Costa Rica Costa Rica
placeSan Ramón, Costa Rica

Coopecañera

  • Coöperatie van suikerriettelers uit Costa Rica die al in 1972 de handen in elkaar sloegen om samen te verkopen
  • Investeert de fairtradepremie vooral in milieuprojecten
  • Levert ongeraffineerde, fairtradegecertificeerde rietsuiker aan Oxfam Fair Trade
Costa Rica Costa Rica

Fairtradesuiker uit Costa Rica ondersteunt milieu

Costa Rica: het groenste land ter wereld. Een kwart ervan is beschermd natuurgebied. Maar toch blijkt het niet immuun voor de grillen van Moeder Natuur. De klimaatverandering veroorzaakt er meer en meer overstromingen, orkanen en lange droogteperiodes. Voor een suikerrietland is dat geen lachertje.

Wisselende weersomstandigheden doen de rietvelden absoluut geen goed. Suikerriet is bovendien erg gevoelig voor ziektes. Zeker in de regio San Ramón voelen de suikerriettelers al sterk deze impact.

Gelukkig beseffen de boeren van de coöperatie Coopecañera (Cooperativa Cañera de San Ramón R.L.) dat ze zelf hun steentje kunnen bijdragen aan de bescherming van hun prachtige land. Een groot deel van de fairtradepremie die ze met hun fairtradesuiker verdienen, pompen ze in milieuprojecten. Zo ontwikkelden ze al een water-opvangsysteem. Bovendien verwerken ze koffiepulp – de meeste leden produceren ook fairtradekoffie – tot een organische meststof.

Rietsuiker en meer

De specialiteit van de boeren van Coopecañera is suikerriet. Elk van de boeren heeft gemiddeld 3 hectare grond. Met wat die grond oplevert, produceert de coöperatie zo’n 1200 ton rietsuiker per jaar. Die voert ze vooral uit naar Europa en de Verenigde Staten. En dat grotendeels onder fairtradevoorwaarden.

Op de velden van de Coopecañera-boeren groeien naast suikerriet ook andere gewassen. Vooral koffie, yucca (maniok) en sierplanten. Dat de boeren op deze manier ook andere inkomstenbronnen aanboren, moedigt Oxfam sterk aan.

Kortom, Coopecañera is op vele vlakken een voorbeeldcoöperatie in Costa Rica. Ook de laatste audits van fairtradecertificeerder FLOCERT bevestigen dat. De coöperatie heeft veel rechtstreekse sociale impact. En milieu-impact bovendien.

Omdat de marktprijzen van veel producten zo sterk schommelen, verkoop ik suiker én koffie. Dat Coopecañera me een zekere afname garandeert voor de suiker, stelt me gerust.

Lionel, lid van Coopecañera

Goed geregelde rietsuikermarkt

In Costa Rica reguleert de LAICA (Liga Agrícola de la Caña de Azúcar) de suikerindustrie. Deze koepel ziet toe op de relaties tussen suikerrietproducenten en raffinaderijen. Hij bepaalt elk jaar hoeveel rietsuiker er geproduceerd en uitgevoerd mag worden.

De LAICA bepaalt ook de prijzen in de suikersector, zowel de voor raffinaderijen als voor de suikerriettelers. 62,5% van de verkoopprijs gaat naar de rietproducent, 37,5% naar de raffinaderij. Voor fairtradesuiker uit suikerriet gaat daarbovenop een fairtradepremie van 60 dollar per ton naar de coöperatie.

Coopecañera & Oxfam

  • Oxfam ondersteunt de kleine suikerrietproducenten in de regio San Ramon door rechtstreeks aan te kopen bij Coopecañera.
  • Coopecañera behaalde in 1999 de fairtradecertificering. Een jaar later verkocht het de eerste lading fairtradesuiker uit Costa Rica aan Oxfam.