Paraguay Paraguay
placeCordillera, Paraguay

Manduvirá

  • Coöperatie van meer dan 1000 kleinschalige suikerrietboeren in Paraguay
  • Heeft sinds 2014 de volledige productieketen van rietsuiker in eigen handen
  • Verkoopt zijn biorietsuiker rechtstreeks aan Oxfam
Paraguay Paraguay

Suiker uit Paraguay

De coöperatie Manduvirá uit Paraguay groeide sinds haar ontstaan in 1975 uit tot een sterke organisatie. Ondertussen verkoopt ze haar biologisch gecertificeerde fairtradesuiker in meer dan 30 landen.

De ruim 1600 kleinschalige boeren (waarvan 383 vrouwen) uit het stadje Arroyos y Esteros zetten zich in om op een duurzame manier hoogstaande kwaliteit te leveren. Hun hoofddoel: de economische, sociale en ecologische ontwikkeling van hun hele gemeenschap.

Van de fairtradepremie die Manduvirá verdient, verdeelt het de helft over de producenten. Met de andere helft investeert het in de verwerkingsinstallaties en in technische ondersteuning voor de suikerboeren. Daarnaast steunt de coöperatie duurzame projecten uit de regio, zoals een fabriek voor biocompost en een campagne over gezonde voeding.

Fairtradesuiker uit eigen fabriek

Aanvankelijk verkocht de coöperatie Manduvirá het suikerriet van haar boeren aan de lokale suikerfabriek (OTISA). Maar doordat die in de regio een monopolie had, kon ze de boeren een veel te lage prijs opleggen. De coöperatie slaagde erin een prijsverhoging af te dwingen bij de fabriek. Hierdoor won Manduvirá het vertrouwen van heel wat suikerrietproducenten.

Om het inkomen van de suikerrietboeren op te krikken moest Manduvirá minder afhankelijk zien te worden van machtige opkopers, zoals de suikerfabriek. In december 2011 begon ze daarom met de bouw van een eigen suikerfabriek. Deze ging in april 2014 open.

Sinds de boeren hun eigen fabriek hebben, verdienen ze beduidend meer. De coöperatie bespaart de huurprijs van de externe fabriek en de kosten van het transport ernaartoe. Bovendien kan ze zélf de prijs van de fairtradesuiker onderhandelen met haar kopers.

In Paraguay verklaarden de mensen ons gek. Ze zeiden: “Jullie zijn arm, jullie zullen nooit rechtstreeks je suiker kunnen verkopen. Laat staan een eigen fabriek hebben.” Fair trade vertelde ons: dat kan wél. En het lukte.

Andrés González, general manager van Manduvirá

#Climate justice

In 2021 voerde Manduvirá een studie uit om zijn koolstofvoetafdruk in het hele productie- en distributieproces te meten. De resultaten waren bemoedigend en toonden aan dat de gasemissies van hun fabriek aanzienlijk lager waren dan de norm voor conventionele suikerproducenten. Met name de ketel van Manduvirá wordt gestookt met suikerrietresidu, waardoor minder broeikasgassen worden uitgestoten dan wanneer hij met brandhout wordt gestookt. Uit de analyse bleek echter dat de uitstoot van koolstofdioxide nog verder kan worden verminderd door de installatie van een natte gaswasser.

Het EFTA Climate Justice Fund, waar Oxfam Fair Trade deel van uitmaakt, zal de coöperatie helpen het systeem te optimaliseren: Manduvirá zal een draagbare rookgasanalysator aanschaffen en de technici van de suikerfabriek zullen een specifieke opleiding krijgen over het gebruik ervan.

Manduvirá & Oxfam: scheve verhoudingen rechttrekken

Om suiker uit Paraguay op de Europese markt te krijgen, moet een koper hoge invoerheffingen betalen (419 euro per ton suiker). Op die manier beschermt Europa haar eigen markt, maar geeft ze de Paraguayaanse producenten geen eerlijke kans.

Bovendien ligt Paraguay niet aan de kust, wat de export van zijn producten nog veel moeilijker maakt. De fairtradesuiker en -sesam van producenten als Manduvirá moeten over de Paraguay-rivier helemaal naar de haven van Buenos Aires in Argentinië. Ook gebeurt het regelmatig dat het water in die rivier te laag staat voor zwaar boottransport, door de klimaatopwarming.

Dit alles zorgt ervoor dat de biologische rietsuiker uit Paraguay niet kan concurreren met de suiker uit bieten die in Europa geproduceerd – en sterk gesubsidieerd – wordt. Hoewel hij vaak efficiënter geteeld wordt en duurzamer is.

Daarom kiest Oxfam bewust voor biologische producenten uit Paraguay. Jaarlijks kopen we 8 containers biologisch gecertificeerde fairtraderietsuiker en 2 containers biosesam van Manduvirá. Je vindt ze in heel uiteenlopende producten in je Oxfam-Wereldwinkel!

Dankzij fair trade konden we groeien en evolueren als coöperatie. Ondertussen hebben we onze eigen fabriek en maken we zelf onze eindproducten. Dit heeft een diepe impact op mijn leven en dat van mijn kinderen.

Antonio Maldonado, producent van Manduvirá