Tips voor een veilige koffiehoek in coronatijden

Na zo’n lange tijd thuis is het heerlijk om terug praatjes met de collega’s te maken aan de koffiemachine. Maar hoe verloopt zo’n koffiepauze op een veilige manier? Enkele concrete tips voor werkgevers en werknemers!

koffiekop fairtrade oxfam

Tips voor werkgevers

 1. Start de koffiemachines correct op. Het koffietoestel heeft even stilgestaan, dus wees er lief en geduldig mee en neem de handleiding er even bij. Zonder koffie vallen op de eerste werkdag na de lockdown lijkt ons geen ideaal scenario!
 2. Voer het spoel- én reinigingsprogramma uit. Geef bacteriën geen kans en reinig de onderdelen extra grondig. Zeker als ze met melk in aanraking komen.
 3. Voor het béste kopje na lange stilstand: voeg verse koffie(bonen) toe.
 4. Desinfecteer de bedieningsknoppen aan de buitenzijde van het toestel.
 5. Zet alcoholhandgel klaar naast het toestel, zodat iedere werknemer het klavier of de knop kan ontsmetten voor gebruik.
 6. Markeer met tape op de grond 1,5m rond het koffieapparaat. Dit is de “safe & fair coffee zone”.
 7. En wat met koekjes en suiker? Handen wassen is de oplossing, of je kiest voor individueel verpakte suikersticks, chocolaatjes, etc. Bekijk hier alle monoverpakkingen.

Tips voor werknemers

 1. Breng je eigen koffiemok mee en was hem nadien ook zelf weer af.
 2. Vermijd het aanraken van het touchscreen met je vingers. Om je keuze aan te duiden op het koffietoestel gebruik je:
  1. de achterkant van je eigen schrijfpen of potlood met gum, die je nadien ontsmet.
  2. een papieren zakdoekje rond je vingers dat je nadien weggooit.
 3. Suiker? Koekje? Geen probleem, maar was of ontsmet je handen voor je er ééntje uit de doos neemt, en: aanraken = opeten!
 4. Was je handen! Zing twee keer Happy Birthday, zo ben je zeker dat je ze lang genoeg gewassen hebt. Neem een alcoholhandgel mee in je tas als handen wassen met water en zeep niet kan.

Geniet van de (h)eerlijke koffiepauze!

#StaySafe koffiepauze

Gerelateerde berichten

Doe mee met De Langste Koffieklets

Al 50 jaar schudt Oxfam mensen wakker over de onrechtvaardigheden in de internationale handel. En ook tijdens de Week van de Fair Trade, van 6 tot 16 oktober, maken we van eerlijke handel gespreksonderwerp nummer 1.

Vier mee onze verjaardag op World Fair Trade Day

Laat die fles Argentijnse bubbels maar knallen! In april 2021 is het 50 jaar geleden dat de eerste Oxfam-Wereldwinkel van het land de deuren opende. Feest je met ons mee op World Fair Trade Day?

African Blend Coffee Oxfam Fair Trade Congo

Oxfam voert de druk op na bedroevend Koffiebarometer-rapport

De grootste koffiebedrijven ter wereld beschermen de mensenrechten en het milieu te weinig. En ze communiceren niet open over de mate waarin ze erin slagen de koffieteelt duurzamer te maken. Dat blijkt uit de nieuwe Koffiebarometer, een tweejaarlijks onderzoek van o.a. Oxfam dat peilt naar de duurzaamheid van de...

Faire feesten met premium wijnen

Geen feestperiode zonder goede wijnen. Rood en vol, fris en fruitig, sprankelend en verleidelijk. Maar bovenal: fair en kwalitatief.