Choco mét en zónder palmolie, hoezo?

Fair trade, bio en zonder palmolie: dat is de nieuwe chocopasta met hazelnoot. We komen hiermee tegemoet aan de vraag naar producten zonder palmolie. Vaak wil de consument in de complexe kwestie rond duurzame palmolie het zekere voor het onzekere nemen en mijdt daarom palmolie.

In ons assortiment blijft de ‘gewone’ hazelnootpasta met palmolie ook verkrijgbaar. De hamvraag is uiteraard: hoe zit het dan juist met de choco mét palmolie?

De desastreuze ecologische impact van grootschalige plantages kan niet genegeerd worden. Oxfam Fair Trade koopt daarom enkel palmolie aan bij duurzame coöperaties. Bovendien gebruiken we beduidend weinig palmolie in onze producten (2,35 % in de fondant choco en 4 % in de hazelnootpasta, bijvoorbeeld).

De coöperatie voor de palmolie in de choco ligt in Ghana en heet Serendipalm. Ze is zowel bio- als fairtradegecertificeerd. Het is een groepering van verschillende kleinschalige telers.

Palmbomen zijn ook eigen aan Ghana en kunnen er biologisch geteeld worden op de velden van Serendipalm, tussen andere inheemse boomsoorten. Geen sprake dus van monocultuur hier, of van boskap en -branden waar de palmolieteelt wel eens synoniem voor staat. Ook geen sprake van andere ecologische wantoestanden, denk maar aan de bedreigde orang-oetans in Borneo.

Zo kan elke choco-liefhebber, of die nu kiest voor met of zonder palmolie, alvast guilt-free genieten van het Oxfam Fair Trade-gamma.

Een arbeidster van Serendipalm maakt de palmnoten klaar voor de extractie van de olie (Kumasi, Ghana).

Gerelateerde berichten

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

Met het gepaste tromgeroffel breiden we ons aanbod uit met een karaktervolle witte wijn. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili. De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. [product...

toebehoren koffie drinkbeker

Schenk je al fairtradekoffie of eerlijk sap? Maak het duurzame plaatje compleet met composteerbare drinkbekers.

Bij Oxfam Fair Trade houdt het engagement voor een duurzame wereld niet op bij het fairtradelabel. Zo zetten we in op bio en maken we werk van meer ecologische verpakkingen. Eén van de manieren om ook in jouw organisatie een stapje verder te gaan, is kiezen voor herbruikbare kopjes...

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.

Bio en fair trade assortiment

Bio en fair trade: een winnende combinatie voor jouw bedrijf

Met een vers kopje koffie heet je een klant echt welkom. Met een kleine attentie toon je je medewerkers hoe sterk je ze waardeert. Goedgekozen drankjes en versnaperingen maken een event of receptie helemaal áf. Kortom: wat je je relaties voorschotelt, zegt veel over je bedrijf of organisatie. Met...