Honduras Honduras
placeSan Juan, Honduras

Coarene

  • Kleine maar sterke koffiecoöperatie uit een heuvelachtig gebied in Honduras
  • Levert haar ongebrande fairtradekoffie rechtstreeks aan Oxfam
  • Vecht al jaren tegen een ziekte op de koffieplanten
Honduras Honduras

Kwalitatieve fairtradekoffie van een piepkleine coöperatie uit Honduras

De fairtradekoffie uit Honduras die in heel wat koffieblends van Oxfam zit, komt van de coöperatie COARENE – Cooperativa Agropecuaria Regional Nuevo Edén Limitada. Die verenigt een honderdtal kleinschalige koffieboeren in het heuvelachtige binnenland van Honduras.

Al sinds 1991 werken ze nauw samen om de vele uitdagingen het hoofd te bieden. Ondanks haar erg beperkte middelen slaagt COARENE er in om koffie van goede kwaliteit te leveren.

Bij verschillende fondsen vond de coöperatie leningen om een eigen wasstation te bouwen. Sinds 2019 kan ze daardoor beter het verwerkingsproces van de koffie beheren. En dat leidt tot koffie van nog hogere kwaliteit.

Gevecht tegen koffieschimmel

Bovenop hun dagelijkse uitdagingen, werden de producenten van COARENE in 2015 uitzonderlijk hard getroffen door koffieroest, of ‘La Roya’. Deze schimmelziekte beschadigde vele koffieplanten onherstelbaar. Het duurt jaren om de koffieproductie weer op peil te brengen.

De coöperatie uit Honduras zette verschillende projecten op om haar producenten vooruit te helpen:

  • Ze zorgt voor nieuwe koffieplantjes.
  • Ze helpt om te schakelen naar biologische productie, want voor biokoffie worden hogere prijzen betaald.
  • Intussen koopt Oxfam Fair Trade enkel nog biokoffie aan van COARENE.

Via onze geëngageerde leden ondersteunen we de hele gemeenschap, in harmonie met de natuur.

Amilcar Rodriguez Recinos

COARENE & Oxfam

  • COARENE en Oxfam zijn gebouwd op dezelfde principes. Denk aan solidariteit tussen boeren, inzetten op vooruitgang voor de hele gemeenschap en ownership voor alle betrokkenen.
  • Al sinds 2010 koopt Oxfam rechtstreeks groene (ongebrande) koffie van COARENE. Die verwerken we in heel wat van de mélanges die je in de wereldwinkel vindt.
  • In samenwerking met HIVA hebben we een HRDD programma uitgewerkt, waarbij we dieper inzoomen op de arbeidsomstandigheden van de landbouwers en de werkers. Zo kunnen we analyseren of bepaalde zaken nog beter kunnen aangepakt worden. Ook al biedt Fair Trade garanties, Oxfam Fair Trade wil nog een stap verder gaan.