Chili Chili
red del vino Oxfam Fair Trade
placeColchagua, Chili

Red del Vino

  • De enige coöperatie van wijnboeren in de wijnstreek Colchagua in Chili
  • Ook ecotoerisme is een belangrijke inkomstenbron
  • Verkoopt rechtstreeks rode en witte wijn aan Oxfam
Chili Chili

De enige coöperatie in dé wijnstreek van Chili

Het terroir in de Chileense regio Colchagua is uiterst geschikt voor rode wijn (cabernet sauvignon, carmenère), maar ook chardonnaydruiven gedijen er prima. In deze prestigieuze wijnregio vind je voornamelijk sjieke wijnhuizen. Oxfam-partner Red del Vino is er de enige coöperatie van kleinschalige wijnbouwers. Ze exporteert fairtradewijn uit Chili én zet de rechten van de wijnboeren op de agenda.

Door samen te werken in Red del Vino staan de individuele boeren sterker op de zeer competitieve Chileense wijnmarkt. De grote wijnhuizen hebben er veel politiek-economische macht en bepalen de prijzen. Fair trade helpt Red del Vino om zich te onderscheiden van deze invloedrijke massaproducenten. En om ondanks alle obstakels kwalitatieve witte en rode wijnen op de markt te brengen.

Van druivenrank tot kwaliteitsvolle wijn

Bij hun oprichting in 2004 verbouwden de 20 boeren van Red del Vino enkel druiven. Ondertussen zijn ze ook trotse wijnhandelaars, met kennis van zaken én een eigen wijnmerk. Daardoor staan ze sterker en zijn ze onafhankelijker van de grote wijnhuizen in hun streek.

Red del Vino is dan ook een heel dynamische coöperatie met erg gedreven leden. Die dragen zelf heel veel bij aan de ontwikkeling van ‘hun’ Red del Vino, ondersteund door twee vaste medewerkers.

Ook het sensibiliserende werk van de coöperatie werpt vruchten af. In de regio en in heel Chili groeit de aandacht voor de leefomstandigheden van de kleinschalige wijnboeren van Colchagua. Red del Vino is dan ook lid van de Nationale Fairtrade Coördinatie in Chili.

Bed, breakfast & fairtradewijn

Inspelen op het toerisme in de regio is voor de producenten van Red del Vino een belangrijke manier om extra inkomsten binnen te halen.

Net als de bekende wijnhuizen in de Colchagua-vallei, biedt Red del Vino een daguitstap naar de wijngaarden aan. Dit alles verhoogt het inkomen van de leden, broodnodig voor de financieel minder sterken onder hen. Bovendien komen zo nationale en internationale wijntoeristen – soms voor het eerst – in aanraking met fair trade.

Sommige wijnboeren van de coöperatie maken ook eigen artisanale wijn. Die verkopen ze lokaal, vaak ook aan toeristen die de streek bezoeken.

Wij zijn fier dat wij via Oxfam onze wijnen kunnen exporteren naar Europa. Deze zijn het resultaat van vele jaren hard werk. Deze samenwerking geeft vertrouwen in onze investeringen en moed om te blijven doorgaan.

Osvaldo Díaz

Red del Vino & Oxfam

  • De samenwerking met Oxfam kwam in 2016 op het ideale moment voor Red de Vino. De coöperatie wilde zelf wijn gaan maken, in de plaats van de druiven – weliswaar onder fairtradevoorwaarden – te verkopen aan dominante spelers op de markt. Oxfam Fair Trade kon hen hierbij adviseren en ondersteunen door hun wijn te kopen. Daardoor kan Red del Vino nu zijn eigen merk uitbouwen.
  • De relatie tussen Oxfam en Red del Vino steunt op een stevig kwartet van kwaliteitswijnen. De Campesino carmenère viel in 2016 meteen bijzonder goed in de smaak bij onze klanten. Ondertussen vind je in de wereldwinkel ook een Campesino cabernet sauvignon reserva (met houtlagering) en de fel gewaardeerde Campesino chardonnay van Red del Vino. In 2020 lanceerden we een premiumversie van deze druif, met de op eiken vaten gerijpte Campesino chardonnay gran reserva.
  • Red del Vino heeft voldoende potentieel om wijn te maken van de volledige oogst van alle leden. Voorlopig is dat nog niet mogelijk, omdat de middelen ontbreken om extra wijnvaten te kopen. Door hun fairtradewijn te verdelen, ondersteunt Oxfam deze investeringen.
  • Ons Partnerfonds steunde in 2020 het verduurzamingsproject van Red del Vino. Er loopt een project om duurzamer druiven te telen, er kwamen zonnepanelen op het kantoorgebouwtje en de coöperatie zette ook een recyclageproject op. Bovendien informeert de coöperatie de boeren en de bezoekers van hun winkel over deze initiatieven. Dubbele winst voor het klimaat!
  • Sinds 2022 hebben ze een gendernetwerk opgericht mét vrouwencomité. Zo willen ze o.m. in kaart brengen wat vrouwen in hun netwerk doen, hen de technische tools en opleiding geven om te doen wat ze écht willen doen, vrouwen in hun kracht zetten zodat ze hun ideeën uitvoeren.

Meer over Red del Vino op het YouTube-kanaal van Red del Vino.