Choco mét en zónder palmolie, hoezo?

Fair trade, bio en zonder palmolie: dat is de nieuwe chocopasta met hazelnoot. We komen hiermee tegemoet aan de vraag naar producten zonder palmolie. Vaak wil de consument in de complexe kwestie rond duurzame palmolie het zekere voor het onzekere nemen en mijdt daarom palmolie.

Fair trade, bio en zonder palmolie: dat is de nieuwe chocopasta met hazelnoot. We komen hiermee tegemoet aan de vraag naar producten zonder palmolie. Vaak wil de consument in de complexe kwestie rond duurzame palmolie het zekere voor het onzekere nemen en mijdt daarom palmolie.

In ons assortiment blijft de ‘gewone’ hazelnootpasta met palmolie ook verkrijgbaar. De hamvraag is uiteraard: hoe zit het dan juist met de choco mét palmolie?

De desastreuze ecologische impact van grootschalige plantages kan niet genegeerd worden. Oxfam Fair Trade koopt daarom enkel palmolie aan bij duurzame coöperaties. Bovendien gebruiken we beduidend weinig palmolie in onze producten (2,35 % in de fondant choco en 4 % in de hazelnootpasta, bijvoorbeeld).De coöperatie voor de palmolie in de choco ligt in Ghana en heet Serendipalm. Ze is zowel bio- als fairtradegecertificeerd. Het is een groepering van verschillende kleinschalige telers.

Geen monocultuur

Palmbomen zijn ook eigen aan Ghana en kunnen er biologisch geteeld worden op de velden van Serendipalm, tussen andere inheemse boomsoorten. Geen sprake dus van monocultuur hier, of van boskap en -branden waar de palmolieteelt wel eens synoniem voor staat. Ook geen sprake van andere ecologische wantoestanden, denk maar aan de bedreigde orang-oetans in Borneo.

Zo kan elke choco-liefhebber, of die nu kiest voor met of zonder palmolie, alvast guilt-free genieten van het Oxfam Fair Trade-gamma.