Maqlaba met pompoen en aubergine
Deze maqlaba – wat ‘ondersteboven’ betekent – is een vegetarische variant van het nationale gerecht van Palestina. Zoveel families, zoveel recepten. Aarzel dus niet om er een persoonlijk tintje aan te geven. Veel succes en smakelijk eten.
Alle ingrediënten
- pompoen 800 g
- basmatirijst * 500 g
- aubergine 2 stuks
- ui 1 stuks
- verse peterselie 1 bussels
- dadels * 4 stuks
- komijnpoeder 2 tl
- venkelzaad 2 stuks
- oregano 2 tl
- kaneelpoeder 1 tl
- zwarte peper * 0.5 tl
- kurkuma 1 tl
- groentebouillon 4 stuks
- water 700 ml
- olijfolie * 200 ml
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180°C heteluchtstand.
Snijd de pompoen in blokjes van maximaal 1 x 1 cm. Besprenkel ze met 3 el olijfolie en oregano. Meng ze goed, stort uit op een bakplaat en rooster in de oven gedurende 20 min. tot je er makkelijk kan doorprikken.
Snijd de ui fijn, voeg olijfolie toe aan een kookpot of pan waar je uiteindelijke de Maqlaba in zal maken. Voeg alle kruiden toe en laat bakken tot de ui glazig is.
Voeg de rijst, de geroosterde pompoen, de dadels in kleine stukjes, water en verkruimelde bouillonblokjes toe aan de pan. Roer goed.
Zet de pan op een laag vuur, zonder deksel. Laat 30-40 min. sudderen tot de rijst zacht is. Roer niet!
Smeer een bakplaat in met 3 el olijfolie. Snijd hele dunne plakjes van de aubergine in de lengte. Leg ze op de bakplaat, smeer ze in met olijfolie en leg er nog een laag aubergines op indien nodig. Werk af met een laagje olijfolie. Werk af met zout en peper. Zet in de oven gedurende 20 min. tot ze zacht zijn.
Proef een paar korreltjes rijst uit de pan. Roer nog steeds niet! Als de rijst gaar is zet je een deksel op de pan en laat je de Maqlaba 10 minuten rusten.
Neem een bord of plank waarop je de Maqlaba wil serveren, ter grootte van de pan. Zet het er omgekeerd op en draai in een vlotte beweging om. Haal de pan voorzichtig van de Maqlaba.
Werk af met de gare aubergine plakjes en platte peterselie. Serveer meteen.