikbare kopjes en glazen. Lukt dat niet altijd? Dan zijn onze composteerbare bekers een mooi plan B.

Oxfam-koffie = best verkopende fairtradekoffie in België

Fairtradekoffie serveren van ’s land nummer 1 in eerlijke koffie, maakt je collega’s gelukkig en vooral ook de koffieboer. Waarom dat is en hoe je eenvoudig de ‘koffieswitch’ kan maken, lees je hier.