Update over PARC-Al-Reef, Palestijnse partner voor olijfolie, maftoulcouscous en dadels 

Het conflict in Palestina – verspreid over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever – blijft aanslepen. Met ernstige gevolgen voor PARC- Al Reef, een van de fairtradepartners van Oxfam. Daarom blijven we hen steunen, onder andere met een actie voor voedselhulp.

Het conflict in Palestina – verspreid over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever – blijft aanslepen. Met ernstige gevolgen voor PARC- Al Reef, een van de fairtradepartners van Oxfam. Daarom blijven we hen steunen, onder andere met een actie voor voedselhulp.

In Palestina leeft de overgrote meerderheid van de mensen van de landbouw. Terwijl Israël een handelsakkoord heeft met de EU, geldt dit niet voor Palestijnse boeren. Handel drijven met kleinschalige Palestijnse producenten is meer dan ooit een enorme uitdaging.  

Wat doet Palestijnse partner PARC – Al-Reef?   

Omdat we bij Oxfam er naar streven dat ook de Palestijnse boer.in toegang heeft tot de internationale markt, werken we nauw samen met PARC – Al Reef

PARC (Palestinian Agriculture Relief Committee) ondersteunt als ngo landbouwprojecten in een honderdtal Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever. PARC is de enige aandeelhouder van de coöperatieve Al-Reef. Deze commerciële arm zorgt voor de export naar Europa, VS, Japan en Australië. 

Wat na de escalatie op 7 oktober 2023?  

PARC-Al-Reef is gevestigd op de Westelijke Jordaanoever, waar minder acuut geweld heerst dan in de Gazastrook. Toch is er al decennialang een crisis in de regio, die sinds 7 oktober 2013 ongekende hoogtes bereikt. Ook de landbouwers in dit gebied worden geconfronteerd met ernstige gevolgen.  

Zo gelden er zeer zware beperkingen op hun verplaatsingsmogelijkheden. Sinds de meest recente uitbarsting van het conflict zijn de landbouwgronden volledig ontoegankelijk gemaakt.  

Daarnaast breiden kolonisten de illegale nederzettingen in het gebied uit. Daarbij worden boeren uit hun huizen en van hun gronden gedreven, vaak met geweld. Tot slot voeren Israëlische troepen aanvallen uit in de regio. Sinds 7 oktober 2023 zijn 502 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever: 485, waarvan 122 kinderen, door Israëlische troepen, 10 door kolonisten en 7 waarbij het onduidelijk blijft wie ze vermoord heeft. In dezelfde periode zijn 5.100 Palestijnen verwond, waarvan 4.859 door Israëlische troepen. (bron : UN OCHA, Hostilities in the Gaza Strip and Israel | Flash Update #172 – occupied Palestinian territory | ReliefWeb

Ondanks alles blijven de landbouwers verder werken: ze hebben hun inkomsten broodnodig en hun gronden opgeven is helemaal geen optie.   

Wat doet Oxfam België?  

Naast de lopende structurele projecten en programma’s die zoveel als mogelijk verder gaan, de humanitaire hulp informatieverstrekking, bewustmaking, mobilisatie voor betogingen en het politieke werk zoals de oproepen tot een staakt-het-vuren, zetten we ons ook commercieel in. Met onze promoactie in 2023 haalden we 5.000 euro op voor het Partnerfonds. Met dit geld stuurt Al-Reef voedselhulp naar Gaza van zodra dit toegelaten wordt. 

Hoe werkt PARC – Al-Reef?  

PARC – Al Reef hanteert de fairtradeprincipes. Zo werken ze samen met andere coöperaties die zich inzetten voor de belangen van boer.in.nen. 

Al-Reef streeft naar ook een duurzame ontwikkeling van gemarginaliseerde groepen landbouwers en specifieker nog: boerinnen. Zo hebben ze dankzij het Partnerfonds een graanmolen gekocht. Resultaat? Vrouwengroepen kunnen hun graanproducten sneller verwerken. Lees het volledige artikel hier

Daarnaast heeft Al-Reef heel wat solidariteitsinitiatieven georganiseerd. Zoals de levering van olijfolie aan 920 gezinnen in de Gazastrook in 2022. Ook delen ze Medjoul-dadels uit aan kankerpatiënten, hun vrienden en familie in ziekenhuizen in de bezette gebieden. Hiervoor werken ze samen met Inma’a Association for Democracy and Capacity Building.   

Palestijnse producten als steun

Koop je Palestijnse olijfolie, Medjoul dadels en maftoulcouscous, dan steun je rechtstreeks PARC – Al Reef. Je draagt bij aan een eerlijk inkomen voor de Palestijnse boeren én je toont dat je niet akkoord gaat met de huidige situatie in de regio.