Oxfam-biowijnen geproefd in De Standaard

Simonne Wellekens belichtte in De Standaard Magazine van 11/01/2020 enkele biowijnen van Oxfam, waaronder twee nieuwe flessen van onze partner La Riojana die op dit moment onderweg zijn naar onze magazijnen.

simonne-wellekens-douro

BIO Ecologica Torrontés Brut 2019 ***(*)

“Wijn is één van de voorname speerpunten van de Oxfam-Wereldwinkels. Chili is de grootste leverancier, gevolgd door Argentinië en recent Zuid-Afrika. Eerlijke kwaliteit, rechtstreeks uit het zuiden.

Oxfam Fair Trade koopt deze schuimwijn gemaakt met de lokale torrontésdruif bij La Riojana, een coöperatie in het droge noordwesten van Argentinië waar weinig gewassen groeien.

De nieuwe ‘bio’ schuimwijn is een verfrissend aperitief met een licht goudgele glans en een continue sliert van fijne pareltjes. Geuren van witte bloemen wisselen met subtiele aroma’s van perzik, rijpe appel en citrusschil. Puur plezier in de smaak: fruitig, fris, elegant en sappig, voldoende droog met een fraaie lengte. Een uitstekende starter.”

BIO RAZA Selection Chardonnay 2018 ****

“Eveneens nieuw in het gamma van La Riojana is deze chardonnay gerijpt in Franse eikenvaten. Wijnmaker Rodolfo Griguol en zijn team focussen duidelijk op kwaliteitswijnen voor de export. Geleidelijk aan wordt geconverteerd naar biologisch teelt. Tegen 2025 wil La Riojana 100 % Fair Trade en 100 % biologisch gecertificeerd zijn.

De frisse licht strogele kleur schittert in het glas. Aromatisch intens: floraal, tropisch fruit, perzik, ananas, vanille, wat rokerig met zeste. De smaak is puur en verfijnd, harmonieus en goed getypeerd. De perfect geïntegreerde eiktonen, de charmante stijl, de delicate molligheid, met daarnaast elegantie en goede zuren maken van deze chardonnay een prima versie voor bij gesausde visgerechten.”

BIO Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2014 ****

“Eén van de Chileense partners bij Oxfam Fair Trade is de kleine coöperatie Sagrada Familia. 22 boeren uit de Lontuévallei in Centraal Chili groeiden uit tot druiventelers en wijnexporteurs. Twee leden hebben verder afgelegen wijngaarden die biologisch gecertificeerd zijn.

De gran reserva verwijzend naar een vatrijping van 18 maanden heeft een mooie kersenrode kleur met een lichte ingetrokken rand. Ceder, zoete kers, peper en grafiet vormen het boeket dat je meteen thuisbrengt bij cabernet.

In de mond volgt een krachtige en stevige vulling met afgeronde tannine in het middenstuk en kruidnagel en zoethout in het slot. Een smakelijke, evenwichtige wijn met een lichte alcoholpiek in de lengte. Uitstekende begeleider van winterse stoofpotjes.”


Gerelateerde berichten

Oxfam-koffie = best verkopende fairtradekoffie in België

Fairtradekoffie serveren van ’s land nummer 1 in eerlijke koffie, maakt je collega’s gelukkig en vooral ook de koffieboer. Waarom dat is en hoe je eenvoudig de ‘koffieswitch’ kan maken, lees je hier.

Nieuw in het choco-assortiment: bio hazelnoot, zonder palmolie

Wie houdt er nu niet van een boterham met choco, thuis of op het werk, als ontbijt of tussendoortje? Eén van de favorieten is de welbekende choco met hazelnoten. Op vraag van menig klant is er nu de biologische variant die bovendien palmolievrij is!

Choco mét en zónder palmolie, hoezo?

Fair trade, bio en zonder palmolie: dat is onze nieuwe chocopasta met hazelnoot. De hamvraag is dan uiteraard: hoe zit het met de ‘gewone’ hazelnootpasta mét palmolie, die ook in het assortiment blijft?

Duurzaam jasje voor fair fruitsap & co

Respectvol omgaan met de mensen die produceren wat wij dagelijks nodig hebben. Da’s de kern van wat Oxfam Fair Trade doet. Maar we kijken graag verder dan eerlijke handel. De eerste resultaten van ons streven naar duurzamere verpakkingen lees je hier.