Costa Rica Costa Rica
placeSarapiquí, Costa Rica

Coopesarapiqui

  • Coöperatie van yuca-, koffie-, en bananenboeren uit Costa Rica
  • Zet sterk in op het aanboren van verschillende inkomstenbronnen
  • Verwelkomt toeristen uit de hele wereld op zijn koffie-tour
Costa Rica Costa Rica

Boeren staan samen sterk in Costa Rica

Sarapiquí, in het noorden van Costa Rica, is één van de armste regio’s van het land. In 2009 richtte een zware aardbeving stevige ravage aan in dit gebied. Ze verwoestte een deel van de koffievelden en beschadigde de infrastructuur ernstig. Op sommige plaatsen blijft dit ook nu nog merkbaar. Deel uitmaken van een goeddraaiende coöperatie die eerlijke koffie en fairtradechips verkoopt, kan voor de kleinschalige producenten in deze streek een wezenlijk verschil maken.

Coopesarapiquí groepeert zo’n 170 boerenfamilies uit deze regio. Ze leven in de eerste plaats van de koffieteelt, die ze via de coöperatie samen commercialiseren. Verbonden door waarden als eerlijkheid en solidariteit zetten ze ook uiteenlopende sociale projecten op. Zo reiken ze schoolbeurzen uit aan de kinderen van de leden.

Daarnaast investeert Coopesarapiquí voordurend in de kwaliteit van zijn eindproducten, zoals de fairtradechips. Daarbij kijkt het altijd uit naar de schoonste technologie en houdt het rekening met de impact op de leefomgeving.

Fairtradechips zorgen voor extra inkomsten

De boeren van Coopesarapiquí beseffen heel goed dat je beter niet op één paard wedt als het over je levensonderhoud gaat. Daarom produceren ze naast koffie ook heel wat yuca, bananen en ananas. Bij Oxfam vind je dan ook fairtradechips van yuca of banaan.

Coopesarapiquí heeft zo’n 17 hectare eigen velden met yuca, ook wel cassave of maniok genoemd. Dit erg voedzame wortelgewas komt vaak voor in Costa Ricaanse gerechten, maar wordt maar weinig geteeld met het oog op export. Als de vraag hoog is, werkt de coöperatie ook samen met lokale yucaboeren.

Voor onze yuca betaalt Oxfam ons gevoelig meer dan de te lage marktprijs in Costa Rica. Met de fairtradepremie zet Coopesarapiquí sociale projecten op en ondersteunt het ons in de koffieteelt.

Ecotoerisme bij fairtradeboeren

Een andere inkomstenbron die de leden van Coopesarapiquí de laatste jaren aanboren, is het ecotoerisme. Een slimme zet, want Costa Rica is één van meest toeristische landen van Zuid-Amerika. In Mi Cafecito Coffee Tour gidst Coopesarapiquí je door het proces van koffiebes tot kopje fairtradekoffie.

Coopesarapiquí & Oxfam

  • De fairtradegecertificeerde yucachips die je in de wereldwinkel vindt, koopt Oxfam Fair Trade al sinds 2009 rechtstreeks aan in Costa Rica. Dit haalt de yuca voor een eerlijke prijs bij Coopesarapiquí. De leden van Coopesarapiquí krijgen een eerlijke prijs voor de yuca, en verdienen zo veel meer dan wanneer ze hun producten aan de lokale marktprijs zouden verkopen. Coopesarapiquí werkt samen met een lokale chipsfabriek die de yuca verwerkt en verpakt.
  • Ook Oxfams bananenchips komen op dezelfde manier van Coopesarapiquí. Enkele leden van de coöperatie telen de bananen hiervoor. Daarmee verdienen ze een welkome aanvulling op hun inkomen uit koffie. Koffie- en bananenplanten zijn namelijk heel complementair op het veld. Zo beschermen de grote bladen van de bananenbomen de koffieplanten tegen regen.
  • In totaal neemt Oxfam jaarlijks gemiddeld 10 containers chips af van Coopesarapiquí.