Chili Chili
placeValle de Elquí, Chili

CAPEL

  • Achter dit bekende merk uit Chili schuilt een vastberaden coöperatie
  • CAPEL investeert steevast in het welzijn van zijn leden en werknemers
  • Oxfam koopt schuimwijn van CAPEL
Chili Chili

Fairtrade met wereldfaam

CAPEL is één van de weinige coöperaties in Chili is. Maar de naam CAPEL staat wel degelijk voor Cooperativa Agrícola Pisquera Elqui Limitada.

CAPEL ontstond uit noodzaak tijdens de economische crisis van de late jaren 1930. Tot op vandaag bestaat de organisatie uit sterke drijvende krachten en loyale wijnboeren. Mensen die gaan voor hun idealen over samenwerking. Vastberaden niet te buigen voor de megaconcerns die hun prestigieuze (pisco)merk willen opkopen.

Naast een boerenorganisatie is CAPEL een dynamisch en modern bedrijf. Dankzij goede verwerkingsinfrastructuur kan het de druiven van zijn leden verwerken tot kwaliteitsvolle producten. Zoals geconcentreerd druivensap, pisco, schuimwijn, zoete en rode wijn.

Wijnbouw gezonder dan mijnbouw

In de regio Vicuña in Noord-Chili oefent de lucratieve, maar milieu-onvriendelijke mijnbouw een sterke aantrekkingskracht uit op jongeren. CAPEL biedt hen een model om op een leefbare manier aan wijnbouw te doen.

Daarbovenop biedt de coöperatie vast werk aan 337 personeelsleden, waaronder 54 vrouwen. Zij werken in de wijngaarden en in de fabriek. Tijdens de druivenoogst komen daar tijdelijk nog zo’n 300 plukkers bij. Ook zij komen bijna allemaal uit de streek.

Lid zijn van deze coöperatie is een levensstijl. De solidariteit tussen collega’s is voor mij nog belangrijker dan de financiële redenen om lid te zijn.

Javier Marcos, CAPEL

Fairtradewijn maakt mensen sterker

De coöperatie haalt goede resultaten. En die investeert ze steevast in het welzijn van haar leden en werknemers.

  • De wijnboeren kunnen terecht bij een team van gespecialiseerde landbouwtechnici en kunnen op de coöperatie rekenen voor hun boekhouding. Ook kunnen ze landbouwbenodigdheden kopen bij CAPEL, voor verlaagde prijzen of op krediet.
  • CAPEL geeft studiebeurzen aan hun kinderen en kleinkinderen.
  • De fairtradepremie die klanten als Oxfam betalen, gaat integraal naar het sociaal fonds van de coöperatie. Hiermee betaalt het o.a. een ziekteverzekering voor de leden en een begrafenis- en overlijdensfonds.
  • De coöperatie maakte afspraken met apotheken, tandartsen en klinieken, zodat haar leden en medewerkers er minder moeten betalen.
  • Via de dochterorganisatie Chilecoop verleent CAPEL krediet aan zijn werknemers en leden.

Alles bij elkaar heeft CAPEL zo een enorme impact op het dagelijkse leven van haar leden én op de ontwikkeling van de hele regio.

CAPEL & Oxfam

  • De samenwerking tussen Oxfam en CAPEL begon in 2011 met pisco, later kwamen de elegante SENSUS-schuimwijnen in het wereldwinkelaanbod.
  • CAPEL investeert in een efficiëntere bewatering. Voorheen werkten telers enkel met bevloeiingsirrigatie. Hierbij worden rivieren afgetapt en stromen die door de velden, waarbij alles bewaterd wordt. Nu maken steeds meer leden de shift naar druppelirrigatie waarbij wijnranken zeer gericht water krijgen. Zonnepanelen en een pomp sturen het irrigatiesysteem aan.