Tanzania Tanzania
placeBukoba, Tanzania

KCU

  • Verenigt meer dan 100.000 families van koffieproducenten in Tanzania
  • Koepel die sterk inzet op biocertificering van haar lidcoöperaties
  • Verkoopt rechtstreekse robusta- en oploskoffie aan Oxfam
Tanzania Tanzania

In Tanzania helpt fairtradekoffie hele gemeenschappen vooruit

Kagera Co-operative Union, kortweg KCU, is een koepel van koffiecoöperaties in de streek rond het Victoriameer. Meer dan 100.000 boerenfamilies verkopen via deze weg hun fairtradekoffie uit Tanzania.

Fair trade geeft deze gemeenschappen de mogelijkheid om te investeren in projecten die iedereen ten goede komen. Denk maar aan veldhospitalen, scholen en betere wegen. Die vooruitgang is voor de koffieboeren van KCU een blijvende motivatie om loyaal blijven aan deze grote coöperatie.

Koffieverwerking in handen van boeren

De boeren van het Tanzaniaanse KCU produceren robustakoffie, zowel biokoffie als niet-bio. Een deel daarvan wordt ter plaatse tot oploskoffie verwerkt. Dat gebeurt in de TANICA-fabriek, die voor meer dan de helft in handen is van de leden van de coöperatie KCU. Dit betekent al een meeropbrengst in het land van oorsprong.

Een deel van deze fairtradegecertificeerde oploskoffie verkoopt TANICA in eigen land, het grootste deel gaat naar het buitenland. Ook de Oxfam Fair Trade-oploskoffie komt rechtstreeks van deze Tanzaniaanse fabriek.

Dankzij de coöperatie en de goede prijs die mijn ouders voor hun koffie kregen, kon ik hogere studies volgen. Zo schopte ik het tot export manager bij de coöperatie KCU. Nu kan ik iets teruggeven aan de gemeenschap.

Josephat Katabaro, export manager bij KCU

Eerlijke handel leidt tot ecologische duurzaamheid

KCU zet sterk in op bio-certificering van de basiscoöperaties, onder andere om klimaatverandering tegen te gaan. Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels investeerde in 2015 in het certificeringsprogramma voor 20 coöperaties.

Daarnaast verdeelt KCU ook kookstoofjes die minder hout verbruiken onder de koffieboeren. Op die manier wordt minder bos gekapt in de regio van Bukoba. En dat helpt weer om in Tanzania de gevolgen van de klimaatverandering in te perken.

KCU & Oxfam

  • KCU en Oxfam gaan way back. Al sinds 1990 kopen wij hun robustakoffie uit Tanzania.
  • Hoewel KCU al sinds 1984 een vaste waarde is in Tanzania, blijven partners zoals Oxfam Fair Trade onmisbaar voor deze koepel van coöperaties. Dankzij langetermijncontracten kunnen zij goed inschatten hoeveel koffie ze zullen kunnen verkopen. Ook hun boeren weten dus vooraf hoeveel ze zullen mogen leveren. Die zekerheid houdt hen tegen om hun koffie voor een absurd lage prijs te verkopen aan de malafide opkopers die in deze regio actief zijn. Zij verkopen die koffies terug door op de internationale markten.