Week van de Fairtrade

Week van de Fair Trade: 5 tot 15 oktober

Van 5 tot en met 15 oktober 2022 is het Week van de Fair Trade. Steeds vaker staan we stil bij wat we kopen. Maar wat vertelt fair trade over een product?  

Van 5 tot en met 15 oktober 2022 is het Week van de Fair Trade. Steeds vaker staan we stil bij wat we kopen. Maar wat vertelt fair trade over een product?  

Fair trade en klimaat gaan hand in hand 

Klimaatmarsen, tweedehands kledij kopen tot plant-based eten. We zetten ons in voor de planeet en gaan bewust om met wat we kopen. Maar welke meerwaarde hebben de producten van Oxfam Fair Trade nu juist? 

  • Voor de producent: bij “Fair Trade” denk je wellicht aan een eerlijke prijs. En dat klopt. Maar wist je dat er 10 fair trade beginselen zijn waarvan een eerlijke prijs slecht één is? Zo zijn gendergelijkheid, geen kinderarbeid en respect voor het milieu evengoed bouwstenen. 
  • Voor het klimaat: er ligt een grote focus op ecologisch produceren. Producenten gaan dus verstandig om met water en energie, houden de bodem  intact en gezond  én vermijden chemische producten.  
  • Voor jou: je krijgt lekkere producten die een stevige kwaliteitscontrole doorstaan. Ook op vlak van productie: een die klimaat- en mensvriendelijk is. Neem nu koffie. Bij de huidige klimaatverandering verwachten we een tekort aan koffie in 2050. Zeg nu zelf, zou jij kiezen voor een verlieslatende business? De enige futureproof productie is een met respect voor mens en planeet. 

Kiezen voor Oxfam Fair Trade 

Fair trade blijft voor Oxfam de basis waarop we verderbouwen. We bekijken hoe we ook op andere vlakken kunnen verduurzamen. 

  • Fair handelssysteem: samenwerken op lange termijn loont. Kwalitatieve producten waarmee ook de producent een toekomst kan uitbouwen.
  • Topkwaliteit: tegen 2030 zal heel ons assortiment bio zijn. Weg met chemische toevoegingen en focus op natuurlijke landbouw. 
  • Verantwoordelijkheid: we worden een CO2-positieve organisatie tegen 2025. We reduceren onze uitstoot en verminderen verpakkingsafval. 
  • Best for the World: al meer dan een halve eeuw breekt Oxfam een lans voor eerlijke handel. Onze positieve impact op gemeenschappen is sinds dit jaar zelfs erkens als ‘Best for the world’ door B Corp-certificering. 

KOM IN ACTIE, PROEF, FEEST! 

Om je te laten kennismaken met fair trade kan je tijdelijk genieten van enkele interessante promo’s in de wereldwinkels, Delhaize en Bio-Planet. Koop 4 pakjes koffie in jouw favoriete wereldwinkel en krijg een shopper gratis! Je wordt er bovendien verrast met een uniek programma en een smakelijke en feestelijke afsluiter op 15 oktober.