Fairtradekoffie geeft boeren een stem
Het Consortium de Cooperatives de Caféiculteurs – kortweg Cococa – ontstond in 2012. Tien koffiecoöperaties uit verschillende provincies van Burundi besloten zich te verenigen om hun fairtradekoffie op de markt te brengen. Ook in het buitenland.
Vandaag bundelt Cococa al 33 coöperaties, goed voor 27.000 kleinschalige koffieboeren. De unie geeft hen een duurzame manier toegang tot de internationale markt om hun fairtradekofie te verkopen.
Bovendien zet de unie zich volop in om kleinschalige producenten een stem te geven in de woelige Burundese koffiesector.
In de afgelopen jaren werd Cococa daar een niet te negeren speler. Want het consortium neemt ondertussen zo’n 15 % van de Burundese koffieproductie voor zijn rekening.
Zelf geteeld én verwerkt
Dankzij de steun van verschillende donoren en ngo’s – en ook de Belgische overheid – kende Cococa een snelle groei. In 2015 kon het een verwerkingsfabriek voor koffie kopen, in Burundi zelf. Geld daarvoor kwam onder andere van een lening van Kampani, een investeringsfonds waaraan Oxfam ook bijdraagt.
Dankzij de fabriek beheert Cococa de volledige exportketen zelf. Zowel naar kopers als naar de lidcoöperaties kan het nu een perfecte service bieden. Een jong, dynamisch team volgt dagelijks de kwaliteit van de koffie op en ondersteunt actief de coöperaties.
Fairtradecertificering in progress
Voorlopig zijn nog maar 7 van de 33 coöperaties van Cococa fairtradegecertificeerd. Door de politieke crisis in Burundi liep het certificeringsproces vertraging op. Cococa koestert de ambitie om op korte termijn alle coöperaties – en producenten – te laten certificeren.
Cococa & Oxfam
- Sinds 2017 koopt Oxfam Cococa’s koffie. Hoewel de unie nog jong is, verloopt de samenwerking heel dynamisch en efficiënt.
- De kwaliteitsvolle koffie van Cococa geeft een onmisbare zoete, volle, Afrikaanse toets aan de blends (dessert, mokka) van Oxfam Fair Trade.
- In samwerking met COCOCA ondersteunen we twee van hun koffiecoöperaties om biogecertificeerd te geraken. Hierdoor kunnen deze coöperaties een stabielere afzetmarkt vinden en ontvangen ze een biopremie voor hun koffies. Daarbij worden er ook nog agroecologische productietechnieken aangeleerd bij de landbouwers, waardoor hun productiviteit stijgt en de impact van de klimaatsverandering daalt.
Wat is agro-ecologie?
Deze klimaatvriendelijke manier van landbouw steunt op 3 pijlers. Allereerst de bodem. Door het mulchen, het bedekken van de bodem met voedingrijke plantresten, wordt de bodem een spons en vangt het de regen beter op. Schaduwbomen zijn een tweede element. Deze bomen beschermen tegen een verzengende zon én zware regenslag. Dit zorgt voor een microklimaat met een meer stabiele temperatuur. Als derde pijler hebben we biodiversiteit. Door diverse planten bijeen te hebben ontstaan er minder ziektes. Zo worden bepaalde ziektes moeilijker verspreid en zijn sommige planten zelfs natuurlijke insecticiden.