Palmharten: Peruaans alternatief voor coca
Apropal, of de Cooperativa Agroindustrial del Palmito, is een dynamische coöperatie uit Peru. Ze werd in 1997 opgericht als een sociaal project van de overheid. Die wilde de boeren in de regio een alternatief bieden voor de alomtegenwoordige cocaplantages. Ondertussen schakelden de meesten van hen over op palmteelt.
Ze telen een inheemse palmbomensoort met veel vertakkingen. De scheuten hiervan kappen ze. De zachte kern (het ‘hart’) daarvan wordt gekookt en is kant-en-klaar om te eten. Ontdek het productieproces van palmharten.
Vandaag is Apropal een van de grootste exporteurs van palmharten (in blik en glas) van Peru. Ondertussen plukken meer dan 350 boerenfamilies de vruchten van de coöperatie. Daar boven op stelt ze een 30-tal mensen tewerk in de verwerkingsfabriek.
Duurzame landbouw, duurzame handel
Ook neemt Apropal initiatieven om op alle vlakken een duurzame organisatie te zijn:
- De producenten hanteren de principes van agro forestry (boslandbouw): tussen de palmbomen planten ze andere (al dan niet eetbare) gewassen.
- Met de fairtradepremie organiseert Apropal workshops over capaciteitsopbouw, kwaliteit, … Daarnaast investeert het in sociale projecten in de regio.
Dit alles levert mooie resultaten op. Ondertussen ziet de regio er heel anders uit dan voor de komst van Apropal. Nu de boeren voor een eerlijke prijs palmharten kunnen verkopen, laten verwerken en exporteren werd het leven er heel wat stabieler. Toch staan de palmproducenten van Apropal nog voor heel wat uitdagingen.
Apropal & Oxfam
- Apropal produceert jaar na jaar zeer kwalitatieve palmharten. Hun typische smaak en textuur doen wat aan asperges denken. Bijvoorbeeld als snack (uit het vuistje), verwerkt in een slaatje of spread of op een pizza komen ze tot hun recht.
- Sinds 2010 koopt Oxfam elk jaar 2 à 3 containers palmharten van Apropal.