Duurzaam jasje voor fair fruitsap & co

Respectvol omgaan met de mensen die produceren wat wij dagelijks nodig hebben. Da’s de kern van wat Oxfam Fair Trade doet. Maar we kijken graag verder dan eerlijke handel. Rechtvaardige duurzaamheid betekent ook: respect voor de planeet. Ook onze producten trekken we zo vaak mogelijk een duurzaam jasje aan.

Respectvol omgaan met de mensen die produceren wat wij dagelijks nodig hebben. Da’s de kern van wat Oxfam Fair Trade doet. Maar we kijken graag verder dan eerlijke handel. Rechtvaardige duurzaamheid betekent ook: respect voor de planeet. Ook onze producten trekken we zo vaak mogelijk een duurzaam jasje aan.

Duurzaamheid centraal in elke beslissing

Oxfam Fair Trade streeft ernaar haar producten zo duurzaam mogelijk te verpakken. Maar wat betekent dat precies, ‘zo duurzaam mogelijk’? Verpakkingen zonder impact op het milieu bestaan voorlopig niet. Elke soort verpakking heeft voor- en nadelen. Zo blijkt de verpakking die het product het langst bewaart niet altijd zo gebruiksvriendelijk of gezond. Of is de duurzaamste verpakking niet degene die de kwaliteit van het product het best garandeert.

Om keuzes te maken, volgt Oxfam Fair Trade nauw de evoluties op over verpakkingen, het afvalprobleem, recyclage en technische innovaties. Net als deze kennis evolueert onze strategie om dit in de praktijk om te zetten voortdurend. Maar de grote richtlijnen die we onszelf opleggen, zijn glashelder.

We schakelen over op verpakkingen die voor een zo groot mogelijk deel uit gerecycleerd materiaal bestaan. Daarnaast verkiezen we verpakkingen van goed recycleerbare, liefst hernieuwbare grondstoffen.

De eerste resultaten van deze keuzes vind je hier.

Gerecycleerde PET-fles

Onze nieuwe vloeibare biohoning uit Nicaragua zit in een flesje van 100 % gerecycleerde PET. Ook wel PCR of ‘Post-Consumer Resin’ genoemd. Flesje leeg? Gooi het in de PMD-zak. Deze PET-soort valt bovendien beter te recycleren dan om het even welke soortgenoot.

Bio-based Tetra: hernieuwbaar brik

Ze zijn handig in gebruik, nemen weinig plaats in in je voorraadkast en beschermen hun inhoud tegen licht en lucht. Brikken zijn niet voor niets alomtegenwoordig, vooral als verpakking voor dranken. Bovendien zijn ze de kampioen van de recyclage: in België wordt 97 % van de Tetra Paks gerecycleerd. Alleen glazen verpakkingen evenaren dat cijfer.Jammer genoeg bevatten klassieke brikken nog heel wat plastic. Oxfam Fair Trade stapt daarom over naar bio-based Tetra. Precies dezelfde verpakking, maar dan voor meer dan 80 % gemaakt van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen en PFAS-vrij. Bovendien toont een onafhankelijke levenscyclusanalyse aan dat de nieuwe verpakking 28 % minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de oude. En je mag ze altijd in de PMD-zak stoppen als ze leeg is.

Of glazen flessen niet sowieso duurzamer zijn? Zo eenvoudig is het niet: hoewel glas op zich beter recycleerbaar is, leidt het tot meer CO2-uitstoot. Dat komt door het transport ervan: glazen flessen wegen zwaarder dan brikken en er kunnen er veel minder in één vrachtwagen.

Circulaire verpakkingen zijn de toekomst!

Terwijl we volop sleutelen aan onze eigen verpakkingen, ijveren we ook op een beter beleid op dit vlak. De overheid moet van circulaire verpakkingen de norm maken en hergebruik ondersteunen.

Regelgeving geeft nieuwe technologie een duwtje in de rug, waardoor milieuvriendelijke verpakkingen sneller betaalbaar worden. Daarom steunen wij onder andere de Statiegeldalliantie, die campagne voert voor de invoering van statiegeld op PET en blik.

Sap en rietsuiker in een suikerrietpak

Het Tetra Pak van het sinaasappelsap en het Worldshake-sap bestaat nog steeds voor driekwart uit papier uit duurzaam beheerde bossen (FSC-karton). Daarbovenop zijn de dop en het buitenste laagje bio-plastic nu van suikerriet gemaakt. Van het afval dat overblijft na de verwerking van riet tot suiker, om precies te zijn. Alleen het laagje aluminium binnenin, dat ervoor zorgt dat het sap lang goed blijft, is voorlopig niet plantaardig.

Ook de rietsuiker van Oxfam Fair Trade zit voortaan in een bio-based Tetra Pak, in de plaats van een klassiek plastic zakje. Eco, en op de koop toe veel handiger in de keuken. Deze verpakking is nog beter recycleerbaar, want om suiker te bewaren hoeft zo’n aluminiumlaagje niet.

Verdere stappen gepland

Oxfam Fair Trade werkt momenteel aan een plan met duidelijke doelstellingen om systematisch over te schakelen naar 100 % herbruikbare of hernieuwbare verpakkingen.

Deze aanpassingen zijn al het verst gevorderd:

  • Composteerbare folie: de verpakking van onze pralines bestaat al volledig uit karton, afgezien van een plastic folie. Die vervangen we heel binnenkort door een variant die gewoon op de composthoop mag. Ook de truffels en chocoladefiguurtjes voor Sinterklaas evolueren dit jaar die richting uit.
  • Aluminiumvrije koffieverpakking: koffie even goed bewaren in een verpakking zonder laagje aluminium blijkt geen makkelijke klus. We maken hier werk van en streven ernaar om dit jaar de eerste concrete stappen te zetten.
  • Theebuiltjes zonder plastic en aluminium: we onderzoeken duurzamere manieren om onze thee met dezelfde kwaliteit en houdbaarheid tot bij jou te brengen.