Ivoorkust Ivoorkust
Colette Serulou en Marguerite Bouzie / Bite To Fight, producteurs + chocolat; producenten met chocolade.
placeHaut-Sassandra, Ivoorkust

CPR Canaan

  • Cacaocoöperatie gevestigd in Daloa, Haut-Sassandra, Ivoorkust
  • De coöperatie bestaat uit 9 secties met ongeveer 1000 leden
  • Leidende rol binnen Bite to Fight: strijd voor een leefbaar inkomen
Ivoorkust Ivoorkust

Fairtradechocolade, leefbaar inkomen inbegrepen

In de internationale handel van cacao en chocolade hebben een handvol grote spelers alles voor het zeggen. Ondertussen kunnen cacaoboeren nog steeds geen leefbaar inkomen verdienen.

Oxfam werkt samen met CPR Canaan aan duurzame oplossingen om dit aan te pakken. Zo ontstond het project ‘Bite to Fight’:

CPR Canaan & Oxfam

De realiteit voor cacaoboeren in Ivoorkust is bijzonder hard. Enerzijds vormen ze de basis van een miljardenindustrie en zijn ze de ruggengraat van de Ivoriaanse economie. Anderzijds zijn ze volledig overgeleverd aan de (markt)wetten die hen worden opgelegd, hebben ze vaak niet eens eigendomsrechten van hun plantages en ontbreekt het hen aan basisvoorzieningen om een waardig leven te kunnen leiden. Met het ‘Bite to Fight’ project proberen we de rollen om te keren. We vertrekken van het recht dat elk persoon heeft om een waardig leven te leiden. Dat vraagt om betere prijzen, een omkadering op maat, versterking van vrouwengroepen…

  • Oxfams Bite to Fight-project probeert de kloof naar een leefbaar inkomen te overbruggen. Deze coöperatie krijgt voor haar cacao een extra, flexibele Oxfam-premie. Bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie. Ze investeert diein duurzame, toekomstgerichte ingrepen. Denk aan onderwijs, de ontwikkeling van andere inkomstenbronnen en duurzame landbouwtechnieken.
  • CPR Canaan is projectpartner en zorgt voor de uitwisseling van best practices naar de andere secties van de coöperatie.
  • Sinds 2016 levert CPR Canaan de cacao voor al onze fairtradechocolade uit Ivoorkust en voor onze chocopasta.