Oxfam Fair Trade bij ‘Best for the World’ B Corps

Oxfam Fair Trade behoort bij de 5% Best for the World™ bedrijven! Nadat we vorig jaar ons B Corp-certificaat hebben behaald, zijn we vanaf nu bij de top 5% B Corps wereldwijd qua impact voor gemeenschappen.

Oxfam Fair Trade behoort bij de 5% Best for the World™ bedrijven! Nadat we vorig jaar ons B Corp-certificaat hebben behaald, zijn we vanaf nu bij de top 5% B Corps wereldwijd qua impact voor gemeenschappen.

Wat betekent ‘Best for the world’?

Het onafhankelijke B Lab screent bedrijven op verschillende impactgebieden: gemeenschap, klanten, milieu, bestuur en werknemers. Bij een voldoende hoge score krijgt een bedrijf het B Corp (Benefit Corporation) certificaat. Scoort een B Corp bij de hoogste 5% op een van de impactgebieden? Dan kroont B Lab hen ‘Best for the World’.

Impact op gemeenschappen

We zijn uiteraard fier dat onze positieve impact op het economische en sociale welzijn van de gemeenschappen waarin we actief zijn, erkend wordt door een klinkende naam als B Corp. Maar we leveren deze inspanningen sowieso. Al meer dan een halve eeuw breekt Oxfam een lans voor eerlijke handel, voor een rechtvaardige economie. We hebben dit resultaat daarom te danken aan heel wat inspanningen.

  • Fair trade. We kiezen resoluut voor enkel producten uit eerlijke handel. Elk product bevat ingrediënten waarvan minimum 50% afkomstig zijn van organisaties van kleinschalige boeren in het globale zuiden.
  • Economische steun. Onze manier van werken geeft extra economische steun aan de handelspartners en aan Oxfam Wereldwinkels.
  • Trouwe partners. We werken gemiddeld 15,4 jaar samen met onze handelspartners! Met onze Europese collega-fairtradehandelaars zelfs al 30 jaar. We hebben ook lange termijnrelaties met partners in het Zuiden zoals de rumproducenten uit Cuba (1992), de Palestijnse olijfolieproducenten (1993) en de producenten van biologische rietsuiker uit Paraguay (1999).
  • Samenwerking. We werken nauw samen met de partners. Zo kunnen we hen gericht ondersteunen en adviseren, bijvoorbeeld op technisch, financieel of organisatorisch vlak. In de afgelopen 3 jaar zijn er zo al 10 projecten gestart bij diverse partnercoöperaties. En elk jaar komen er nieuwe bij! Er lopen projecten zoals:

Onze missie houdt niet op. Dit jaar zullen we onze partnerschappen verder versterken door onder andere:

  • Mensenrechten. We brengen de mensenrechtenrisico’s in de koffie toevoerketen in kaart met de partners in Honduras. Vervolgens passen we onze productieketens aan om de mensenrechten het beste te kunnen blijven waarborgen.
  • Focus op gender. We zetten sterk in op economische onafhankelijkheid en welzijn van de vrouw en bevorderen de integratie van organisaties waarin vrouwen centraal staan, in onze bevoorradingsketen (zoals Rebuild Womens Hope).

Wil jij ook een voorbeeldrol spelen in maatschappelijk verantwoord ondernemen? Bekijk waarvoor je allemaal bij Oxfam Fair Trade terecht kan.