Peru Peru
Norandino Peru
placePiura, Peru

Norandino

  • Coöperatie van 6000 kleinschalige koffieboeren uit Peru, die ook suikerriet en cacao verbouwen
  • Maakt zelf de koffie klaar voor de export, in haar eigen fabriek
  • Oxfam Fair Trade koopt rechtstreeks biologische arabicakoffie van Norandino
Peru Peru

Fairtradekoffie uit Peru, door de boeren zelf verwerkt

70 % van alle Peruviaanse koffie komt uit Noord-Peru, de streek van Oxfam-partner Norandino. Coöperaties van kleine koffieboeren produceren zo’n 30 à 40 % daarvan.

De goed draaiende coöperatie Norandino is er in geslaagd een eigen verwerkingsinstallatie te bouwen. Deze is volledig in handen van de leden. De koffiefabriek is ideaal gelegen, dicht bij de exporthaven van Paita. Bovendien heeft ze voldoende capaciteit om ook voor andere coöperaties uit de streek (zoals Oxfam-partner Sol & Café) de koffie exportklaar te maken.

Inkomen uit verschillende bronnen

Norandino erkent al sinds zijn start in 1995 het belang van inkomensdiversificatie. Dat betekent dat de coöperatie ervoor zorgt dat haar boeren niet alleen van de koffieteelt afhankelijk zijn.

Naast koffie telen ze cacao en riet voor mascobadosuiker. Deze twee teelten wonnen doorheen de jaren aan belang. Dankzij de grote inzet van het professionele management kunnen de boeren van Norandino deze producten ondertussen ook exporteren.

Goede en constante kwaliteit is het belangrijkste aandachtspunt van Norandino. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat onze leden niet enkel van koffie afhankelijk zijn.

Santiago Paz Lopez, oprichter van Norandino

Norandino & Oxfam

  • Norandino levert al sinds 1999 kwaliteitsvolle fairtradekoffie, die een stabiel ingrediënt vormen voor onze biologische blends. Daarnaast zit de koffie van Norandino uiteraard in de biologische Peru-blend én in onze biochocolade met koffie.
  • Begin 2017, en opnieuw in 2023, troffen extreem hevige regens de heuvels rond Piura, waardoor veel producenten van Norandino hun koffieplanten verloren. Oxfam-Wereldwinkels zamelde via haar Partnerfonds geld in om noodhulp voor de koffieproducenten te organiseren.