Waarom hebben we vrouwenkoffie nodig? 

Toen we begin 2023 aankondigden dat Oxfam Fair Trade een ‘vrouwenkoffie’ zou lanceren, verslikten een aantal Facebook-gebruikers zich in hun drankje. “Komt er dan ook een mannenkoffie?!” sneerden ze. Nochtans is er aan ‘mannenkoffie’ geen tekort: tot op heden worden de meeste branches gedomineerd door mannen, de koffiesector in het bijzonder. Daarom willen wij alle voetlichten en podia aanwenden voor het verhaal van vrouwelijk onderneemster Marcelline Budza. Ze is de oprichtster van Rebuild Women’s Hope, een koffiecoöperatie in Kivu, Congo.

Oxfam Fair Trade 22034

Programma dinsdag 5 maart

Wanneer? Dinsdag 5 maart 2024, 9u30 – 12u00
Waar? De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Op 5 maart zetelt Marcelline Budza samen met onder andere minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez in een boeiend panelgesprek. Schrijf je in en volg dit unieke debat tussen koffieproducent, retailverkoper en beleidsmaker: wat is de meerwaarde van een vrouwenkoffie en -coöperatie? En hoe kan de SDG-5 rond gendergelijkheid een gamechanger zijn voor de koffiesector en andere? Houd dus 5 maart vrij en sluit aan voor een inspiratie- én koffieboost.

9u30 Onthaal met onze nieuwe BIO Women’s Hope-koffie 

10u00 Welkomstwoord door Aimeé-Fidèle Mukunde

10u05 Ontmoet Marcelline Budza, gelauwerde activiste, charismatische spreekster en oprichtster Rebuild Women’s Hope, koffiecoöperatie met meer dan 70 % vrouwelijke leden

10u25 Rondetafelgesprek ‘Waarom hebben we vrouwenkoffie nodig?’ in goede banen geleid door Aimeé-Fidèle Mukunde. 

We voeren een open gesprek over de problemen in de koffiesector en de sleutelrol van vrouwen in de hele keten. Hoe kan SDG5 rond gendergelijkheid een gamechanger zijn voor de sector, wat zijn de obstakels, successen en welke rol kunnen bedrijven spelen?  

Rond de tafel zitten:  

  • Caroline Gennez, Minister van Ontwikkelingssamenwerking 
  • Fairouz Gazdallah, Policy advisor Food & Agriculture, Oxfam België  
  • Karen Janssens, Sustainable Sourcing Expert Colruyt Group
  • Marcelline Budza, Oprichtster vrouwencoöperatie Rebuild Women’s Hope 
  • Marion Meyvis, Head of Supply, Impact & Product Marketing, Oxfam Fair Trade 

11u30 Netwerkmoment met broodjes

*Voor de presentaties en gesprekken in het Frans voorzien we telkens een korte vertaling naar het Nederlands