Roséwijn is wellicht één van de meest ondergewaardeerde categorieën in het assortiment. Zelden krijgt deze wijn de aandacht die hij verdient, een boeiende en dankbare passe-partout: van aperitief tot maaltijdwijn. Maar hoe wordt zo’n lekkere roséwijn gemaakt?
Oxfam-roséwijn wordt gemaakt door een combinatie van de processen van het maken van rode en witte wijn.
- Net zoals bij rode wijn wordt de fermentatie of vergisting opgestart met de schil, om de kleur en aroma’s te verkrijgen. Deze zogeheten maceratie of schilweking wordt voor roséwijn al na ongeveer 48 uur gestopt, in plaats van de gebruikelijke 2 of 3 weken voor rode wijn.
- De volgende stap is het persen van de wijn.
- Daarna gist de wijn onder gekoelde temperatuur verder zoals witte wijn. Zo wordt de fraîcheur bewaard.
- Wanneer de fermentatie en rustperiode rond zijn, wordt de wijn gestabiliseerd, gefilterd en gebotteld.
Er is nog een manier om roséwijn te maken, namelijk door het ‘mengen’ van rode met witte wijn. De stille roséwijnen van Oxfam Fair Trade uit Argentinië en Zuid-Afrika worden echter nooit ‘gemengd’. In Europa mogen immers enkel schuimwijnen en champagnes, sprankelende wijnen zeg maar, ‘gemengd’ worden. Zo komt bijvoorbeeld onze Sensus Brut Rosé uit Chili tot stand.
Een palet aan kleuren en aroma’s
Het resultaat van deze processen?
- een mooie lichtere of meer donkere rosé kleur naargelang de duur van de maceratie en ook de druivensoort; sommige soorten bevatten meer of minder natuurlijke kleurstoffen
- een frisse wijn
- licht fruitige aroma’s
- weinig tannines
Het is voor elke roséwijnmaker een cruciale uitdaging om de ideale combinatie te zoeken tussen de perfecte kleur en de gewenste aroma’s, tussen fraîcheur en fruitigheid.
Weetjes over de Oxfam-Roséwijnen
- Alle roséwijnen in het Oxfam aanbod zijn 100% Fairtrade en 100% vegan (m.u.v. de biologische Argentijnse Syrah).
- We bieden een gevarieerd assortiment: 25cl – 75cl.
- Roséwijnen hebben een kortere levensduur en moeten jong gedronken worden, het best binnen 2 jaar na oogstdatum. Deze wijnsoort is dus niet geschikt als bewaarwijn.
- Alle Oxfam roséwijnen zijn droog gevinifieerd en hebben een laag restsuiker gehalte (< 5g/l). Anders gezegd: we hebben geen zoete rosé. De schuimwijn heeft het hoogste restsuiker gehalte uit ons rosé-assortiment, hoewel ook die ruim onder de norm van <15g/liter voor een Brut schuimwijn ligt.
Diverse origines, diverse smaken
De soort, rijpheid en concentratie van de druif hebben ook een invloed op de smaak. De rijpheid van de druif is bijvoorbeeld van belang voor de zoetheid: hoe rijper, hoe zoeter de wijn.
Zuid-Afrikaanse druiven en blends
Typisch voor Zuid-Afrika is de Pinotage druif, dus die kon uiteraard niet ontbreken in ons rosé-assortiment. De Pinotage druif is op zich niet zo gekleurd. Dat komt omdat de druif een kruising is van de lichtgekleurde Pinot Noir met de Cinsault druif. De Pinotage druif biedt dankbare aroma’s van rood fruit, zoals aalbessen, en heeft ook een duidelijk gerookt karakter. Deze aroma’s zijn prominent aanwezig in de rode wijn, maar ook in de afdronk van de rosé kan je die goed waarnemen. Ideaal dus bij een zomerse BBQ!
- De Koopmanskloof Pinotage rosé is vol van smaak, omdat er een lager tonnage druiven per hectare wordt geoogst. Hierdoor is de concentratie van de druif, en dus ook van de wijn, hoger. Deze wijn wordt afgevuld in de bottelarij nabij Stellenbosch.
- Onze Shiraz-Pinotage is, zoals de naam doet vermoeden, een blend van twee druivensoorten. Aan het fruitige en wat gerookte karakter van de Pinotage, wordt meer kleur, extra fruit en vooral wat meer kruidigheid toegevoegd, kenmerken die eigen zijn aan de Shiraz druif. Deze wijn is ietsje lager in concentratie, en wordt per bulkcontainer verscheept naar België. Eens ter plaatse wordt ze afgevuld. Hierdoor kunnen we een iets goedkopere rosé aanbieden, die vanzelfsprekend nog steeds een prima prijs/kwaliteits-verhouding heeft. Deze wijn is beschikbaar in 25 cl, 75 cl en Bag-in-Box 3 liter.
Argentijnse kracht
Onze Argentijnse partner La Riojana heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in biowijnen. Naast witte en rode biowijnen kunnen we van deze partner ook een heerlijke bio-rosé aanbieden: de BIO La Posada Syrah rosé. Het is een vollere rosé, die ook heel geschikt is als maaltijdwijn. Uiteraard voldoet deze wijn aan alle biologische productienormen, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij.
Rosé schuimwijn uit Chili
Aan de overkant van de Andes dan, in de Elqui-vallei in Chili, maakt de coöperatieve CAPEL onze Sensus Brut roséschuimwijn. De stille wijn die aan de basis ligt van deze heerlijke roséschuimwijn is een mix van witte wijn gemaakt van Pedro Jimenez druiven, en 1 % rode wijn gemaakt van Cabernet en/of Carmènere druiven. Deze blend van rode en witte wijn gaat vervolgens de charmat-tank in voor een tweede gisting per ongeveer 10.000 liter. Na een maand op cuve, wordt de schuimwijn onder gelijke druk afgevuld … en per boot verscheept naar het magazijn van Oxfam Fair Trade Logistics.
Zoek je wijn?
- Liever rood of wit? Bekijk hier het volledige assortiment.
- Zoek je een bepaalde druif of regio, een vegan of biowijn? Raadpleeg de Oxfam-wijnkiezer.
- Offerte op maat? Ons wijnteam helpt je graag bij het uitzoeken van de ‘juiste’ wijn.
Ons vakmanschap drink je met verstand.