Eerlijke handel in thee

Thee wordt fervent verhandeld en geconsumeerd, vroeger en nu. De leveranciers? Kleinschalige theeproducenten in Azië en Afrika. Oxfam Fair Trade werkt samen met coöperaties die deze boeren verenigen.

Thee slurpen is rustgevend, maar de theepluk zelf is hard labeur en het rommelt stevig in de sector. Veel is te wijten aan de machtsconcentratie; de theesector is wereldwijd voor 85% in handen van zeven reuzebedrijven. Wat loopt er mis?

Machtsconcentratie in de theesector

De theesector is een voorbeeld bij uitstek van een handelsketen waarin een klein groepje grote spelers het voor het zeggen heeft. 85% van de wereldproductie is in handen van zeven voedingsbedrijven, waarvan Unilever (Lipton), Associated British Foods (Twinings) en Sara Lee (Pickwick) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Samen met de plantagewerkers, die vaak erg slecht betaald worden voor hun zware arbeid, zijn kleine theeproducenten de zwakste schakel in het hele handelsproces. Zij worden zwaar getroffen door de monopolies en vaak onrechtvaardige prijszettingen van opkopers en grote verwerkers. Ook export- en importtarieven spelen de kleine producenten parten.  Zo blijft er aan het einde van de rit nauwelijks iets voor hen over.

Hoe werkt Oxfam aan een duurzame theesector?

Hoe kunnen we het hoofd bieden aan de ecologische wantoestanden door de monocultuur, de armoede, de gezondheidsrisico’s en slechte arbeidsomstandigheden op de grote plantages, en de kinderarbeid? Door onder andere te kiezen voor coöperaties en agro-ecologie!

  • We werken samen met – en steunen dus – coöperaties die verschillende kleinschalige boeren verenigen. Door zich te verenigen, hebben ze meer zeg- en slagkracht op de markt.
  • Agro-ecologie is een manier van landbouwen zonder chemische additieven en waarbij de (bio)diversiteit voorop staat. De theeplanten groeien vaak in de oorspronkelijke bosrijke omgeving en staan er zij aan zij met andere voedsel- en boomgewassen. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu: door de diversificatie van de gewassen, is de boer ook niet afhankelijk van de inkomsten van slechts één gewas.
Term: Thee