Daarom serveert de Gemeente Bornem Oxfam-koffie

Het gemeentebestuur van Bornem houdt voortdurend de ogen open voor duurzame keuzes in alles wat het doet. En daar hoort uiteraard fair trade bij. Zo sieren sinds kort Oxfam-koffiemachines de personeelsruimtes van de gemeente en de gangen van het cultuurcentrum. Burgemeester Kristof Joos motiveert die keuze. Gemeentemedewerkers – en ervaringsdeskundigen! – Bart Maerivoet en Ivan Verbiest geven hun mening.

Burgemeester Kristof Joos: “Bornem is al sinds 2007 een FairTradeGemeente, en ons cultuurcentrum werkt samen met de Oxfam-Wereldwinkel. Zo vinden de fairtradeproducten een weg naar de cultuurminnende bezoekers en de leerlingen van de academie die er gevestigd is. We doen elk jaar mee met de acties voor de Week van de Fair Trade en dragen zo een steentje bij aan de bekendmaking van eerlijke handel. En koffie is natuurlijk een laagdrempelige manier om dat te doen.”

Snel een goede kop koffie voor elke collega

Dat kan Bart Maerivoet, theatertechnicus in cultuurcentrum Ter Dilft, alleen maar beamen. “Je geniet hier met een gerust geweten van je bakje troost. Het is lekkere koffie die ook nog eerlijk is. Zelf vind ik de espressofunctie van onze nieuwe toestel een groot voordeel. Versgemalen koffie proeft toch altijd nét iets beter. Mijn collega’s appreciëren ook dat andere mogelijkheden van de machine, zoals chocolademelk.”

“Het toestel is ook opvallend snel. Je komt ’s morgens binnen, zet je kopje eronder en hebt meteen koffie. Dat is erg handig als je maar een korte pauze hebt. Vroeger was dat wat anders, toen we koffie zetten in een gasthermos,” vult Ivan Verbiest aan. Hij is coördinator van de dienstverlening, zijn team verzorgt het uitlenen van materiaal, de signalisatie en de ondersteuning van evenementen.

Duurzaam cultuurcentrum

Gemeente Bornem Bart_Maerivoet_oxfam_koffie

Het CC Ter Dilft gaat ook globaal voor een groene aanpak. Bij een recente renovatie kwamen er bijvoorbeeld waterreservoirs, zodat de toiletten voortaan op regenwater werken. Ook installeerden ze driedubbel glas en extra isolatie. “En volgende week komt een coöperatieve energieleverancier zonnepanelen installeren op het dak. Allemaal stappen om het gebouw zo energieneutraal mogelijk te maken,” vertelt Bart.

“Fair trade is veel minder nieuw voor ons. Ik werk hier al 18 jaar en zie hier al even lang Oxfam-producten de revue passeren. Voor allerlei gelegenheden: de catering voor artiesten, geschenken voor medewerkers, suiker, thee en koffie … Zelf ben ik een echte koffieliefhebber. Dus ik ben dolblij dat we voor die eerlijke koffie nu ook een degelijk espresso-apparaat hebben,” lacht Bart. #happyemployees

Wil je ook kwalitatieve fairtradekoffie drinken op het werk?


Gerelateerde berichten

Duurzaam geschenkpakket

Argenta & Cegeka leggen hun personeel in de watten met duurzame geschenken

Met ‘e-piritiefjes’ en andere online momenten met werknemers en zakenrelaties tonen we ons inventieve, veerkrachtige kantje. Laat je inspireren door deze bedrijven.

online teambuilding geschenkpakket 1

Inetum-Realdolmen verwarmt collega’s met duurzaam geschenkpakket

We kunnen zeggen hoe leuk het is om je werknemers en –relaties te verrassen met een warm cadeaupakket. Of we kunnen het overlaten aan een enthousiaste klant. Fred Jonkers, manager Microsoft competence center bij ICT-bedrijf Inetum-Realdolmen, vond tijd in zijn hyperdruk schema voor een hartelijke Q&A.

Maddy van Den Azalee

Den Azalee en Oxfam: “Oxfam is een grote meerwaarde voor ons en ondersteunt onze kernboodschap.”

Sinds 2009 werkt maatwerkbedrijf Den Azalee samen met Oxfam Fair Trade. De organisatie heeft verschillende sites en overal genieten zowel personeel als klanten van Oxfam-koffie. “We kunnen als groot bedrijf beslist een samenwerking met Oxfam Fair Trade aanraden”, aldus teamleider Mady Verlaeckt.

waasland drinks

Waasland Drinks is fan van Oxfam: “Transparant, kwalitatief en betrouwbaar. Het is fijn samenwerken zo.”

“Sinds de coronacrisis willen mensen nog meer dan ervoor weten waar hun spullen vandaan komen”, aldus Jonas Nicque van Waasland Drinks in Sint-Niklaas. “Daarom prijs ik vaak de producten van Oxfam Fair Trade aan, want je kan ervan op aan dat ze helemaal fair trade zijn.”