Brazilië Brazilië
placeBahia, Brazilië

Coopealnor

  • Coöperatie van fruittelers uit Rio Real en omstreken, Noord-Brazilië
  • Deze producenten werkten al met Oxfam samen nog vóór hun coöperatie opgericht werd
  • Verkoopt rechtstreeks sinaasappelconcentraat aan Oxfam
Brazilië Brazilië

Kleinschalige sinaasappelboeren kiezen VOOR MEER BIOLOGISCHE TEELT

In de sinaasappelindustrie in Brazilië hebben een handvol machtige industriële bedrijven het heft in handen. Kleinschalige en duurzame fruitboeren hebben het moeilijk om zich staande te houden. Tenzij ze de handen in elkaar slaan, zoals de boeren van de coöperatie Coopealnor. Zij kiezen bewust voor een groter aandeel biologische sinaasappelproductie voor export. Zij exporteren samen hun bio- en fairtradefruitsap.

Coopealnor groeide uit de ngo Cealnor. Die promoot agro-ecologie in Brazilië en ondersteunt kleinschalige boeren. In 2007 richtte Cealnor de coöperatie Coopealnor op. Sindsdien kan ze ook de commerciële belangen van de sinaasappelboeren behartigen.

Meer bio- én fairtradefruitsap verkopen

Fair trade blijft de kern van de coöperatie Coopealnor. Maar ze kijkt ook breder dan dat. Dankzij een forse investering in biologische sinaasteelt verhoogt ze de inkomsten voor de boeren.

  • De coöperatie verwerkt sinaasappelen tot concentraat en exporteert dit.
  • Binnen Brazilië verkoopt Coopealnor verse appelsienen en versgeperst sinaasappelsap. Vooral aan scholen.
  • Coopealnor boort nieuwe exportkanalen aan. Meer internationale fairtradekopers leiden tot meer inkomsten uit fairtradepremies. Die investeren de producenten vaak in machines voor de sinaasappeloogst en -verwerking. Daardoor kunnen ze weer meer telen en verkopen.
  • De voorbije jaren investeerde de coöperatie in biologische meststoffen en daardoor konden ze een groter volume bio sinaasconcentraat aan een veel hogere prijs verkopen en exporteren.

Door de extreme droogte in 2013 stierven heel wat sinaasappelbomen en kan ik nog steeds minder oogsten. Samen met Coopealnor bekijken we hoe we meer inkomen uit de sinaasappelen kunnen halen en welke andere inkomstenbronnen we kunnen aanboren.

Anúzia Maria Dos Santos

Coopealnor & Oxfam

  • Oxfam Fair Trade werkte voor de oprichting van Coopealnor in 2007 al samen met de koepelorganisatie Cealnor. Over een langetermijnrelatie gesproken!
  • Het kwaliteitsvolle fairtradesinaasappelsap van Coopealnor zit in zo goed als alle Oxfam Fair Trade-fruitsappen die sinaasappel bevatten. Het bio sinaasconcentraat is ook de basis voor een krachtige bio orangeade frisdrank dat zijn intrede maakt zomer 2024.