Femme avec le chocolat Bite to Fight.

Bite to Fight: strijd mee voor een leefbaar inkomen

Elke hap Oxfam Bite to Fight fairtradechocolade is een smaaksensatie. Tegelijk zet je je tanden in de strijd voor een waardig loon voor de cacaoboer.inn.en. 

In 2018 lanceerden Oxfam Fair Trade en de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan een nieuw partnerschap. Het doel? Ervoor zorgen dat de cacaoboer.inn.en fatsoenlijk betaald worden. Het resultaat is “Bite to Fight” fairtradechocolade. Lees verder over dit revolutionaire project en hoe ver we sindsdien zijn gekomen.

In Ivoorkust, ’s werelds grootste producent van cacaobonen, verdienen mannelijke en vrouwelijke cacaoboeren slechts een derde van het bedrag dat nodig is om in hun basisbehoeften te voorzien, zoals voedsel, huisvesting, kleding, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. 

Aan de andere kant van de keten hebben een handvol chocoladegiganten zoals Nestlé, Mars, Hershey en Lindt samen een kolossaal aandeel in de 120 miljard dollar die de chocolade-industrie jaarlijks genereert.

Met Bite to Fight-chocolade wil Oxfam Fair Trade het monopolie van de chocoladegiganten doorbreken door een eerlijk, duurzaam en feministisch alternatief op de markt te brengen. 

Wat is een leefbaar inkomen?

Vechten voor een leefbaar inkomen, een mensenrecht

Het inkomen van cacaotelers verhogen is de meest effectieve manier om de vicieuze cirkel van extreme armoede te doorbreken. Dit is precies waar Bite to Fight naar toe werkt sinds de lancering in 2018. 

De kloof tussen het loon van de cacaotelers in Ivoorkust en het bestaansminimum wordt geschat op $12 per dag. Daarom betaalt Oxfam de coöperatie CPR Canaan een premie van $1.068 per ton geproduceerde cacao, bovenop de Fairtrade minimumprijs van $2.640 per ton en een Fairtrade premie van $240 per ton. 

Een belangrijke stap maar er is nog werk aan de winkel volgens Julien Tayoro N’guessan, landbouwkundige en hoofd van het Bite to Fight project in Ivoorkust.

“We zijn erin geslaagd om de productie van cacaoboeren te verdubbelen en zelfs te verdrievoudigen door de productietechnieken te verbeteren. 

We hebben coaches die de boeren elke dag bezoeken. Ze leren hen hoe ze cacaobomen op de juiste afstand moeten planten om ze te beschermen tegen ziekten en plagen, we ondersteunen de productie van natuurlijke meststoffen, verstrekken gereedschap en dankzij de premie slagen ze er zelfs in om personeel aan te werven om onkruid te wieden. We zijn op de goede weg, maar we hebben ons doel nog niet bereikt.”

Diversificatie is een ander belangrijk aspect binnen het Bite to Fight-project. Dankzij de premies zijn de boeren niet langer uitsluitend afhankelijk van cacao, waarvan de productie onvoorspelbaar kan zijn door klimaatverandering. Colette Serurlou Kalou, een 62-jarige cacaoboerin heeft haar veld van twee hectare al kunnen beplanten met cashewnoten, maniok, rijst, maïs, yams en bonen dankzij het Bite to Fight-project. Diversificatie is niet alleen een bron van voedsel. Het verhoogt ook het inkomen van boer.inn.en zoals Colette. 

Aanpassen aan de klimaatcrisis

De cacaoboer.inn.en die lid zijn van CPR Canaan zijn unaniem: iedereen kan de effecten van de klimaatverandering op de cacaobomen zien. De droge seizoenen worden langer (soms moet je vier maanden wachten op een druppel regen) en cacaoplanten zijn slecht bestand tegen droogte en overmatige zonneschijn. Deze uitdaging bedreigt het voortbestaan van de cacaoteelt. Daarom steunt Oxfam Fair Trade een kwekerij die ieder jaar 100.000 schaduwbomen kweekt. Deze bomen beschermen de cacaobomen van de leden van CPR Canaan tegen te veel zonlicht en verminderen hun sterftecijfer.

De klimaatcrisis wordt bovendien verergerd door ontbossing, waar veel van het oerbos verloren is gegaan aan de cacaoteelt. Om dit tegen te gaan biedt Oxfam planters een premie voor elke boom die intact blijft. 

Deze video laat zien hoe we cacaoboeren helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

 

Meer rechtvaardigheid voor mannen en vrouwen

Vrouwen beheren een groot aantal cacaoplantages in Ivoorkust en, meer algemeen, in West-Afrika. Bijna een kwart van de cacaoplantages wordt gerund door vrouwen. Vrouwelijke landarbeiders op cacaoplantages worden vaak minder betaald dan mannen en geraken moeilijker aan een lening om hun bedrijf uit te breiden. 

Het Bite to Fight-project wilde daarom een genderspecifiek antwoord bieden op deze ongelijkheid. We ondersteunden het opstarten van verschillende lokale spaar- en kredietgroepen (AVEC, associations villageoises d’épargne et de crédit). Deze zijn opgezet door en voor vrouwen in de Daloa-regio. Door wekelijkse bijdragen te betalen, bouwen vrouwelijke cacaoboeren een kredietfonds op, waarmee ze vervolgens grotere bedragen kunnen lenen om hun projecten te ontwikkelen.  

Het is een fantastisch alternatief voor commerciële banken, die hoge rentes vragen. Dankzij AVEC kunnen deze vrouwen investeren in hun boerderij, nieuwe velden kopen of een restaurant openen. En het is een enorm succes. In slechts twee jaar tijd hebben we de oprichting van 13 AVEC’s gesteund, waarin 200 vrouwen samenwerken. 

Zet je tanden in de strijd voor eerlijke chocolade

Bite To Fight-chocolade staat voor:

  • een engagement om boeren te begeleiden in het verdienen van een leefbaar inkomen 
  • kinderen die naar school kunnen (in plaats van op de plantage te helpen en zo bij te dragen aan het gezinskinkomen) 
  • duurzame landbouw, zonder ontbossing 
  • een programma dat vrouwenemancipatie stimuleert 
  • een transparante organisatie die de (chocolade)lat zo hoog mogelijk legt 
  • kwaliteitsvolle chocolade, met vooruitstrevende ambities als voorbeeld voor de rest van de sector 
Term: bite to fight