Tips voor een veilige koffiehoek in coronatijden

Na zo’n lange tijd thuis is het heerlijk om terug praatjes met de collega’s te maken aan de koffiemachine. Maar hoe verloopt zo’n koffiepauze op een veilige manier? Enkele concrete tips voor werkgevers en werknemers!

koffiekop fairtrade oxfam

Tips voor werkgevers

 1. Start de koffiemachines correct op. Het koffietoestel heeft even stilgestaan, dus wees er lief en geduldig mee en neem de handleiding er even bij. Zonder koffie vallen op de eerste werkdag na de lockdown lijkt ons geen ideaal scenario!
 2. Voer het spoel- én reinigingsprogramma uit. Geef bacteriën geen kans en reinig de onderdelen extra grondig. Zeker als ze met melk in aanraking komen.
 3. Voor het béste kopje na lange stilstand: voeg verse koffie(bonen) toe.
 4. Desinfecteer de bedieningsknoppen aan de buitenzijde van het toestel.
 5. Zet alcoholhandgel klaar naast het toestel, zodat iedere werknemer het klavier of de knop kan ontsmetten voor gebruik.
 6. Markeer met tape op de grond 1,5m rond het koffieapparaat. Dit is de “safe & fair coffee zone”.
 7. En wat met koekjes en suiker? Handen wassen is de oplossing, of je kiest voor individueel verpakte suikersticks, chocolaatjes, etc. Bekijk hier alle monoverpakkingen.

Tips voor werknemers

 1. Breng je eigen koffiemok mee en was hem nadien ook zelf weer af.
 2. Vermijd het aanraken van het touchscreen met je vingers. Om je keuze aan te duiden op het koffietoestel gebruik je:
  1. de achterkant van je eigen schrijfpen of potlood met gum, die je nadien ontsmet.
  2. een papieren zakdoekje rond je vingers dat je nadien weggooit.
 3. Suiker? Koekje? Geen probleem, maar was of ontsmet je handen voor je er ééntje uit de doos neemt, en: aanraken = opeten!
 4. Was je handen! Zing twee keer Happy Birthday, zo ben je zeker dat je ze lang genoeg gewassen hebt. Neem een alcoholhandgel mee in je tas als handen wassen met water en zeep niet kan.

Geniet van de (h)eerlijke koffiepauze!

#StaySafe koffiepauze

Gerelateerde berichten

Oxfam-koffie = best verkopende fairtradekoffie in België

Fairtradekoffie serveren van ’s land nummer 1 in eerlijke koffie, maakt je collega’s gelukkig en vooral ook de koffieboer. Waarom dat is en hoe je eenvoudig de ‘koffieswitch’ kan maken, lees je hier.

De best verkochte fairtradekoffie heeft ook de meeste impact

In 1971 kocht Oxfam de eerste koffie uit Tanzania. Het was de eerste 100 % fairtradekoffie in België. Met ondertussen nagenoeg 50 jaar ervaring op de teller is Oxfam bovendien de meest verkochte fairtradekoffie in België. Lees hier waarom we ook de grootste impact hebben.

Faire feesten met premium wijnen

Geen feestperiode zonder goede wijnen. Rood en vol, fris en fruitig, sprankelend en verleidelijk. Maar bovenal: fair en kwalitatief.

Bite To Fight chocolade assortiment

Oxfam Fair Trade-chocolade in een nieuw kleedje

Vanaf september krijgen de Oxfam Fair Trade-chocoladerepen een nieuwe verpakking. Met de nieuwe Bite to Fight (for a fair income)-verpakking zet Oxfam Fair Trade haar vernieuwde prijsbeleid voor haar cacaopartners in Ivoorkust in de kijker.