Van sinaasappelen tot fairtradefruitsap
In de Braziliaanse deelstaat São Paulo telen de fruitboeren van Coagrosol sinaasappelen, biomango’s, guave en limoen. Elk hebben ze zo’n 20 hectare land, ongeveer 14 voetbalvelden. In een sector waar industriële monocultuur en gigantische verwerkers de plak zwaaien, is dat peanuts. Daarom bundelen deze producenten al sinds 2000 de krachten om hun vruchten en fairtradefruitsap aan de man te brengen.
Tot voor kort moesten de boeren voor de verwerking van hun fruit een beroep doen op grote verwerkingsfabrieken. Maar sinds eind 2019 staan ze ook op dat vlak op eigen benen. Op enkele kilometers van hun kantoor in Itàpolis bouwden ze hun eigen fabriek.
“Als boeren produceren we nu zelf vers sinaasappelsap en concentraat van appelsien, mango en guave. Kant-en-klaar om uit te voeren naar de hele wereld. Grotendeels onder fairtradevoorwaarden bovendien,” zegt Carlos Novelli van Coagrosol trots. “Dit is een zeer belangrijke stap vooruit in de versterking van onze coöperatie.”
Coagrosol financierde de nieuwe fabriek voor een kwart met de fairtradepremie. Verder investeerde de coöperatie heel wat eigen middelen. Ze kreeg ook subsidies van de Braziliaanse overheid.
“Ook de nevenproducten van de sapproductie kunnen we nu zelf op de markt brengen,” vertelt Carlos nog. “De boeren verdienen nu ook iets aan de gedroogde sinaasappelschillen en etherische oliën.”
En niet te vergeten: in de fabriek biedt de coöperatie nog eens werk aan een honderdtal extra mensen.
Weg van onder het juk van de industrie
Coagrosol heeft een duidelijke en realistische visie op de toekomst. Het helpt de boeren minder afhankelijk te worden van machtige industriële spelers. Want die zwaaien de plak in de sinaasappelindustrie in Brazilië. Dat was het doel sinds de begindagen van de coöperatie. En het was dé reden om voluit voor fair trade te gaan.
Voor de leden en werknemers betekent dit:
- Coagrosol zet sociale en educatieve projecten op voor de boeren en organiseert het delen van kennis tussen hen.
- De coöperatie helpt de boeren om meer te verdienen. Naast sinaasappelen telen ze ook mango’s, guaves, limoenen en mandarijnen. Daardoor gaat hun inkomen niet in rook op als de sinaasappeloogst mislukt.
- Na een stevige studie en nog zwaardere investeringen opende Coagrosol een eigen verwerkingsfabriek in Brazilië. Ook dit is een manier om méér terug te geven aan de fruitboeren.
- Ook de medewerkers van de coöperatie, vooral fruitplukkers, werken onder fairtradevoorwaarden. Naast een goed loon krijgen ze beschermende kledij, schoenen, lunchpakketten en kwaliteitsvol drinkwater.
Voetbal voor vooruitgang
In 2018 zette Coagrosol een origineel solidariteitsproject op. In een achtergestelde buurt van Itàpolis lanceerde het een voetbalclub voor jongeren, ‘Jardim 2000’.
“Een voormalige voetbalprofessional trekt dit project. Coagrosol zorgt voor truitjes en voetballen. Ook schenkt het gratis vruchtensappen aan de spelers en het publiek. Voetbal houdt de jongeren van de straat en van de drugs af. Met Jardim 2000 tonen we deze jongeren dat het mogelijk is om in je dromen te geloven,” zegt Antonio Sgarbi, voorzitter van de coöperatie Coagrosol.
Coagrosol & Oxfam
- Sinds 2003 levert Coagrosol alle mangoconcentraat voor de fruitsappen van Oxfam Fair Trade. Net als een groot deel van het sinaasappelconcentraat.
- Het sap is steevast van topkwaliteit. Bovendien hebben de sinaasappelen in hun streek, Sao Paulo, een zoete smaak. Daardoor kunnen we oogst na oogst fruitsappen maken met een constante smaak.
- De coöperatie is groot genoeg om aan de grote vraag van Oxfam te voldoen.