Kleinschalige sinaasappelboeren kiezen VOOR MEER BIOLOGISCHE TEELT
In de sinaasappelindustrie in Brazilië hebben een handvol machtige industriële bedrijven het heft in handen. Kleinschalige en duurzame fruitboeren hebben het moeilijk om zich staande te houden. Tenzij ze de handen in elkaar slaan, zoals de boeren van de coöperatie Coopealnor. Zij kiezen bewust voor een groter aandeel biologische sinaasappelproductie voor export. Zij exporteren samen hun bio- en fairtradefruitsap.
Coopealnor groeide uit de ngo Cealnor. Die promoot agro-ecologie in Brazilië en ondersteunt kleinschalige boeren. In 2007 richtte Cealnor de coöperatie Coopealnor op. Sindsdien kan ze ook de commerciële belangen van de sinaasappelboeren behartigen.
Na 3 jaar ‘in omschakeling’ kan onze Braziliaanse sinaaspartner Coopealnor het feest laten losbarsten en zijn ze officieel (volgens de strenge EU bio-normen) bio-gecertificeerd.
Omschakelen naar bio gaat niet over een nacht ijs. Het vraagt bijkomende kosten en specifieke kennis om productiemethoden om te schakelen, wat investeringen, opleidingen en training van de boeren met zich meebrengt. Bovendien duurt het drie jaar eer een landbouwer zijn gewassen biologisch gecertificeerd krijgt – in de tussentijd levert hij wel al de inspanningen, maar krijgt hij het label er nog niet voor.
Gelukkig, de inspanning loont. In 2023 exporteerden ze voor het eerst een belangrijk volume bio-gecertificeerd sinaasconcentraat voor Oxfam Fair Trade. Voor de omgeschakelde sinaasboeren is de impact aanzienlijk dankzij een meerprijs van maar liefst 2800 $ per ton of 2,80 $ per kg voor het biologisch sinaasconcentraat!
Meer bio- én fairtradefruitsap verkopen
Fair trade blijft de kern van de coöperatie Coopealnor. Maar ze kijkt ook breder dan dat. Dankzij een forse investering in biologische sinaasteelt verhoogt ze de inkomsten voor de boeren.
- De coöperatie verwerkt sinaasappelen tot concentraat en exporteert dit.
- Binnen Brazilië verkoopt Coopealnor verse appelsienen en versgeperst sinaasappelsap. Vooral aan scholen.
- Coopealnor boort nieuwe exportkanalen aan. Meer internationale fairtradekopers leiden tot meer inkomsten uit fairtradepremies. Die investeren de producenten vaak in machines voor de sinaasappeloogst en -verwerking. Daardoor kunnen ze weer meer telen en verkopen.
- De voorbije jaren investeerde de coöperatie in biologische meststoffen en daardoor konden ze een groter volume bio sinaasconcentraat aan een veel hogere prijs verkopen en exporteren.
Coopealnor & Oxfam
- Oxfam Fair Trade werkte voor de oprichting van Coopealnor in 2007 al samen met de koepelorganisatie Cealnor. Over een langetermijnrelatie gesproken!
- Het kwaliteitsvolle fairtradesinaasappelsap van Coopealnor zit in zo goed als alle Oxfam Fair Trade-fruitsappen die sinaasappel bevatten. Het bio sinaasconcentraat is ook de basis voor een krachtige bio orangeade frisdrank dat zijn intrede maakt zomer 2024.