Met Bite to Fight help jij cacaoboeren aan een leefbaar inkomen

Neem een hap van een Bite to Fight-chocoladereep. Proef je ‘t verschil? Misschien niet meteen, maar voor de cacaoproducenten maakt deze reep een immens verschil. Hoe dan? Kort gezegd bezorgt de samenwerking met Oxfam hen een beduidend beter inkomen. Maar we zouden Oxfam niet zijn, als er niet óók een structureel project bij hoorde. Zet er ook jouw schouders onder en raak de juiste snaar bij je klanten.

bol-bite-to-fight

Boeren krijgen meer voor hun cacao

Waarom zou je voor Bite to Fight-chocolade kiezen? Simpel: je vindt loon naar werken belangrijk. En niet alleen voor jezelf of je eigen medewerkers …

In Ivoorkust verdienen de meeste cacaoboeren drie keer te weinig om een leefbaar inkomen te hebben. Met wat ze verdienen, kunnen ze niet voorzien in de basisbehoeften van hun gezin. Laat staan dat ze een buffer hebben voor moeilijke tijden. Maar de boeren die de cacao voor déze chocolade produceren, halen dat wel.

Oxfam betaalt hen méér om die kloof te overbruggen. Zo’n 1 dollar per kilogram cacaobonen meer, om precies te zijn. Het precieze bedrag schommelt mee met de marktprijs voor cacao. Maar sowieso krijgen de producenten deze Oxfam-premie bovenop de fairtrademinimumprijs en de fairtradepremie (die we aan al onze producenten betalen).

Leefbaar inkomen maakt investeren mogelijk

De Oxfam-premie gaat naar de coöperatie waartoe deze boeren behoren: CPR Canaan, een waardevolle partner sinds 2016. Die beslist zelf, ondersteund door het advies en de ervaring van Oxfam, hoe ze de extra inkomsten besteedt. Momenteel betaalt CPR Canaan een deel rechtstreeks uit aan de cacaotelers, maar het leeuwendeel van de premie investeert het in collectieve projecten.

Onze field agent in Ivoorkust, Julien Tayoro, volgt alles nauwgezet op. Hij werkt dag in, dag uit samen met CPR Canaan. Bovendien staat hij de boeren met raad en daad bij om hun cacaoteelt te optimaliseren. Kortom, dankzij Julien staat Oxfam er met beide voeten in het veld.

Waarvoor gebruiken de cacaoboeren de Oxfam-premie?

Naast een extra betaling aan de boeren, per kilogram geleverde cacaobonen, zet de coöperatie CPR Canaan de Oxfam-premie in voor deze investeringsprojecten:

  • Meer cacao produceren

CPR Canaan bracht de cacaovelden in kaart: hoe groot zijn ze, hoe zijn de bomen en de bodem eraan toe, welke ziektes en plagen komen er voor? Zo kunnen de boeren begeleiding op maat krijgen en hun productiviteit opdrijven. Want meer cacao betekent uiteraard meer inkomen!

  • Aanvullend inkomen uit andere teelten

De coöperatie helpt vrouwen om zich te organiseren en samen te investeren in groenteteelt en bijenkasten. Hiermee kunnen ze hun gezin voeden, want ondervoeding komt nog vaak voor. Wat het gezin niet zelf nodig heeft, verkopen de vrouwen. Zo kunnen ze bijdragen aan het gezinsinkomen, wat bovendien het evenwicht tussen man en vrouw verbetert.

  •  Gezinsinkomen beheren

Binnen CPR Canaan werden drie spaargroepen opgericht, voornamelijk gericht op vrouwen. Door hun spaargeld te bundelen, kunnen ze samen investeren in bijvoorbeeld bijenkasten. We introduceerden ook inkomensboekjes waarin de boeren hun inkomsten en uitgaven noteren, zodat ze een beter inzicht krijgen op hun financiële mogelijkheden. Daarnaast stimuleren we meer openheid binnen de gezinnen over het inkomen. Want wanneer man en vrouw samen beslissen over het budget, is dat een goede zaak voor het hele gezin.

  •  Duurzame landbouwmethodes

Monocultuur van cacaobomen levert op korte termijn veel op, maar put over de jaren heen de bodem uit en trekt gewasziektes aan. Daarom ging de premie in het eerste jaar ook naar een bomenkwekerij. Daar vinden de cacaotelers bomen die goed ‘samenwerken’ met cacao. Zo worden de cacaovelden jaar na jaar gezonder, met schaduwbomen en een vruchtbare bodem. Door op deze agro-ecologische wijze cacao te verbouwen, worden de planten weerbaarder tegen de klimaatverandering én leveren ze meer cacao op.

Kortom, het Bite to Fight-project toont de positieve effecten van rechtstreeks en transparant samenwerken met kleinschalige partners. Onze plaatselijke field agent Julien Tayoro is optimistisch, maar realistisch: “We blijven de solidariteit onder de boeren stimuleren. Zo kunnen we op termijn bijvoorbeeld een fonds oprichten dat gemeenschappelijke projecten financiert.”

Sneeuwbaleffect voor de toekomst

Over enkele jaren – CPR Canaan en Oxfam mikken op 2026 – zullen deze initiatieven van de coöperatie ertoe leiden dat de individuele boeren beduidend meer inkomsten genereren met hun cacao. Voldoende om zélf een leefbaar inkomen te verdienen voor hun gezin.

We zijn er dus nog niet, maar één ding is zeker: met elke reep van deze Bite to Fight-chocolade help jij de Ivoriaanse cacaoboeren een stap dichter bij een leefbaar inkomen. Jij geniet, zij genieten mee. Als dat geen sterk CSR-verhaal is.

Bestel jouw portie Bite To Fight-chocolade.


Gerelateerde berichten

Nieuw: BIO Dark Roast, dé faire optie voor straffekoffielovers

Heb jij stráffe koffie nodig om wakker te worden? Of vind je een pittig kopje gewoon het best passen bij jouw favoriete chocolade? Wat je reden ook is, Oxfam Fair Trade’s BIO Dark Roast is het antwoord.

BIO Groene theedrank met passievrucht in nieuw duurzaam jasje

Onze bio groene theedrank wordt groener, in figuurlijke zin dan. Voortaan zit deze frisse dorstlesser immers in een fles die voor 30% bestaat uit gerecycleerde PET!

Chileense boeren in de bres voor oude druivenrassen en het milieu

De trots van de Chileense wijncoöperatie Vidseca is al generaties lang de paísdruif, waarvan de wortels tot 18 meter diep kunnen gaan. In augustus 2020 behaalde de coöperatie het FLOCERT (Fairtrade)-certificaat. Een opsteker als je weet hoe ze opboksen tegen de giganten in de Chileense wijnsector en hun onduurzame praktijken.

Waar komt Oxfam Fair Trade-koffie vandaan?

De ene koffie is de andere niet. Een beetje koffieliefhebber proeft meteen het verschil tussen een kwaliteitskoffie en een basic koffie. En zoals bij de meeste lekkernijen heeft wat jij in je kopje krijgt veel te maken met de kwaliteit van de grondstof. Zonder goede koffiebessen, geen uitgebalanceerd bakje...