Daarom serveert de Gemeente Bornem Oxfam-koffie

Het gemeentebestuur van Bornem houdt voortdurend de ogen open voor duurzame keuzes in alles wat het doet. En daar hoort uiteraard fair trade bij. Zo sieren sinds kort Oxfam-koffiemachines de personeelsruimtes van de gemeente en de gangen van het cultuurcentrum. Burgemeester Kristof Joos motiveert die keuze. Gemeentemedewerkers – en ervaringsdeskundigen! …

Het gemeentebestuur van Bornem houdt voortdurend de ogen open voor duurzame keuzes in alles wat het doet. En daar hoort uiteraard fair trade bij. Zo sieren sinds kort Oxfam-koffiemachines de personeelsruimtes van de gemeente en de gangen van het cultuurcentrum. Burgemeester Kristof Joos motiveert die keuze. Gemeentemedewerkers – en ervaringsdeskundigen! – Bart Maerivoet en Ivan Verbiest geven hun mening.

Burgemeester Kristof Joos: “Bornem is al sinds 2007 een FairTradeGemeente, en ons cultuurcentrum werkt samen met de Oxfam-Wereldwinkel. Zo vinden de fairtradeproducten een weg naar de cultuurminnende bezoekers en de leerlingen van de academie die er gevestigd is. We doen elk jaar mee met de acties voor de Week van de Fair Trade en dragen zo een steentje bij aan de bekendmaking van eerlijke handel. En koffie is natuurlijk een laagdrempelige manier om dat te doen.”

Snel een goede kop koffie voor elke collega

Dat kan Bart Maerivoet, theatertechnicus in cultuurcentrum Ter Dilft, alleen maar beamen. “Je geniet hier met een gerust geweten van je bakje troost. Het is lekkere koffie die ook nog eerlijk is. Zelf vind ik de espressofunctie van onze nieuwe toestel een groot voordeel. Versgemalen koffie proeft toch altijd nét iets beter. Mijn collega’s appreciëren ook dat andere mogelijkheden van de machine, zoals chocolademelk.”

“Het toestel is ook opvallend snel. Je komt ’s morgens binnen, zet je kopje eronder en hebt meteen koffie. Dat is erg handig als je maar een korte pauze hebt. Vroeger was dat wat anders, toen we koffie zetten in een gasthermos,” vult Ivan Verbiest aan. Hij is coördinator van de dienstverlening, zijn team verzorgt het uitlenen van materiaal, de signalisatie en de ondersteuning van evenementen.

Duurzaam cultuurcentrum

Het CC Ter Dilft gaat ook globaal voor een groene aanpak. Bij een recente renovatie kwamen er bijvoorbeeld waterreservoirs, zodat de toiletten voortaan op regenwater werken. Ook installeerden ze driedubbel glas en extra isolatie. “En volgende week komt een coöperatieve energieleverancier zonnepanelen installeren op het dak. Allemaal stappen om het gebouw zo energieneutraal mogelijk te maken,” vertelt Bart.

“Fair trade is veel minder nieuw voor ons. Ik werk hier al 18 jaar en zie hier al even lang Oxfam-producten de revue passeren. Voor allerlei gelegenheden: de catering voor artiesten, geschenken voor medewerkers, suiker, thee en koffie … Zelf ben ik een echte koffieliefhebber. Dus ik ben dolblij dat we voor die eerlijke koffie nu ook een degelijk espresso-apparaat hebben,” lacht Bart. #happyemployees