Duurzaamheidsverslag in een notendop

Op zoek naar mogelijkheden om duurzamer te ondernemen? Steeds meer bedrijven zetten zich in om een steentje bij te dragen voor mens en planeet. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN bevestigen dat fair trade een belangrijke weg naar een duurzamere wereld is. Lees hier hoe Oxfam Fair Trade jouw bedrijf of organisatie helpt om duurzaam te ondernemen.

Op zoek naar mogelijkheden om duurzamer te ondernemen? Steeds meer bedrijven zetten zich in om een steentje bij te dragen voor mens en planeet. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN bevestigen dat fair trade een belangrijke weg naar een duurzamere wereld is. Lees hier hoe Oxfam Fair Trade jouw bedrijf of organisatie helpt om duurzaam te ondernemen.

Duurzaamheid binnen Oxfam Fair Trade

Duurzaamheid zit in ons DNA. We willen eerlijk vertellen welke inspanningen we leveren om de duurzaamste versie van onszelf te zijn. En meer bepaald hoe dit onze klanten ten goede komt. Oxfam Fair Trade gaat duurzaam te werk van begin tot eind. Benieuwd hoe we dat aanpakken?

De hoogste kwaliteit voor onze klanten

We streven naar een 100% bio en fair productaanbod tegen 2030. Weg met chemische toevoegingen en focus op natuurlijke landbouw. 

Iedere dag monitoren en verbeteren we de kwaliteit van onze producten. Op basis van eigen toezicht en kwaliteitsscores van onze leveranciers proberen we de verwachtingen en regelgeving te overstijgen. Ook op vlak van gezondheid zetten we stappen vooruit. De gemiddelde nutriscore is in 2021 met 0,83 gestegen in vergelijking met 2020.

Alles voor de planeet

We worden een CO2-positieve organisatie tegen 2025. We verminderen verpakkingsafval in alle productketens en compenseren onze uitstoot door klimaatprojecten zoals herbebossing, natuurbescherming, recyclageprojecten …

Trouwe handelspartners

We voeren eerlijk handel met onze partners. In de praktijk betekent dit dat we een faire prijs betalen voor het werk en de producten die ze leveren. Dit wordt steeds aangevuld met een faitradepremie voor sociale en ecologische projecten. Voor onze bioproducten betalen we een biopremie om de boer voor deze klimaatvriendelijke inspanning te steunen.

Voor cacao gaan we zelfs een stap verder. De cacaoboeren krijgen bovenop de fairtradeprijs en -premie een premie voor leefbaar inkomen. Onderzoek toont aan dat de cacaotelers uit Ivoorkust anders niet uit de kosten geraken.

Maar eerlijke handel gaat om meer dan centen. Het draait ook om sociale gelijkheid en gelijke kansen. Door onze langdurige relatie met partners kunnen we gericht projecten ondersteunen. Lees hier over onze steun voor gelijke kansen voor vrouwen, bioteelt en agro-ecologie.

Erkenning impact op gemeenschappen

Het onafhankelijke B Lab wil bedrijven aanzetten tot duurzaam ondernemen. Ze screenen bedrijven op verschillende impactgebieden: gemeenschap, klanten, milieu, bestuur en werknemers. Bij een voldoende hoge score krijgt een bedrijf het B Corp (Benefit Corporation) certificaat. Scoort een B Corp bij de hoogste 5% op een van de impactgebieden? Dan kroont B Lab hen ‘Best for the World™’.

De B-Corp certificering vormt momenteel de meest geloofwaardige en uitdagende beoordeling van duurzaamheid binnen de bedrijfswereld op globaal niveau. Nadat we vorig jaar ons B Corp-certificaat hebben behaald, zijn we vanaf nu bij de beste 5% B Corps van de wereld voor gemeenschappen. In november 2022 weten we bovendien of we een Trends Impact award binnenhalen voor onze impact op Welzijn, Circulaire Economie, Diversiteit en Inclusie, Ecologie of globaal. We moedigen ook andere organisaties aan om mee klimaatacties te ondernemen. Met de keuze voor Oxfam Fair Trade maak je alvast een duidelijk statement: jouw organisatie kiest voor duurzaam ondernemen.